Бомби по пощата – кои са „куриерите на страха“?

Учебен макет на писмо бомба

Вълна от терористични атаки с пакети бомби заля Гърция, въпреки мобилизацията на властите след залавянето на двама „куриери на страха“ и след като бяха неутрализирани седем пакета с взривни устройства. Германският канцлер Ангела Меркел бе лично сред получателите на пакет бомба, стигнал до канцлерството в Берлин. Само подозрителното съдържание на пакета е издало предназначението му, тъй като подателят е бил грък. По-конкретно това е Димитрис Георгакопулос, главен секретар на министерство на финансите. Както германската, така и френската страна (Никола Саркози също бе сред получателите на терористичен пакет) заеха много хладнокръвна позиция.

Въпреки това обаче, темата с пакетите бомби придоби и политически измерения в Гърция. Лидерката на комунистите стигна дотам да заяви, че съвсем не е случайно, че след като премиерът е изнудил обществото, като го е заплашил, че може да се стигне до дестабилизация, ако на местните избори в неделя неговата партия ПАСОК загуби вота, ще поиска предсрочни парламентарни избори, са се появили прословутите пакети, пътуващи до Гърция, до посолствата в Атина и до Европа. „Целта е да бъдат обсебени гласовете на избирателите“, изтъкна тя.

Премиерът и представители на главната опозиционна партия Нова демокрация побързаха да осъдят нападенията. Папандреу подчерта, че това е удар по авторитета на страната в международен план, нанесен в труден момент. Германският вътрешен министър потвърди, че взривното устройство в пакета, стигнал до канцлерството в Берлин е било същото, като избухналото в посолството на Швейцария в Атина. Пакетът бе с гръцки подател и е бил изпратен преди два дни, поясни министърът. Той припомни за серия нападения с пакети в Атина, за да подчертае, че „към случилото се трябва да се прибави и това, което е станало в канцлерството“. Ангела Меркел вчера бе в Белгия. Пакетът предизвика съмненията на служителите от куриерската служба на канцлерството. Германските медии отразиха нашироко арестите на терористи в Атина, а вчера не спря информационният поток за пратките с бомби до посолства в Атина, в това число и до германското посолство.

Сред коментаторите доминира оценката, че зад нападенията стоят гърци от независимия политически спектър, които реагират на мерките за икономии, предприетите в резултат на подписания от правителството в Атина меморандум за заемите на Гърция, който се приписва преди всичко на германския канцлер. Правителственият говорител в Берлин потвърди изпращането на пакет, предназначен за Меркел. Според него съдържанието на пакета бомба е можело да нарани хора. Той съобщи, че „не е имало ранени“, но се въздържа да се спре на естеството на експлозива.

„Нямам намерение да права реклама на хора, действали по този начин“, заяви Никола Саркози на съвместна пресконференция с британския премиер в Лондон, като отказа всякакъв коментар за пакета, предназначен за него. Пакетът бе открит у двамата младежи, заловени в понеделник в атинския квартал Панграти. Властите в Гърция вчера предприеха истински лов на вещици на летището в Атина, а и на другите международни летища в страната, след като бе взривен единият съмнителен пакет, чийто подател бе гръцкото финансово министерство, стигнал до германския канцлер.

Силите по сигурността започнаха да разследват архивите на всички куриерски фирми и на международната поща, като бе констатирано, че подозрителният пакет до Германия е бил изпратен или с техни карго самолети или с пътнически самолети, извършващи редовни полети от Атина и Солун до различни германски градове. Щателно се разследва също целият канал по транспортирането на пакета. Освен заловените двама младежи в квартал Панграти, гръцката полиция издирва четирима до шест терористи за изпращането на пакети бомби, като публикува снимките и данните на петима обвиняеми за участие в организацията „Заговор на ядрата на огъня“.

Преценява се, че някои от тях, а може би всички, са участвали в най-голямото изпращане на пакети, осъществявано досега в Гърция, което е и едно от най-големите в света. Някои от западозрените се продпалага, че е предал пратката на посолството на Русия в Атина. Ако всички взривни устройства бяха избухнали, Гърция щеше да стане световна новина номер едно, каза високопоставен представител на министерството за защита на гражданите, който не игнорира фактора „късмет“, помогнал на гръцката полиция да открие двама от терористите.

„Всъщност те ни дадоха ключа за откриването на много от останалите пратки. В чантата си двамата носеха две от бомбите, които не бяха успели да предадат, имаше още един лист, написан на ръка, с адресите и телефоните на куриерските фирми, използвани за изпращането на пакетите“, каза още той. Въз основа на този списък полицията е действала и е открила някои от пакетите, които не са могли да стигнат до получателите, като например тези, адресирани до Европол в Хага и до Европейския съд за правата на човека в Люксембург. Бомбите са съдържали малко количество взривно вещество и антитерористи преценяват, че са били планирани, за да причинят наранявания и най-вече да всеят паника.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.