Как се разпадна явлението Обама

Барак Обама в Овалния кабинет. Снимка: Белия дом

Републиканската партия нанесе едно от най-тежките поражения на демократите в съвременната история и пое контрола над Камарата на представителите. Победата им погреба всички остатъци от еуфорията, която цареше при влизането на Барак Обама в Белия дом преди две години. Тя дава на републиканците стабилна база за организиране на „партизанска война“ срещу Обама през оставащите две години от президентския мандат, пише в. „Гардиън“.

„Очертава се безрадостно бъдеще за Обама“, е заглавието на коментар във в. „Дейли телеграф“. Как явлението Обама се разпадна с такава сила само две години след зашеметяващата му победа на президентските избори? Това е толкова мощно падение, че е своеобразно постижение, пише вестникът.

Възходът на републиканците, породен от сериозните безпокойства за икономиката и противопоставянето на дневния ред на демократите в здравната реформа и държавните разходи доведе до поражения за демократите от Североизтока до Юга и през целия Среден Запад, пише в. „Ню Йорк таймс“. Десетки конгресмени демократи загубиха местата си и това променя баланса на силите за втората половина от мандата на Обама.

„Гласът на американския народ бе чут пред урните. Имаме да вършим истинска работа и сега не е време за празненства“, цитира „Ню Йорк таймс“ думите на републиканския конгресмен от Охайо Джон Бейнър, който е вероятният следващ председател на Камарата на представителите. Изборните резултати са забележително завръщане за републиканците две години след съкрушителното им поражение в надпреварата за Белия дом и четири години, след като демократите спечелиха контрола над  Камарата на представителите и Сената.

Това поставя Републиканската партия обратно на „шофьорското място“ по отношение на политическите решения и създава нови предизвикателства за Обама, но също и за републиканците, водени от Бейнър, който внезапно се озовава в позиция за поемане на отговорност вместо да е просто аутсайдер, отбелязва „Ню Йорк таймс“.

За трети поредни избори американците изгониха политическа партия от властта. През 2006 г. контролът над двете камари на Конгреса премина от републиканците към демократите. През 2008 г. това се случи и с контрола над Белия дом, а тази година Републиканската партия си върна Камарата на представителите, пише „Вашингтон пост”
.
Титулярното заемане на изборната длъжност вече не дава защитата, която осигуряваше едно време, особено в избирателни райони, където разликата между двете партии е малка. Сред най-пострадалите във вчерашните избори бяха демократи първи и втори мандат в Камарата на представителите, чието избиране преди две и четири години бе обявено като началото на нова ера за Демократическата партия, отбелязва изданието.

Конгресът никога не е бил популярна институция, но американците обикновено са имали благосклонно отношение към парламентарните си представители по места. Това вече не е така. Последните три избора създадоха такива поредни промени в баланса на силите в Конгреса, каквито не е имало повече от половин век. Ликуването на републиканците от вчерашните изборни резултати, които им дадоха и победи в Сената и в щатските органи на властта, е смекчено от осъзнаването, че избирателите нямат особено високо мнение и за тях. Според избрания за сенатор от щата Флорида републиканец Марко Рубио изборите не са „прегръщане на Републиканската партия“, а й дават „втори шанс“.

Изборите са не толкова даване на мандат на републиканските идеи, а по-скоро слагане на спирачка на тези на Обама. Изпитанието и за двете партии през следващите две години ще е как се справят с икономическото възстановяване, отбелязва „Вашингтон пост“.

Макар Обама да остава фаворит за следващите президентски избори през 2012 г., пораженията в Конгреса, както и загубата на губернаторски места го лишиха от създаваното впечатление, че е непобедим. Той внезапно стана уязвим за силни предизвикателства от страна на републиканците, особено ако икономиката не успее да се възстанови достатъчно бързо. Главният проблем за избирателите е икономиката, за която се безпокоят 86 процента от тях, отбелязва вестникът.

Сега в САЩ може да настъпят политически сътресения, които ще бъдат усетени не само в Америка, но и отвъд границите й, особено ако новите консервативни победители наложат възгледите си по въпроси като американския дълг и здравната реформа, която искат да отменят. Дори и снощи републиканците обявиха, че спирането на здравните реформи ще е тяхна основна цел, пише в. „Индипендънт“.

На преден план може да излезе и американската „изключителност“. Личности като сенатора от Флорида Марко Рубио прокарват схващането, че САЩ имат специален статут по божия милост. Наблюдатели очакват Рубио бързо да се изкачи към по-високите нива на Републиканската партия, отбелязва вестникът.

Тези резултати отсега предвещават законодателна конфронтация, при която едната камара на Конгреса е под контрола на управляващата партия, а другата – на опозицията, пише в. „Монд“.  Полето за маневриране на Барак Обама за втората част от мандата му вече е ограничено. Той ще трябва да управлява съобразявайки се с опозицията, да проявява помирителен дух и да се откаже от някои реформи, които биха могли да изострят разногласията, отбелязва вестникът.

Най-голямата критика, която му отправят избирателите е, че не е успял да подобри икономиката. Втората най-голяма критика е привидната му неспособност да промени външната политика. Тук е истината за същността на трудностите му – фундаментален неуспех да контролира очакванията към себе си, според „Дейли телеграф”.

Някои от злословията по адрес на Обама са несправедливи. Икономическата бъркотия не се дължи на него или на партията му. Курсът на този кораб за по-малко от две години нямаше как да бъде обърнат. В два елемента обаче неговото управление на икономиката влоши положението и за тях той трябва да поеме вината.

Първият е неуспехът да общува адекватно с хората, за да са наясно каква е действително ситуацията и да знаят, че самият той има ограничени възможности за бързо подобряване на нещата. Вторият е неуспехът му да разбере, че високите държавни разходи не са неизбежно ефикасно средство за стимулиране на възстановяването.

Представители на движението „Чаено парти“ посочиха, че през 80-те години 60 процента от общите държавни разходи са се правели на местно ниво, а сега този дял е около 33 процента. Този централизъм подхрани обвинението, че Обама и приятелите му са социалисти. Истинският проблем обаче е равнището на разходите, на което и ниво да се правят, не на последно място заради начина, по който те пречат на данъчните намаления, които биха могли да стимулират предприемчивостта, потреблението и растежа, отбелязва „Дейли телеграф“.

В. „Таймс“ гледа към следващите избори в САЩ за президент през 2012 г. Според него следващият проблем за републиканците може да е Сара Пейлин, която през 2008 г. беше техен кандидат за вицепрезидент.

След празненството идва махмурлукът. След изборния триумф на републиканците предстои нова кампания – как да не допуснат партията им да завие толкова надясно, че да стане неизбираема в надпреварата за Белия дом през 2012 г., отбелязва вестникът. По думите на висши републиканци партията им целенасочено търси кандидат, който да измести Пейлин като претендент за кандидат-президент. „Смятаме, че тя може да бъде номинирана, но Барак Обама ще я разгроми“, цитира вестникът един от тях.

В подготовката за изборите за Конгрес Сара Пейлин стана един от лидерите на републиканците, но мнозина в партията считат, че тя е с твърде десни позиции, които няма да бъдат подкрепени от американските избиратели. Пейлин лесно може да влезе в надпреварата за Белия дом на гребена на огромната вълна от консервативна енергия. И точно на това се надяват демократите, пише „Таймс“.

Президентът Барак Обама пое отговорността за разочарованието на избирателите от бавното възстановяване на икономиката, довело до изборната победа на републиканците в проведените междинни избори. След тях Републиканската партия поема контрола върху долната камара на Конгреса и силно намали мнозинството на демократите в Сената. Републиканците освен това спечелиха съкрушително победа и в повечето от изборите за щатски събрания и за губернатори.

На пресконференция в Белия дом Обама заяви, че недоволството на избирателите от хода на икономическото възстановяване е причина за успеха на републиканците. „Като президент аз поемем отговорността“ за бавното възстановяване на растежа на разкриване на работни места, каза той. Демократът Обама добави, че желае да седне заедно с лидерите на двете партии, за да решат как да вървят напред заедно. По думите му това няма да бъде лесно, защото демократи и републиканци имат дълбоки различия по някои важни въпроси. „Нито една партия няма да може да диктува накъде да вървим от днес“, подчерта президентът на САЩ.

Обама обаче призна, че придобивките на републиканците на изборите означават, че той няма да може да прокара в Конгреса амбициозния си план за изменения в законодателството във връзка с промените в климата. Той поясни, че някои членове на Камарата на представителите са загубили местата си, защото са подкрепяли този план. Обама каза още, че през следващите няколко седмици ще обсъди с лидерите на двете партии в Конгреса какви да бъдат следващите действия в областта на данъчната политика. Той добави, че ще изслуша идеите на републиканците за подобряване на системата за здравеопазване, но подчерта, че няма да се отказва от закона.

Информационните агенции цитират и признание на Обама, направено на същата пресконференция, че не е съумял да промени естеството на политиката във Вашингтон по време на първите две години от мандата си. Той поясни, че неговата администрация се е съсредоточила върху възстановяването на икономиката и приемането на важни закони като реформите в здравната и финансовата система. „Толкова бързахме да свършим нещата, че не можахме да променим начина, по който те се вършат“, каза президентът на САЩ.
По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.