Слаб растеж и безработица очакват САЩ

Асошиейтед прес

Икономически растеж от 2% годишно може да бъде приемлив в нормални времена. Днес това е почти катастрофално. Необходимо е темпото на растеж да бъде 5% или повече, за да ограничи безработицата от 9,6% в САЩ. Две причини, заради които това е малко вероятно да стане през по-голямата част от идната година, а и по-нататък:

– Строителството – както жилищно, така и на търговски обекти – колабира миналата година и не се очаква да укрепне години наред. Обикновено след края на една рецесия строителството процъфтява и подхранва нов икономически растеж.
– Рецесията, която започна през декември 2007 година, след като се спука балонът на жилищния пазар, се превърна във Великата рецесия щом финансовата криза избухна през септември 2008 година. По принцип икономическото възстановяване след една финансова криза е бавно. На банките обикновено са им нужни години, за да подновят обичайното кредитиране.

„За да има наистина „Утро в Америка“ и хората да започнат да усещат, че заетостта действително се връща, ми се иска да видя нещо, близо до 5%Ф годишен икономически растеж, коментира икономистът Джош Бивънс от Института за икономическа политика, правейки препратка към емблематичната кампания за презибиране на Рейгън през 1984 година. Това е малко вероятно да се случи скоро.

Макроикономическите съветници не очакват пазарът на труда да възстанови всичките изгубени работни места поне до 2013 година. Според други икономисти би могло да се случи към 2018 година или след това. В петък (миналата седмица – бел. пр.) правителството отчете нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП), който е най-широкият измерител на произведените стоки и услуги, с годишно темпо от 2% за периода от юли до края на септември. През второто тримесечие БВП се увеличи с годишно темпо от 1,7%.

Икономистите твърдят, че е необходим растеж от 3% на година, само за да не се покачва равнището на безработицата с навлизане на все повече американци в трудоспособна възраст и пристигане на имигранти в страната. Нужни биха били още 2 процентни пункта растеж за една година, за да се понижи безработицата с 1 пункт.
Ново доказателство за слабостта на икономиката се появи в понеделник, един ден преди частичните избори, в чийто център е финансовото здраве на страната.

Американците са забавили темпото на харчене през септември, а доходите им са се понижили. Все пак активността в промишления сектор е нараснала най-силно от пет месеца, а слабият строителен сектор показа малко живот.

Възстановяването от дълбока рецесия обикновено е силно. Щом рецесията от 1981-82 година свърши, последва икономически подем през 1983 и 1984 година. В даден период БВП нарастваше с годишно темпо от 8% или повече четири поредни тримесечия. Икономиката създаде 3,5 милиона работни места през 1983 година и 3,9 милиона през 1984 година. Само за две години равнището на безработицата се понижи с една трета – от 10,8% до 7,2%.

За сравнение, откакто през юни 2009 година Великата рецесия официално свърши, икономиката е изгубила 439 000 работни места. Равнището на безработицата бе 9,5% през юни миналата година. Сега е 9,6%.

Рецесията от 1981-82 година започна до голяма степен заради мярката на бившия председател на Управителния съвет на Управлението за федерален резерв (УФР) Пол Волкър, който през 1980 година вдигна краткосрочните лихвени проценти чак до 20%, за да изчисти двуцифрената инфлация от икономиката.

Повторното запалване на икономическия двигател бе просто: за една година Волкър намали краткосрочните ставки наполовина. Ниските лихви си свършиха работата и „подпалиха мотора“ на жилищния пазар. Това създаде работни места за строителните работници, разшири пазара на строителни материали и стимулира потребителското търсене на електроуреди и мебели. Окуражен, бизнесът взимаше кредити, инвестираше и наемаше персонал.

Понижаването на лихвените проценти обаче вече не е алтернатива. През есента на 2008 година финансовата криза бе толкова тежка, че до декември УФР свали краткосрочните лихви до нула, за да предотврати нова депресия. Дългосрочните ставки също рязко се понижиха. Днес потребителите и бизнесът не могат или не желаят да трупат повече дългове, а и много банки не са склонни да отпускат кредити. Банковото кредитиране отбеляза спад през пет от последните шест тримесечия.

И жилищният пазар, който обикновено поддържа растежа на заетостта, е все още разклатен. Националната асоциация на строителите на жилища очаква тази година да са построени 605 000 къщи и апартаменти. Това е с над 70% по-малко в сравнение с жилищния бум през 2005 година, когато равнището на показателя бе 2,1 милиона.

„Можем да се надяваме на силен растеж, но това не се случва“, отбелязва Джоел Нароф от Naroff Economic Advisors. „Никога не е имало възможност за силно възстановяване, тъй като проблемите в жилищния и финансовия сектор нямаше как да изчезнат за една нощ“, допълва той.

Слабостта на финансовата система забави и възстановяването от предишните две рецесии. Рецесията от 1990-91 година бе причинена от кредитна криза, възникнала след краха на спестяванията и кредитната индустрия, както и на търговски банки в Тексас и Ню Ингланд. Последвалото възстановяване остана нестабилно до 1996 година.

Крахът на фондовия пазар, предизвикан от спукването на технологичния балон, доведе до лека рецесия през 2001 година. Тогавашното възстановяване започна дори по-бавно, отколкото през 2009-2010 година. И то не възстанови всичките работни места, които изчезваха близо четири години.

Финансовата криза от 2008 година бе най-разрушителна от всички, което помага да обясним защо икономиката е толкова слаба, откакто рецесията приключи. „Тези последни три рецесии се свързват с проблемите на финансовия пазар, заради които традиционните лостове не работят“, коментира Бивънс.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.