Какво е да бъдеш „дефектен екземпляр“

Ефектна водеща от Ем Ти Ви написа роман бестселър

Авторката Сара Кутнер в сп. „Плейбой“

Сърфираща по повърхността на ежедневието, 27-годишната Каро, героинята в романа „Дефектен екземпляр“ на Сара Кутнер (ИК „Ера“), е типичната млада жена в големия град – интелигентна, настъпателна, хиперактивна. За нея животът е пътуване в най-бързата лента на пътя, шведска маса с неограничена консумация… Или поне продукт с гаранция, попълнена при доставката.

Но скоростният й живот рязко натиска спирачки. Когато губи работата си, изхвърля някои лицемерни „приятели” и смело прекратява малодушната си връзка, Каро губи почва под краката си и започва да се страхува от всичко. Изведнъж младата жена не е господар на живота си. Каро се оплита в мрежите на собствените си разочарования и се люшка между тъга и възторг, агресия и апатия, холерична нервност и весела самоирония.

Първоначално младата жена прикрива крехкото си психическо състояние с непрекъснато дърдорене и цинични вицове. За нея всичко това е по-скоро проява на „дефектния” й характер. Тя не мисли, че положението й е толкова сериозно – най-много някое депресивно разстройство или пък обичайното вкиснато настроение. Но съвсем скоро я огрява мисълта, че обърканият й вътрешен живот има нужда едва ли не от 24-часова терапия.

„Депресията е скапано събитие” – твърдо заявява тя и решава да я пребори с всички средства: редовни посещения при психиатър, плач на приятелско рамо, известна доза самокритика и една „междинна” връзка. Постепенно Каро открива пътя към предишния си живот. Или не съвсем? Все пак май ще се окаже, че не е толкова лошо да си дефектен екземпляр…

Сара Кутнер е остроумен и точен наблюдател на малките слабости на хората между двайсет и трийсет години – самонадеяните, но неуверени в себе си деца на нашето време. Весело и дълбоко иронично, радикално и пламенно, авторката, известна телевизионна водеща, разкрива пукнатините в живота на модерните момичета.  А какъв по-голям експерт по този въпрос от един автор, който принадлежи на поколението, за чийто проблеми и начин на живот пише?

Всъщност този фантастичен дебют е посветен на т.нар. „криза на четвърт века” –синдрома на дезориентация на 25-годишните мъже и жени. Макар красиви и успешни, днешните млади дами не са застраховани срещу провала, депресията и самотата – също като поколения жени преди тях.

Кутнер много точно напипва пулса на забързания ритъм на големия град и неочакваните събития, които могат да разбият внезапно подредения ни свят. За достоверност разказът е пречупен през изкривената призма на самоанализа и проследява една календарна година от живота на Каро. Въпреки че книгата се захваща с минираното поле на болест като депресията, тя е лека, достъпна, изпълнена с хумор, нелепи ситуации и солидна доза самоирония. Anzeige Романът е изповед – душевно излияние „сега и тук”, протокол от терзанията на една млада жена. Затова и на моменти е трудно да се направи разграничение между авторката и нейната героиня.

Под влиянието на своята професия Кутнер пише в първо лице и в сегашно време. Това прави романа динамичен, реалистичен и интригуващ. Жив и експресивен, характерният стил на авторката е максимално близък до разговорния език на двайсетинагодишните. Така Кутнер създава словесна филмова версия на своята фабула. От началото до края се напластяват настроения, впечатления, самонаблюдения. Главната героиня е персонаж, който е наясно със своите слабости и има огромната воля да се справи с тях. Каро и хората около нея са жизнени, по своему оптимистични и самокритични, търсещи причините за несполуките в себе си, опитвайки се сами да си помогнат.

„Дефектен екземпляр” е за всички, които поне веднъж са изпадали в „черна дупка”. Книга за тези, които търсят грешките в своя „дефектен” характер. Роман, който задължително трябва да се прочете с широка усмивка.

За авторката:

Сара Кутнер е част от „Ем Ти Ви”-поколението, родена е през 1979 г. в Берлин, дъщеря е на известен германски радио водещ. Тя добива огромна популярност с предаванията си в музикалните канали „ВИВА” и „Ем Ти Ви – Германия”. Любопитна подробност е, че тя води много от тях боса. Сара е авторка на собствена вестникарска рубрика в националния всекидневник „Зюддойче цайтунг” и на месечна колона в музикалното списание „Музикекспрес”. Текстовете, публикувани в двете рубрики, са събрани в две книги, които се радват на добър прием в Германия. От 2007 г. Сара води седмично радио шоу с баща си. Живее в любимия си Берлин.

От блога Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.