Германия се разделя с нежелание с британските части

Франс прес

Мемориалът на концентрационния лагер Берген-Белзен. Снимка: ядвашем

Берген, малък град в северната част на Германия, се готви за мъчително сбогуване с британския си контингент, след като Великобритания обяви, че изтегля до 2020 година 20-те хиляди войници, разположени от 60 години в Германия.

Шестнайсетте хиляди жители на Берген, който е дал името си на нацисткия концентрационен лагер Берген-Белзен, освободен през 1945 година от британски и канадски войници седмици след смъртта на Ане Франк, с течение на времето са станали силно зависими от армията на нейно милостиво величество.

Лондон уточни, че графикът за изтеглянето на частите от Германия ще бъде обявен не по-рано от средата на 2011 година, но кметът на Берген, Райнер Прокоп, още отсега очаква сълзи и скърцане със зъби.

„Тук в Берген, британските войници са дошли като окупационна сила, която ни научи на демокрация, но с течение на времето те станаха и военни партньори, съседи, приятели и дори съпрузи и роднини“, обяснява Прокоп, който е на 60 години. „Разбира се, има и важен икономически фактор“ за града, разположен на близо 40 километра от Хановер, допълва кметът.

Клиенти в ресторантите и магазините, британските военни, членове на волнонаемния персонал и техните семейства, играят жизнено важна роля в икономическия живот на Берген. „Това очевидно ще нанесе огромен удар на бизнеса“, прогнозира Соня Грабов, на 33 години, която работи в магазин за якета и друго военно облекло. „Особено съжаление буди фактът, че децата вече няма да растат, заобиколени от хора, които говорят английски“.

След Втората световна война Великобритания, САЩ и Франция запазват свои части в западната част на Германия, която е техен съюзник в НАТО. Лондон обаче обяви безпрецедентни орязвания в бюджета за отбраната и преценява, че днес това присъствие вече не е оправдано.

„Огромният принос на британската армия за Германия през следвоенния период не може да получи достатъчно похвали и според мен мнозина германци са й изключително благодарни“, коментира при обявяването на тази новина Щефен Зайберт говорител на германския канцлер Ангела Меркел.

Според говорителя на британска армия Майкъл Уайтхърст 20 000 войници, техните близки, които са близо 23 000 души, и 4700 цивилни служители всяка година прибавят към германската икономика близо 1,3 милиарда евро. Половината от персонала ще трябва да се изтегли до 2015 година, а останалата част – до 2020 година.

Кметът на Берген знаеше много добре, че този ден все някога щеше да дойде, но не и толкова скоро, отбелязвайки, че са били построени 200 къщи през последните три-четири години за военните, а повече договори за наемане изтичали до 2025 година.

Омъжена за бивш британски войник, Ерика Златер, която е управлявала 23 години ресторант, твърди, че се страхува за бъдещето на града: „Някои компании ще изчезнат, това е сигурно“. „Сигурна съм обаче, че британците, които се върнат у дома си, ще съжаляват, тук разходите за живот са по-ниски“.

„Ако зависеше от мен, те биха могли да останат, но разбира се, ние сме изправени пред съкращения в собствения ни бюджет за военните разходи и проявяваме разбиране“, казва Реймънд Никълс, който е на 72 години. Този бивш шофьор, работил за британската армия, се радва на спомените за Коледните вечери, концертите и екскурзиите, организирани от англо-германското сдружение.

Подполковник Норман Уилкинс, който има 35-годишна служба в 32 страни, е избрал след пенсионирането си да заживее в този град, в който е пристигнал за първи път през 1952 година. „(Берген) стана моето огнище“, коментира бившият военен, който е на 78 години и е женен за германка.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.