По-добре да си гей, отколкото да си Берлускони

Танцьорката Руби. Снимка: личен сайт

Италианският премиер Силвио Берлускони се опита хитро да се измъкне с шега от последния скандал, свързан с момичета и партита, но съюзниците му не се смеят и бъдещето на дясноцентристкото му правителство е в опасност. Италия дни наред с интерес следеше историята за непълнолетната танцьорка в нощен клуб, известна като Руби, която получила 7000 евро от Берлускони, след като присъствала на парти в разкошната му частна вила до Милано по-рано тази година.

Самият премиер отхвърли критиките, които се посипаха върху него по този повод, и дори разпали недоволство с типично то си провокативно поведение, като заяви, че е „по-добре да се заглеждаш по хубави жени, отколкото да си гей“.

Берлускони оцеля след предишни скандали, свързани с купони и проститутки, и твърди, че ще остане на власт до края на мандата си през 2013 г., въпреки че е подложен на атаки от най-различни групи като католически епископи и защитници на правата на хомосексуалистите.

Това е обмислена стратегия, смята Маурицио Песато, директор на социологическата агенция SWG, който казва пред Ройтерс, че Берлускони е отправил послание, прескачайки опозицията и политическите коментатори, директно към основния си електорат. „Той премина в нападение. Каза: Ако ме искате, аз съм мъж, аз излизам с жени, това съм аз“, каза Песато. „Много италианци са като него и това важи за много италиански семейства. Това е много традиционна, дори консервативна позиция. Не е сигурно дали ще проработи, но това е подходът, който той възприе“, каза той.

В същото време Силвио Берлускони се кани в началото на следващата седмица да участва като почетен гост във форум в Милано, посветен на семейните ценности и на проблемите на италианските семейства, организиран от Асоциацията на италианските семейства, пише вестник „Кориере дела сера“. Организаторите на форума били силно притеснени от гостуването на министър-председателя и, както пише вестникът, притесненията им тези дни са напълно основателни тъй като аферата, известна в Италия, като Рубигейт, беше обогатена от нова афера, наречена Надягейт по името на компаньонка, направила нови скандални разкрития за личния живот на премиера.

Скандалът Рубигейт избухна миналата седмица, когато в пресата излязоха информации от разпити на заловена за кражба непълнолетна мароканка. В понеделник момичето в центъра на скандала – Руби, чието истинско име е Карима, навърши 18 години и както беше обещала лично разказа за познанството си с Берлускони пред тазседмичния брой на изданието „Оджи“. Пред него момичето описа подробности от парти във вилата на премиера в Аркоре край Милано, състояло се в Деня на влюбените.

От разказа й стана ясно, че премиерът й е посветил песен, възхитил се на краката й, забавлявал гостите си с шеги за политици от левицата, споделил им тайните на ритуал, наречен бунга-бунга, за който се смята, че е вдъхновен от разкази на Муамар Кадафи и им показал статуетка с тяло на Супермен  и с неговата собствена глава. Накрая дал на Руби плик с 7000 евро, защото бил информиран, че тя е в затруднено положение, но не поискал нищо в замяна.

В интервюто за „Оджи“ момичето разкрива, че по време на гостуването си във вилата тя била бременна, но после направила аборт, тъй като бащата на бебето й я изоставил. По думите на Руби това бил Доменико Рица, известен адвокат и политик в Италия. В интервюто мароканката признава, че излъгала Берлускони за възрастта си и когато след време той научил за това, й казал, че не иска повече да я вижда. Пред седмичника Руби заключава, че вината й във връзка със скандала Рубигейт е само, че е излъгала за годините си, докато вината на Берлускони била в това, че пускал в дома си хора, които дори не познавал.

Италианците тъкмо бяха започнали да свикнат с Рубигейт, когато избухна Надягейт, в която главно действащо лице е 28-годишната компаньонка Надя Макри, пише „Кориере дела сера“. Надягейт се разрази след залавянето в Парма на бивша сътрудничка на депутат от партията на Берлускони, замесена сега в трафик на дрога в сицилианския град Трапани. По време на разпитите трафикантката споменава за Надя Макри, момичето е призовано да даде показания и пред разследващите то прави разкрития за предполагаеми сексуални връзки с премиера, с неговия министър на държавната администрация и новите технологии Ренато Брунета и с кмета на Парма Пиетро Виняли.

Не само пред разследващите, но и пред в. „Кориере дела сера“ момичето описва и срещу какви суми е предоставяло услугите си на тримата политици. От разкритията й става ясно, че от Берлускони получила лично за две срещи в миланската и сардинската му вили общо 10 000 евро и че на едно от двете партита имало дори „трева“, доставена с частен самолет.

Всички замесени в новия скандал политици отрекоха вече твърденията на компаньонката. За италианците остана обаче шокът от забъркването на все повече и повече имена на политически фигури в двата скандала. Те недоумяват и как разкриването на престъпления като дребна битова кражба, какъвто беше случаят с Руби, или залавянето на накротрафикантка, както е в случая с Надя, които на пръв поглед не са свързани помежду си, накрая се оказват началото на писта, водеща все до премиерските вили.

Съпартийци на Берлускони пък не намират нищо странно в това и казват, че с приближаването на избори винаги се появяват подобни момичета, които твърдят разни неща. Самият Берлускони препоръча на сънародниците си да не четат вестници, защото само ще се объркат и определи информациите в пресата като медиен боклук и пореден опит да се хвърли кал върху него.
В четвъртък пред ръководството на своята Партия народ на свободата Берлускони заяви, че става дума за необосновани и недостойни нападки срещу него, защото той бил препятствие пред левицата да се домогне до властта. Премиерът обвини и мафията, че стои зад скандалите, целящи да го очернят, заради успешните антимафиотски операции на правителството му.

Заради скандалите обаче италианската опозиция призова премиерът да подаде оставка. Парламентарната комисия по национална сигурност, председателствана от бившия външен министър Масимо Д’Алема, пък има намерение да призове Берлускони да говори пред нея по двата скандала, които, според нея, застрашавали националната сигурност.

Рубигейт вдъхнови чувството за хумор на италианците

Скандалът Рубигейт вдъхнови майстори на традиционни коледни фигурки от Неапол, съобщава друг италиански вестник – „Либеро“.В занаятчийско ателие в южния италиански град, специализирано в коледните украси, майсторите са създали нетрадиционна коледна сценка – тази на фигурка на премиера със сако, червени долни гащи на бели точки, черни бутуши и с кокалче на главата.

Куклата е в компанията на фигурка на мароканката Руби в оскъдно облекло и нагазила в казан, под който има накладен огън. Двете кукли са заобиколени от група фигурки на музиканти с тюрбани на главата, наподобяващи този на либийския лидер Муамар Кадафи. Цялата сценка илюстрира еротичния ритуал бунга-бунга, за който мароканката Руби разказа пред италиански магистрати и пред седмичника „Оджи“. Според момичето Берлускони заимствал ритуала от разкази на либийския лидер Кадафи.

Това не е първият случай в Италия на подигравки във връзка с Рубигейт. В страната тези дни особено популярна е рап песен, изпълнена от италиански комик, в която думите от химна на Мондиала на Шакира „Уака-уака“ бяха заменени с „бунга-бунга“, пише вестникът.

Партията Италия на ценностите пък отпечата хумористичен плакат с 3 снимки на премиера. На първата от тях се вижда Берлускони с черен костюм и под нея е изписано: Силвио. На втората снимка Берлускони е с бяла риза и бяла бандана, с която преди 6 години прикриваше присадената си коса. Под снимката е изписано „Татенце“. Твърди се, че така някои шоугърли и модели се обръщали към премиера по време на партитата в дома му. На третата снимка Берлускони е облечен в стил Кадафи, а отдолу е изписано „бунга-бунга“. Целият плакат е озаглавен „Еволюция на видовете“.

Тези дни пък, когато футболният клуб Ювентус победи с два на едно клуба на премиера Милан, спортни медии озаглавиха статиите си по темата „Бунга-бунгата на Юве“ или „Юве направи истинска бунга-бунга“.

Берлускони вече направи няколко полемични коментара по случая Рубигейт. В един от тях той защити начина си на личен живот, като каза, че не се срамува, че обича жените, живота и забавленията. После заяви, че е по-добре да харесваш младите жени, отколкото да си гей и така възмути италиански хомосексуалисти и защитниците на техните права.

Заради този коментар на премиера, на кинофестивала в Рим манекенката Свева Алвити дори се появи с тениска с надписа: По-добре да си гей, отколкото да си Берлускони.

ДОВЕРИЕ

Засега социологическите проучвания сочат, че скандалът Руби не е оказал почти никакъв ефект, а анкета на агенция „Пиеполи“, обхващаща 500 души, показва, че личният рейтинг на Берлускони е стабилен, около 50 процента.

Последната случка обаче обезпокои дори някои от най-близките му поддръжници, включително Умберто Боси, лидера на коалиционните му партньори във федералистката Северна лига, който каза, че скандалът може да навреди на международното доверие към Италия. „Да, малко, защото страната трябва да продава държавните си облигации“, каза той пред репортери след среща с премиера в Рим вчера.

Той заяви, че правителството ще преодолее притеснителната ситуация, но добави, че Северната лига ще изчака до януари, когато любимият й проект за федерална реформа, даващ повече правомощия на регионите, ще влезе в дневния ред на правителството. „След това ще видим“, добави той.

НЕСТАБИЛНОСТ

Над бъдещето на правителството вече тегне известно съмнение след драматичното разцепление през юли с Джанфранко Фини, председател на парламента, който заедно с Берлускони основа управляващата партия „Народ на свободата“, и който оттогава е най-големият противник на премиера.

Идните месеци се задават редица проблеми – от съдебния процес с Берлускони по обвинения в корупция, който е временно спрян заради изчакване на решението на Конституционния съд, до деликатни реформи в данъчната система и правосъдието. Фини изглежда няма интерес да провокира избори в този момент, и предпочита да маневрира за създаване на жизнен съюз с центристки групи, които могат да оформят основата на едно преходно правителство, ако правителството на Берлускони падне.

Потенциалният риск обаче за правителствена криза бе подчертан тази седмица от рейтинговата агенция „Стандард енд Пуърс“. Тя потвърди дългосрочния си рейтинг А+ за италианския дълг, но предупреди, че кавгите от изминалите няколко месеца могат да се окажат проблем в по-дългосрочен план за Италия, която има един от най-големите държавни дългове в еврозоната.

„Според нас потенциалната политическа нестабилност може да бъде ключов риск за бъдещата финансова и икономическа политика“, съобщи агенцията. Повечето коментатори смятат, че избори в началото на следващата година са най-вероятният сценарий и като се има предвид, че хронично слабата лявоцентристка опозиция не е сериозна заплаха, проучванията сочат, че Берлускони вероятно ще спечели долната камара.

Въпреки това анкетите показват, че той вероятно ще загуби контрола върху Сената, което ще затрудни управлението, а много коментатори смятат, че 74-годишният премиер е изправен пред една от най-сериозните кризи в дългата си кариера.
„Това не е отшумяваща криза“, каза Песато. „Тя може да продължи година, шест месеца, не зная, но ние се движим към периода пост Берлускони“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.