Пернишкият Харвард

“Хубаво е, че не мрънкате за пари“ – каза Б. Б. на Пернишкия университет

Бойко Борисов открива университет в Перник. Снимка: Булфото

В университета в Перник всичко влезе в ред, и то (подозрително) бързо. Над главния вход бе изсечен надпис: „Световен университет”. Имената на настоятелите отсъстват от надписа по причини на вродена скромност. Поради временната липса на метро, с експреса от София пристигнаха професорите. Вече не млади, всичките очилати, всичките белокоси, но все тъй раздвоени между благородната амбиция и глада, водени от легендарния привърженик на ръчното сметало и демокрацията, проф. Константинов.

Наистина, на призива досега са се отзовали само 63 студенти, но от тях също се очаква да обърнат Перник с хастара навън и да го превърнат в Харвард. Предвид численото си превъзходство, професорите най-вероятно ще обезоръжат студентите и ще ги натикат в класните стаи. Студентските подкрепления от Турция, Нигерия, Камерун, Саудитска Арабия и другите европейски страни засега са в режим на изчакване по визови съображения.

Сигурно е, че Перник ще процъфти, както е сигурно, че ще се открият и доста повече от две нови кръчми, стрелбище и заложна къща. Вярно, едно е да правиш университет с 25 хиляди долара, а друго с 20 милиона лева, но както е доказано от „Питърс & Тъкър“ ООД (виж О’ Хенри), “когато се постави на търговска основа, филантропията е изкуство, от чиито блага се ползува не само този, който взима, но и този, който дава.” Редно е един път и сметките на проф. Константинов да излязат.

По-важното, обаче, е, че ще излязат и сметките на държавата. Държавните университети само мрънкат за пари. Особено напоследък. Още при царуването на проф. Биолчев Софийският университет издигна мрънкането в ранг официална политика. Между две командировки до Антарктида той приплакваше в телевизионните студия на бившите си студенти, че парите все не стигат и е крайно време да се гласува отделен закон или поне отделен бюджет само за СУ.

Приемникът му, проф. Илчев, отиде по-далеч и размаха тухла! Професорите от Техническия университет пък не спират да мрънкат, че заплатите им са по-ниски от тези на общите работници по строежите. Доскоро това поне беше вярно. Кризата обаче смъкна заплатите в строителството надолу и професорите вече няма от какво да се оплакват. При все туй мрънкането продължава.

Мрънка Художествената академия. Мрънка Консерваторията, дори роялите на Консерваторията мрънкат! Феодалните старци от БАН досадиха. И никой не ще да разбере, че полза няма. Пари няма. Във всеки случай не и за образование. Държавата не е крава! Поне не за държавните университети. Образованието не трябва да иска пари, то трябва да дава!

Ако някой не знае как, да пита министър Игнатов, честен частник и фараон на работилницата за печатане на дипломи върху папирус в Североизточна Горна Баня. Да пита академик Митьо, ректор на “Пайнер Кючек енд Гюбек Юнивърсити”.

Виж блога на автора

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.