„Лента“: Шварценегер е като Путин – роб на галерите

Арнолд Шварценегер говори на Световната конференция за климата
Губернаторът на американския щат Калифорния говори на Световната конференция за климата в Копенхаген. Снимка: ЕПА/БТА

Арнолд Шварценегер се труди седем години с пот на челото и безспорно бе най-яркият от 50-те губернатори в САЩ. („През всичките тези години съм блъскал като роб, пратен на галерите, от сутрин до мрак“, коментира Владимир Путин през 2008 г. двата си мандата като президент на Русия – б.р.).

На поста губернатор на Калифорния Шварценегер се прояви като деен, смел, самостоятелен и доста твърд политик; не се страхуваше да си печели врагове. И след като вече е избран негов приемник – демократът Джери Браун, за поклонниците на бившия „Governator“ (английско съчетание на думите „губернатор“ и „Терминатор“) остава само да съжаляват, че не е гражданин на САЩ по рождение и не може да се кандидатира за президент.

Джери Браун получи тежко наследство от своя прочут предшественик. Ако бе отделна държава, Калифорния щеше да бъде шестата икономика в света, но от години насам прави безуспешни опити да се измъкне от бюджетна криза. Губернаторът и щатските законодатели водеха досега същинска апаратна война, тъй като Шварценегер настояваше депутатите да намалят бюджетните разходи и безмилостно налагаше вето на всички местни закони.

Но кризата в щата ще се повтори и догодина, макар и в по-лека форма с новото му изцяло демократическо управление. През 2003 г. калифорнийците бързо разбраха, че идването на Шварценегер в политиката не е каприз на екстравагантна кинозвезда. Член на консервативната Републиканска партия, той оглави едва ли не най-либералния щат, традиционно подкрепящ демократите, при това е и роднина на семейство Кенеди, но в крайна сметка се изхитри да разработи съвсем самостоятелна платформа.

Шварценегер бе истински консерватор в икономиката – обяви се за ниски данъци и намаляване на бюджетните харчове. При това обаче позициите му в защита на хомосексуалните бракове, против абортите и за регламентиране на вредните емисии бяха либерални. Той бранеше своите каузи твърдо и остроумно: ту размахваше метла пред митинг в щатската столица Сакраменто с обещанието да измете оттам предишните власти, ту уверяваше с огромен нож в ръка, че безпощадно ще ореже бюджетните разходи.

Шварценегер опроверга слуховете, че ще участва в изборите за Сенат на САЩ, както правят мнозина бивши губернатори. Той обаче е само на 63 г., в чудесна форма, и само да пожелае, ще продължи поне с още 10 години политическата си кариера. Има и доста възможности за това – проявявал е вече интерес към поста министър на енергетиката или президентски пълномощник по енергийните въпроси. Може и отново да се отдаде на обществена дейност и благотворителност.

Още в зората на политическата си кариера Шварценегер казваше, че винаги е искал да бъде лидер, а не част от масата. Защото, първо, само един лидер можел изцяло да реализира своя потенциал, а второ – той винаги бил запленен от възможността да управлява другите. Тъй че надали се е преситил с политика и власт, надали усеща, че се е реализирал напълно. И едва ли смята, че се е отплатил вече с вярна служба на Америка за всички възможности, получени от нея.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.