Русия остава на върха в търговията с оръжие

Изтребителят Су-30. Снимка: фирмен сайт

В близките 10-20 години Русия най-малкото ще запази своите позиции на световния оръжеен пазар, твърди в анализ военният наблюдател на РИА Новости Иля Крамник. През изтеклото десетилетие руският оръжеен износ видимо нарасна – от 3,7 милиарда долара през 2000 г. на 10 милиарда през 2010 г., както сочат предварителните оценки. Русия стабилно заема второ място след САЩ по износ на военна техника и въоръжения, към началото на годината бе събрала поръчки за 34 милиарда долара и присъствието й на пазара трайно се разширява, изтъква експертът.

След разпадането на Съветския съюз новият руски военнопромишлен комплекс трябваше да изгради и нова система за износ на оръжия. Старата, при която техниката бе продавана главно на кредит, а понякога просто се подаряваше на приятелски държави и организации, рухна – заедно с икономиката и по-специално промишлеността. При това положение оръжейните доставки за Индия и Китай бяха същинско спасение за този бранш в Русия, коментира московският аналитик.

Най-популярни станаха модерните руски самолети и системи за противовъздушна отбрана, създадени с опита, натрупан от десетилетия конфронтация с най-мощните страни от Запада. Към края на 90-те на Индия и Китай се падаха към 80 на сто от военния износ на Русия, но през следващото десетилетие бяха сключени големи договори с Виетнам, Малайзия, Индонезия, после с Алжир и Венецуела. Сега 90 на сто от руския оръжеен износ се падат на 10 големи купувача – главно в Югоизточна Азия и Близкия изток, а останалото се дели сред още 60 държави, които купуват малки партиди сравнително евтини оръжия.

Руското оръжие и технологиите успешно конкурират западните модели – това бе потвърдено от пробива на традиционно западни пазари като Кувейт, Обединените арабски емирства, Малайзия, Гърция, Южна Корея и др. Постепенно бе разрушен имиджът на Русия като „антизападен“ доставчик, който залага на възможността да продава по-евтино.

Последните модификации на изтребителите Су-30 например струват по около 60-70 милиона долара бройката – горе-долу колкото „най-пресните“ модели на самолетите Еф-15 и Еф А-18. Цената на Су-30 обаче е с 15-20 милиона по-ниска от тази на европейския изтребител „Юрофайтър тайфун“, при все че по основни характеристики той остава далеч назад от руските и американските машини.

Купувачите на руски оръжия вече придобиват не само „желязото“, а пълноценен жизнен цикъл от 20, 30 и повече години. През този период се гарантира постоянно поддържане на боеспособността и усъвършенстване на стоката. Освен това, руските авиостроители и корабната промишленост ще предложат в близко бъдеще техника от нови поколения, мотивира своя извод аналитикът на РИА Новости.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.