Бял демократ от Юга – порода на изчезване

Асошиейтед прес

Белият демократ от Юга – застрашен още откакто ерата на борбата за граждански права през 60-те години гневеше белите избиратели в целия Югоизток – е на път да изчезне. След изборите през тази седмица присъствието на Демократическата партия едва се забелязва в Юга извън населяваните предимно от чернокожи градски зони като Атланта и Мемфис. Касапницата за партията беше особено жестока в дълбокия Юг, където оцеля само един бял демократ за цялата територия на Луизиана, Мисисипи, Алабама, Джорджия и Южна Каролина.

Усилията на републиканците да спечелят Юга, опиращи се на стратегията им отпреди десетилетия да заложат на негодуванието на белите срещу десегрегацията, съвсем не са приключили. Загубите бяха особено разочароващи за Демократическата партия след прощъпулника, който направи на Юг през 2006 и 2008 г., когато взе множество места в прорепубликански избирателни райони на изборите за Камара на представителите и спечели сенатки места в Северна Каролина и Вирджиния.

Мнозина смятаха, че партията си е взела поуки и е предприела обрат в практиката си от последно време чрез номиниране на консервативни кандидати, които да намират верния тон по спорни социални въпроси като аборта и намаляването на ролята на изпълнителната власт. Нищо от това не беше отчетено във вторник.

Демократите не само видяха как се заличават повечето от последните им придобивки, но и загубиха най-малко 19 мандата в Камарата и един сенатор – Бланч Линкълн от Арканзас. Дори най-консервативните не можаха да устоят на вълната. Тя помете и дългогодишни ветерани.

Когато Конгресът се събере в новия си състав през януари, ще има най-много 16 бели демократи от Юга сред членовете на Камарата от общо 105-те места за региона. Надпреварата за две места във Вирджиния и Кентъки все още не е приключила, така че общият им брой може да спадне до 14.

Пораженията за демократите на Юг, където те навремето са доминирали, продължават вече четири десетилетия. Спадът започна с появата на движението за граждански права, когато републиканците при Ричард Никсън започнаха да прилагат южната си стратегия да превземат обратно района, като залагат на белия гняв по повод десегрегацията. Впоследствие републиканците акцентираха на либералните позиции на демократите по социалните въпроси.

Прегрупирането преобърна структурата на властта на Юг, където републиканците бяха хулени от белите, че предоставят права на афро-американците, след като Гражданската война сложи край на робството. Повечето от демократите, които загубиха тази година, са умерени представители на прорепубликански райони. А предизвикателството пред южните демократи може да бъде още по-голямо, защото след преброяването през 2010 г. законодателите ще започнат да променят границите на избирателните райони.

С някои изключения като Мисисипи и Луизиана републиканците контролират щатските парламенти в целия Юг. Те спечелиха във вторник и в Северна Каролина и Алабама. В законодателните събрания може да влязат още повече консерватори в колебаещите се райони, които все още гласуват за демократите. Това ще направи задачата на белите южняци още по-трудна в бъдеще.

Някои демократи казват, че докато икономиката е водещ фактор, партийните лидери ще имат резервен коловоз по сложния дебат за здравеопазването. Отделни консервативни демократи посочват, че спорният закон за контрол върху газовите емисии, който бе приет от Камарата, никога няма да мине в Сената.

Дейв „Мъдкат“ Сондърс, стратег по кампаниите при консервативните демократи, казва, че партия е тръгнала по грешен път, като се е съсредоточила задълго върху законите за здравеопазването. „Идеята, че правителството може да ви принуди да купувате здравни осигуровки просто върви срещу чувството за независимост“, констатира той и заключава: „Това е въпрос на култура. Демократите просто няма да могат да наложат тази култура там долу“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.