Свиваком пробва да ти лепне договор за 1-2 години по телефона. А Ментел и Грабул?

Клиенти на Виваком, наричан още Свиваком във форумите в интернет, получават тия дни любезни обаждания с още по-любезни предложения да минат на по-изгоден тарифен план.
Ако си клиент, чийто договор е изтекъл и е станал безсрочен, ти си от късметлиите. Защото Свиваком вече се приравни напълно към двата си конкурента Ментел и Грабул и мина на практиката да подновява автоматично договорите си за още 1 или 2 години, след като изтекат. Тоест – това, с което Виваком превъзхождаше конкурентите си и предизвикваше симпатии сред потребителя, вече го няма. Досега Виваком за повечето си абонаментни планове имаше договори, които, след като изтекат, преминават в безсрочни.

И точно тези късметлии, минали на безсрочни договори, сега са ухажвани по телефона да изберат по-евтин тарифен план или да получат отстъпки наполовина от тарифния си план за 6 месеца, ако сключат нов договор за 1 или 2 години. Само че преминаването към нов договори и тарифен план става и по телефона – служителката те успива с предложения, ти казваш “Да, съгласен съм”, разговорът се записва и докато се усетиш си закопчан за още 1 или 2 години. Вярно, че след това в седемдневен срок можеш да се откажеш, но ще има хора, които няма да разберат това и няма да се усетят какво им се случва.

Така че, никога не казвай “да” при такова обаждане, без да си направиш сметката. Впрочем, по подобен начин действат мобилните оператори в цяла Европа. Преминаване от един на друг тарифен план става само по телефона. Дори с набиране на кодове и избиране на разни менюта.
По същия начин става и преминаването към друг оператор – обаждаш се на новия и повече нямаш грижа. Старият ти оператор, като разбере, че след месец минаваш към друг, започва да ти се обажда и да ти обещава разни отстъпки, пита те какво са ти дали конкурентите, за да ти го даде и той. Но това е така в Европа. Тук тримцата – Ментел, Грабул и Свиваком тепърва започват. Види се Свиваком възприема бързо европейските номера (във форума отдолу ще е добре читателите да споделят за всички оператори).

Засега обаче трябва да се учи потребителят. Който в момента се обвърже с 1-2-годишен договор с който и да е оператор, греши. Конкуренцията между тях започва да се усеща, те предлагат един през друг по-изгодни тарифни планове, които могат да се окажат по-подходящи от тези, които имаш в момента, но си обвързан с 1-2-годишен договор с друг.

Досега Виваком предлагаше най-евтини абонаментни планове. Но например от Мтел се усетиха и предложиха подобни. Затова е по-добре потребителят да изчаква и да внимава кога му изтича договорът да го преобразува в безсрочен. И да бие дузпата на досегашния си оператор за нещо по-изгодно.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.