Колети бомби – Европа е нащрек, следите водят към Италия

Учебен макет на писмо бомба

Изпращането на колети бомби до посолства в Атина и до ръководители на чужди държави през изтеклата седмица провокира бурни дебати относно необходимостта от засилване на мерките за сигурност, които трябва да бъдат предприети по отношение на въздушните куриерски пратки, пише в. „Катимерини“. Такива частични мерки за сигурност вече бяха предприети от някои държави и въздушни компании и бяха разменени мнения за необходимостта от приемането на един общоевропейски механизъм за контрол.

Изпращането на колети бомби от Гърция съвпадна с откриването на две пратки, съдържащи мощни експлозиви, които бяха предназначени за САЩ. Колетите са пътували по пощата от Йемен чрез две куриерски компании и са били част от нов терористичен удар, подготвян от Ал Каида на арабския полуостров. Специалистите по сигурността на полетите обаче не бяха изненадани. Те винаги са предупреждавали, че карго превозите трябва да бъдат зорко наблюдавани, тъй като самолетите са „ахилесовата пета“ за такива терористични действия.

Пътническите самолети обаче също товарят колети и пратки с неизвестно съдържание, както впрочем се видя. Британският специалист по въпросите на сигурността Джим Тилмън каза, че няма система, нито международна инстанция, която да следи щателно за превозите на пратки, пренасяни от куриерските фирми или товарени от въздушните превозвачи. Швейцарският експерт Сеп Мозел пък се изненада, че отдавна не се случвало да бъдат изпращани колети бомби.

Миналия петък в Брюксел се състоя среща на експерти на Европейския съюз, на която бяха разисквани възможности за засилване на контрола върху въздушните превози. Еврокомисарят по транспорта Сийм Калас очерта мерките, които трябва да бъдат взети на европейско равнище, като предупреди, че не бива да се реагира прибързано. „Ако напълно спрем транспортирането на товари, очевидно няма да има никаква опасност“, каза той. Еврокомисарят Калас препоръча, че ако има съмнителни фирми, занимаващи се с карго превози, колетите следва да се считат за опасни и щателно да се проверяват.

Може би е показателна мярката, която предприе Великобритания, като забрани влизането в страната на колети, съдържащи печатарски мастила. Такива пратки ще се допускат в страната само ако са доставени от известна компания.

Междувременно гръцката полиция е разтревожена заради вероятността от нов терористичен удар, който е възможно да бъде предприет от членове на действащи терористични организации и по-специално от групировката „Секта на революционерите“ в отговор на ареста на двама младежи заради разпращането на колетите бомби. В миналото след арести на членове на организацията „Заговор на ядрата на огъня“ бяха предприети терористични нападения, като най-отличителната от тях бе акцията на 2 октомври 2009 г. на Марсово поле в Атина по време на реч на тогавашния лидер на партията Нова демокрация Костас Караманлис.

Конкретният терористичен акт стана няколко дни, след като полицията щурмува тайна квартира на екстремистите в атинския квартал Халандри. Опасенията на властите се подсилват от оценките на някои офицери от службата за борба с тероризма заради евентуална връзка на „Сектата на революционерите“ със „Заговора на ядрата на огъня“. Според това мнение един или повече членове на „Заговора на ядрата“ са участвали в действия на „Сектата на революционерите“.

Полицията смята, че тайните квартири на терористите са две или три, като се изказват оптимистични преценки, че те ще бъдат открити. Доминира също така и тезата, че точно тези две организации стоят зад изпращането на колетите бомби.

В същото време в. „Та неа“ съобщи, че полицията в Гърция работи по версия за наличието на връзка между италианската FAI (Federatione Anarhista Informale) (Неформална анархистка федерация) и гръцки терористични организации и най-вече с групировката „Заговор на ядрата на огъня“. Целта на разработката е да бъдат анализирани евентуални връзки, общи допирни точки в начина на действие и предимно да бъде установено дали има размяна на информация и ноу-хау след вълната от изпращането на пратки бомби, тъй като подобни пратки е изпращала и същата италианска организация – FAI.
Известно е също, че конкретната италианска групировка е извършила удари в Италия, като за целта се е позовала на събитията в Гърция.

Последните факти дават основание да се направи оценката, че ноу-хауто за тези колети бомби е било внесено отвън. По отношение на идеологията на тези организации анализаторите са единни, че в изпращаните от терористите прокламации е видна съществена близост и връзки между въпросната италианска организация и гръцката „Заговор на ядрата на огъня“.

Интересът на гръцките антитерористи към италианските анархистки организации се породи през октомври 1999 г. в знак на солидарност със заловения анархист Никос Мазиотис. Тогава в гръцкото посолство и в търговската камара в Мадрид бяха изпратени взривни устройства. Това се случи и в клон на банка в Барселона. Намерени бяха взривни устройства в гръцкия офис по туризма и в управление на карабинерите в Милано.

Отговорността за това бе поета от организацията „Международна солидарност“ със седалище в Италия, предприела нападения срещу мишени в Италия и Испания. Организацията се смята за близка на FAI. През декември 2003 г. бе изпратен пакет бомба, предназначен за съпругата на Романо Проди в Рим. Това взривно устройство е подобно на гръцките колети бомби. Отговорността за него бе поета от FAI, организацията, самоопределяща се като „открита централизирана мрежа от хора и групи, извършващи саботажни действия срещу капитала“.

През април 2004 г. членове на организацията са изпратили колети бомби до мениджър, а през декември два колета са стигнали и до офисите на полицейски съюз и до националния съюз на карабинерите в Рим. „Удряй и унищожавай затвори, банки, съдилища и военни поделения.“ Фразата се съдържа в прокламация на организацията „Заговор на ядрата на огъня“ от февруари 2009 г. Прокламацията бе последвана от серия взривове срещу италиански обекти, автомобилни представителства и гръцко-италиански клуб. В резултат на самоделните бомби бяха унищожени 35 автомобила. Палежите бяха извършени в знак на солидарност с четирима членове на анархистката организация FAI, заловени в Италия.

В прокламация на гръцката групировка „Заговор на ядрата на огъня“, освен солидарност, се споменава и за действия на организацията, като се цитира откъс от прокламацията на италианската организация. Подчертава се съпричастност към действия за разрушаване на социалния мир. Сходство е открито даже и във фрази, използвани от двете организации в разпространени от тях прокламации.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.