Израел преоткрива Гърция и Кипър след разрива с Турция

Андрестинос Пападопулос 

Добре известно е, че турско-израелските отношения са в дълбока криза като резултат от неосманската доктрина, осъществявана от турския външен министър Ахмет Давутоглу, който иска да съюзи Турция с арабския свят. Турция остро осъди израелското бомбардиране на Газа, прие лидера на „Хамас” в Анкара, извърши общи военни учения със Сирия, стар враг на Израел, а същевременно отказа да направи същото с Израел в съответствие с техния договор за военно сътрудничество от 1996 г., подкрепи Иран, критикуван за своите ядрени амбиции, и накрая се опита да наруши израелското ембарго върху Газа.

Целта на всички тези действия е да се проектира Турция като голямата ислямска сила, способна да създаде проблеми на Израел, по-ефективно отколкото Иран. Във всичко това Турция твърди, че не обръща внимание на политическата цена или съюзи.

В опит да се справи с тази ситуация, бе напълно естествено Израел да се обърне към Гърция и Кипър, с които поддържа отлични отношения. Двете страни се възползваха от положението. Посещението на Нетанаяху в Атина, един месец след посещението на Папандреу в Ерусалим, е първото официално посещение на израелски премиер в Гърция и е израз на взаимната воля за укрепване на отношенията между двете страни.

Посещението даде възможност за обмен на мнения по редица въпроси на двустранното сътрудничество. Дискусията обхвана военното сътрудничество, сигурността, въоръженията, икономиката, туризма, енергетиката, технологиите, съвместните предприятия. Един от конкретните резултати бе решението да бъде създадена обща комисия, която да установи секторите, представящи реални перспективи за бързо развитие и интензивно сътрудничество.
Посещението на Нетаняху (израелския премиер Бенджамин Нетаняху, бел.ред.) увеличи ролята на Гърция в Близкия изок, където мирът е от жизненоважно значение.

В това отношение гръцкото традиционно приятелство с арабския свят би могло да бъде от помощ, тъй като се радва на доверието на двете страни. Папандреу постави особено ударение върху тази точка, като заяви, че Гърция иска да бъде полезна на израелско-палестинското сближаване, както и на това на арабския свят с Европа.

С оглед на споменатото, разумен въпрос бе поставен от журналисти на двамата премиери – дали отношенията със стратегическо значение между Гърция и Израел се съревновават с тези с Турция. Отговорът на двамата бе „не“ , но гръцкият премиер подчерта, че Турция трябва да покаже уважение към народите и страните в региона.

Либерман (израелският външен министър Авигдор Либерман, бел.ред.) посети Кипър по покана на кипърския си колега, когато Нетаняху бе във Вашингтон за директни разговори с палестинския лидер. Либерман и Киприану (кипърският външен министър Маркос Киприану, бел.ред.) се срещаха на няколко пъти тази година в усилие да укрепят отношенията между двете страни. Техните дискусии обхванаха редица въпроси, сред които най-много изпъкна общото гръцко-кипърско предложение за транспортиране на хуманитарна помощ за Газа.

Причината за това е близостта на Кипър до региона и неговите отлични отношения със засегнатите страни. Либерман определи предложението като много позитивно, добавяйки, че то е на масата на преговорите. В това отношение се проучва възможността проектът да се постави под чадъра на ЕС, с оглед да се даде повече значение на неговата роля в региона.
Отношенията на Израел с ЕС бе друг въпрос, който бе дискутиран.

За Израел Кипър е най-близката връзка с ЕС и сътрудничеството във всички тези области помага на европейските отношения на Израел. Във връзка с това трябва да се спомене, че сега за разлика от преди, Израел иска да влезе в диалог с Кипър за определянето на границите на изключителната икономическа зона между двете страни. Още повече че след влошаването на отношенията с Турция, Израел вярва, че Кипър заедно с Гърция, България и Румъния може да се превърне в мост към Брюксел.

Това съответства на амбицията на Кипър да се превърне в мост между ЕС и Близкия изток. Трябва да се спомене, че в ЕС Израел има силен съюзник – Франция. Президентът Никола Саркози в реч пред Кнесета през юни 2008 г., потвърди, че Израел може да разчита на Европа за помощ в намирането на окончателно решение на проблема в Близкия изток и че Франция е също ангажирана с тази цел. Израел обаче не ограничава своя интерес единствено върху дебата ЕС срещу Давутоглу (турския външен министър Ахмет Давутоглу, бел.ред.). Либерман има свой собствен дневен ред, според който Израел трябва да се превърне в доминираща сила в Средиземноморието, член на ЕС и НАТО с влияние в Африка и специално отношение със всички балкански страни, които презират неоосманския модел на Турция.

Необходимостта да се справи с турските неоосмански амбиции в Близкия изток, което впоследствие доведе до влошаването на отношенията между Турция и Израел, накара Израел да потърси нови начини за осигуряване на стабилност в региона. С цел да постигне това, Израел реши да укрепи отношенията си с Кипър и Гърция, като взе под внимание и намалените пълномощия на турската армия, привърженик на съюза с Израел, след референдума в Турция през септември.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.