В Русия заради слово убиват – трима пребити журналисти за три дни + видео

Близкото до Путин младежко движение „Молодая гвардия“ обяви пребития Олег Кашин и други журналисти за фашисти и последователи на Гьобелс, които трябва да бъдат наказани. Колаж от сайта на движението.

В руския град Саратов двама неизвестни нападатели са нанесли побой на главния редактор на местния вестник „Саратовски репортер“ Сергей Михайлов, предаде ИТАР-ТАСС. Според съобщение на областното управление на МВР Михайлов е бил ударен по главата и повален на земята на 5 ноември вечерта, след като излязъл от магазин. Минувач подплашил нападателите и те избягали. Нищо от личните вещи на редактора не е откраднато и милицията смята, че става дума за опит за грабеж.

През нощта в Московска област пък е пребит кореспондентът на вестник „Жуковские вести“ Анатолий Адамчук. След като той излязъл от редакцията около 2,15 ч. след полунощ двама души го повалили на земята, нанесли му няколко удара по главата и той загубил съзнание.

По показания на пострадалия нападателите му откраднали памет с редакционни материали. Адамчук и колегите му твърдят, че нападението вероятно е свързано с професионалната му дейност. В свои статии журналистът е писал против изсичането на гори в района. В болницата е установено, че пострадалият е със 1,63 промила алкохол в кръвта, съобщиха от милицията.

Охранителна камера е заснела жестокия побой над журналиста Олег Кашин
ИТАР-ТАСС припомня, че през нощта на 6 ноември в Москва бе жестоко пребит 30-годишният журналист от вестник „Комерсант“ Олег Кашин. Той е откаран в много тежко състояние в болница и подложен на серия операции. Лекарите са го поставили в състояние на изкуствена кома. Журналистът има мозъчна травма, счупени са и двете му челюсти, двата крака, откъснати са фаланги на пръстите му.

Уличен чистач, който станал очевидец на инцидента и повикал спешна помощ, съобщи, че нападението не е случайно. Журналистът бил причакван дълго време от двама души с букет в ръце, с който те вероятно са прикривали тежкия предмет, използван при побоя – най-вероятно арматурно желязо. Видеозаписи потвърждават версията за планирана атака.

Главният редактор на „Комерсант“ заяви, че нападението срещу Кашин е свързано с неговата професионална дейност. „Не са го ограбили – парите, телефона – всичко беше оставено. Чупили са му пръстите. Явно това са били хора, които не са харесвали онова, което Кашин е писал“, каза Михайлин.

Пред Газета.ру, както и пред следствените органи приятели на Кашин разказаха за конфликта му с близките до Кремъл младежки движения и по-специално „Млада гвардия“. На 11 август на сайта на движението е публикуван текст под заглавие „Журналистите-предатели трябва да бъдат наказани“, в който се твърди, че в Русия работи „нелегален фашистко-журналистически център“. В публикацията са поместени снимки на Кашин, Михайлин и на завеждащия икономическия отдел на „Комерсант“ Дмитрий Бутрин с печат с надпис „Ще бъдат наказани“.

В събота след нападението „Млада гвардия“ публикува изявление в подкрепа на Кашин, в което му пожелава „оздравяване и бързо връщане в строя“. А статията от 11-ти август е допълнена със следния коментар: „Едно е цивилизованата политическа борба, друго – отявлената престъпност. Едно са художествените образи, друго животът. Призоваваме всички да разбират това“.

Колеги на журналиста разказват и за конфликта му с губернатора на Псковска област Андрей Турчак. Кашин публикувал нелицеприятен текст за губернатора, след което още в коментарите под текста в интернет той поискал извинение: „Млади човече, имате 24 часа, за да се извините. Можете да го направите тук или в отделен текст. Времето вече тече“.

Президентът на Русия Дмитрий Медведев изрази мнение, че атаката срещу Олег Кашин не е обикновено престъпление с цел грабеж. Той добави, че става дума за „целенасочено действие“ и че виновниците „трябва да бъдат изобличени и наказани“, предаде ИТАР-ТАСС. Европейският съюз окачестви като „неприемливи“ нападенията срещу журналисти в Русия, предаде АФП.

Изразяваме дълбокото си безпокойство относно тези брутални актове, които изглеждат като предумишлена агресия,каза Мая Кочиянчич, говорителка на шефката на европейската дипломация Катрин Аштън. По думите на Кочиянчич нападенията може да бъдат възприети като опит да се затвори устата на журналистиката.

На поредното нападение срещу руски журналист е посветен редакционният коментар на Газета.ру „Когато заради словото убиват“.

Жестокото престъпление срещу журналиста Олег Квашин показва, че в днешна Русия могат да те осакатят и даже да те убият не само за действия против нечии политически или бизнес интереси, но и заради обикновено несъвпадение на мненията.

С тъга можем да констатираме, че в нашата страна пребиването на журналист не е новина. Новина би могло да стане залавянето и наказанието на изпълнителите, организаторите и най-вече на поръчителите на престъплението, тъй като именно това би било изключително събитие. Нападението срещу Олег Кашин от вестник „Комерсант“ накара самия президент Медведев да действа, като разпореди разследването по това дело да бъде взето „под особен контрол“. Но кой знае защо бързата (направо в Twitter) реакция на държавния глава не поражда особен оптимизъм – може би защото практиката не ни е създала навика да изпитваме оптимизъм от началническите обещания да бъдат „разкрити и предадени на съда“ негодниците, стоящи зад такива знакови престъпления.

Трагедията, случила се на Кашин, се отличава от дългата поредица подобни дела с това, че той не е разследващ журналист или политически активист, въпреки че буквално в навечерието на нападението срещу него (на 5 ноември – бел. ред.) жестоко бе пребит активистът Константин Фетисов, участвал в екологичните протести в Химки (заради изсичането на гора за прокарване на магистрала – бел. ред.), за които Кашин е писал много.

По всичко изглежда Кашин е „наказан“ заради оценките, мненията, епитетите, които е използвал в публикациите и блога си. Такова отмъщение представлява новост в цензурата. Затова пък то се вписва органично в криминалната култура, в която, както е известно, е важен не спорът, а физическата разправа.

На теория държавата е длъжна с всички сили да се бори с тази криминална култура. Но борбата с нея някакси не върви. Нещо повече, тези „понятия“ влязоха в речника на политици от най-висок ранг, които успешно ги използват в своя разговор с народа. И срещат разбиране. Дали са влезли и в практиката им? Нали призивите за разправа с неудобните настойчиво се разпространяват от близки до властта структури.

Широка известност доби статията на Владислав Ловицки на сайта на близкото да партията „Единна Русия“ движение „Млада гвардия“ за „журналистите-предатели“, толкова подходящо илюстрирана със снимка на Кашин с надпис „Ще бъде наказан“. След престъплението снимката беше свалена, а статията снабдена с предисловие с призив за „разбиране“, че „едно са художествените образи, друго е животът“.

Подобни изцепки могат да бъдат отдадени на липса на разум в малолетните политически палета, но какво да правим с изказването: „Излизате без да имате право (на неразрешена от местните власти демонстрация – бел. ред.) – ще получите тояга по главата. Това е!“. Това са думи на отговорен ръководител, министър-председателя на Русия Владимир Путин. И са не по-малко образни.

Тази „художествена образност“ вече десет години е част от фирмения стил на властта, който впрочем намира отклик в самия живот. Да се изброяват убитите и осакатени политически активисти и журналисти няма нужда, списъкът с техните имена е известен. Списъкът на поръчителите – не е. Въобще, през последните години самите ръководители успешно ни убеждават колко ефективно е решаването на въпроси със силови методи.

Контраагументът може да бъде само един: ако нямаш легитимно право на насилие, а си прибягнал до него, ще те хванат и затворят. Щом не те хващат или те хващат, но те пускат, защото не искат или не могат да докажат вината ти, това означава, че този контраагумент не работи. Че можеш да си решаваш въпросите по този начин.

Ако към това се добави и ниската ефективност на публичното решаване на конфликти – било то в политическата сфера, в споровете между стопанските субекти или просто във всекидневния живот, използването на насилие се оказва естествен избор. И отмъщението срещу журналист заради ненужна заядливост или грубост е само частен случай. Свидетелство за това може да е дори само високата популярност на твърдите предмети в качеството им на оръжие, и нарастващата честота на прилагането им даже в най-банални ситуации.

Самият Кашин, впрочем, по печално съвпадение точно преди два месеца в ефира на радио „Ехото на Москва“ каза: „Да, човек с бейзболна бухалка дойде в политиката преди 10 години и не е излизал от нея. Не само в политиката, но и в бизнеса, тъй като в рекетьорските похвати това се практикува и се използва достатъчно често. Затова не трябва да си правим изводи, че всичко това е започнало сега – просто сега започнаха да му обръщат внимание“.

Нападението срещу Олег Кашин е поръчково престъпление. Но такава поръчка е възможна само в съответна обществена атмосфера, която убеждава поръчителя, че той не прави нищо особено, силно различаващо се от онова, което правят висшите ръководители. Атмосфера, която също така му подсказва, че действията му ще останат безнаказани – просто защото безнаказани са се оказали статистически значим брой такива постъпки.

Не трябва да се обвиняват колегите на Кашин, че са вдигнали такъв шум, само защото той е журналист. Това е естествена човешка реакция – горещо да  защитаваш тези, които познаваш лично, или просто членовете на твоята група – в случая професионалната. Би било по-правилно да се присъединим не към защитата на някакви по-особени права на журналистите или обществените активисти, а към кампанията срещу разпростанението на насилието и криминалните „понятия“ в обществото.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.