Митко Станков от Виена: ГДБОП и прокурори лъжат вулгарно, прикриват някого

Митко Станков. Снимка: личен архив

Основният трафик за износ на антики от България е през Австрия, което задължително минава през Митко Станков – Бузата, заяви преди дни Володя Велков, шеф на дирекция в ГДБОП, отговаряща за антиките. Той, заедно с прокурора от Върховна касационна прокуратура Николай Соларов, обявиха на семинар в Пловдив, че Митко Станков е избягал от страната през 1991 г. с депутатския мерцедес на Янко Янков, депутат от Великото народно събрание.
И с просто око се вижда, че тези твърдения са димки за медиите, които ги цитират безкритично – възмутиха се по повод изявленията от средите на дребните колекционери у нас. Според тях 59-годишният Митко Станков е един от най-добрите български нумизмати и работи съвсем официално в Австрия към аукционни къщи.
Най-малкото през 1991 г., когато Станков напуска страната, във Великото народно събрание нямаше мерцедеси, а Янков не е имал служебна кола, казват нумизмати. Същевременно Митко Станков оттогава се е връщал няколко пъти в България и никой не го е задържал, защото делата за конфискувани от него антики преди 1989 г. са прекратени.
Самият Янков, който е подпомогнал Станков да избяга, пък е кум на бившия главен прокурор Никола Филчев, има неслучайни случайности, коментира антимафиотът Велков пред журналисти.
От e-vestnik позвънихме по телефона на Митко Станков във Виена, където той живее и работи го помолихме да отговори на няколко въпроса.

– Г-н Станков, висш полицай от ГДБОП и висш прокурор съобщиха пред медиите, че през вас във Виена минава канал за износ на антики от България, че сте свързан с бившия главен прокурор и т. н. Ще отговорите ли с нещо на това обвинение?

– Такъв канал за износ на антики в Австрия не съществува. Аз не знам. Щях да науча, ако имаше – такива неща като се предлагат за продан, се търсят контакти с колекционери, а много от тях се допитват до мен. С мен се консултират и аукционни къщи в Австрия и Германия (виж тук повече за Митко Станков във Виена).
Това, което прочетох за изнесеното на този семинар от представителя на ГДБОП и прокуратурата, е нелепо. От една страна те казват, че през последната година иманярите се активизирали и копаели, за да може да продадат колкото може на бизнесмените в България преди да изтече срока за регистрация на колекциите. Тоест – отворил се пазар в България. От друга страна казват, че всичко се изнася навън, имало канали. Те си противоречат.
И най ме възмущава, че свързват името ми с Филчев – бившият главен прокурор. Той е престъпник, както го нарича Янко Янков (б. р. – бивш депутат от Великото народно събрание, юрист, антикомунист, лежал в затвора преди 10 ноември) , който му е кум. Самият Янко го нарече престъпник публично и се отрече от кумството си – защото по православната религия като негов кум те са роднини, а той не иска да е роднина с престъпник.

Володя Велков от ГДБОП (отляво) и прокурорът от Върховната касационна прокуратура Николай Соларов на семинара в Пловдив. Снимка: Строителство имоти

– Володя Велков от ГДБОП и прокурорът Николай Соларов от главна прокуратура съобщиха, че сте напуснал страната с депутатския мерцедес на Янко Янков. Можете ли да опровергаете такъв факт?

– Да. Пазя всички документи, с които съм напуснал страната, съвсем официално, без да се крия, без да ме вози депутатски мерцедес. Янко Янков никога не е имал мерцедес, не е имал и лека кола въобще. Когато напуснах България той беше депутат във Великото народно събрание и там нямаше мерцедеси. А Янко не е бил шеф там, че да се вози в мерцедес.
Напуснах България на 22 септември 1991 г. с влак през Калотина. Пазя си стария паспорт с печатите на границата. Билет си купих на Централна гара София, пазя го, съзнателно. Там се записваха имената на онзи, който купува билет за чужбина, защото чужденците купуваха с валута, а българите с левове. Записваше се в колко часа кой е купил. Билетът има и сериен номер, на него има печат с дата. Пазя и документ за обмяна на валута. Тогава беше задължително, за да влезеш в Сърбия, да имаш 200 долара. Имам митническа декларация от същата дата, с печати на митнически служител от Калотина. В декларацията е записано, че изнасям 1000 марки, 100 лева и 200 долара…
Това съм го разказвал и преди пред вашия вестник, не разбирам как може полицаите да са толкова нагли, след като знаят, че имам документи как съм напуснал България, да лансират такива версии. Те лъжат вулгарно. Съшито с бели конци. Така те прикриват действителните износители на антики.
И как могат с тоя достоен за уважение човек – проф. Янко Янков – да се правят такива подигравки!? На всички тях е добре известна неговата биография и точно заради това се стараят да го набъркат в някаква мръсна история. Срещу него неотдавна беше извършен атентат, демонстративно, пред Съдебната палата в София с някакво желязо и му счупиха кости. Медиите не писаха за това, някои само го споменаха в един ред. Полиция и прокуратура не направиха нищо. Проф. Янков е писал жалби до различни институции, до посланици на чужди държави за престъпленията срещу него и семейството му, но държавата не реагира! Според мен в поредната лъжа срещу проф. Янков са замесени отново „бившите“агенти на ДС. Какъвто е и прокурорът Николай Соларов, известен с агентурното име „агент Петров“. Многозначително е и участието в този семинар на член на правителството – зам.-министъра на културата Т. Чобанов и на полицая от ГДСБОП Володя Велков. Властта се нахвърля срещу професор Янков.

– Имате ли все пак представа има ли канали за износ на антики и откъде минават?

– Тези хора могат да съчинят всичко – дай ми двама души и аз ще докажа, че си свързан с тях. Виж им логиката – единият канал е във Виена, защото във Виена живея аз. Друг канал е за САЩ, щото там живее на Филчев брат му. И понеже Янко му бил кум – ето връзката – хоп сценарий. Затова ли взимат заплати тия? Затова ли плаща българският данъкоплатец?
Това, което правят, не е от простотия или от конспиративно мислене. Те съзнателно искат да отвлекат вниманието от действителните търговци на антики и от онези бригади, които копаят и изнасят от България. Тези хора са лицата на истинската мафия.

– Тоест по вашите думи мафията е в ГДБОП и прокуратурата?

– Това е истината. Мога да ги посоча поименно. Когато на една държава прокуратурата е пълна с такива хора… Прокурорът Соларов е газил законите, не е просто агент на ДС. Неговото агентурно минало е известно само с датата на която вербуван, но не се публикуват факти какво е вършил. Аз ще разкажа за него повече по-нататък. Като прокурор е трябвало да съблюдава закона и да преследва престъпността, той е получавал заплата за това. Но той не е вършил тази работа, а е получавал тайно указания от разни управления и шефове в ДС да преследва определени хора и да скалъпва обвинения срещу тях. Вкарвани са невинни хора в затвора с користни цели. Това е възмутителното, а не, че е бил формално агент. Той е бил изпълнител на организация за осъждане при закрити врати на разни лица, без да са извършили престъпления. Такива като Соларов са скалъпвали обвиненията. Агент Петров – това е Николай Соларов. Събрал съм документи на коя дата е вербуван, кой го е вербувал. В българската прокуратура той служи на мафията. Тази мафия са бившите ченгета на ДС. Тя представлява сега колекционерската мафия в България.

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.