Защо се пробужда антисемитизъм в Украйна

ДПА

Лидерът на украинските националисти Олег Тягнибок. Снимка: роспрес

Изненадващите резултати на една крайнодясна националистическа партия в местните избори в Украйна насочиха вниманието към самата формация, нейния лидер и антисемитските му изказвания. В изборите на 31 октомври партията „Свобода“, която до неотдавна бе в периферията на украинската политика, лесно спечели в три от най-западните области на страната. Вотът в бившата съветска република донесе на „Свобода“ изненадваща победа в Лвовска, Тернополска и Ивано-Франковска област.

В сравнение с резултатите от президентските избори тази година „Свобода“ утрои и популярността си в централните и северни региони на Украйна. В основата на предизборната програма на партията е украинският патриотизъм и съпротивата срещу Кремъл. Лидер на „Свобода“ е 41-годишният харизматичен бивш хирург Олег Тягнибок. На украинската политическа сцена той изпъква с ораторското си майсторство и с уникалната смесица от ерудиция, селско хитроумие и емоционалност.

Тягнибок определя себе си като патриот, който се бори за страната си. Опонентите му го наричат расист и неонацист. „Това са безпочвени лъжи. „Свобода“ е за равни права за всички украинци“, каза ядосаният Тягнибок в предизборно телевизионно шоу. „Всеки, който е за независима Украйна, е наш съюзник“.

Корените на „Свобода“ са в някогашна Галиция – сурова гориста област, принадлежала преди на Австро-Унгария и Полша. За разлика от останалата част на Украйна, тя минава под контрола на Русия едва след Втората световна война.
Тягнибок се отказва от медицината през 1996 г. и през 2002 г. влиза в парламента като член на партията „Наша Украйна“, оглавявана от бившия президент Виктор Юшченко.

И „Наша Украйна“, и „Свобода“ подкрепят пазарните реформи и по-близките отношения между Украйна и Западна Европа. Изказванията на Тягнибок обаче предизвикаха противоречиви реакции. Юшченко изгони Тягнибок от „Наша Украйна“ през 2005 г. заради телевизионно изказване, в което той похвали украинските партизани, сражавали се срещу „руснаци, шваби, евреи и други нечисти елементи“. Той призова правителството на Юшченко да сплаши „руско-еврейската мафия“, за която твърди, че управлява Украйна.

Политическата популярност на Юшченко оттогава спадна значително и „Наша Украйна“ успя да получи само 2,3 процента от вота в местните избори.
Извън западните области на Украйна, където „Свобода“ отбеляза победа, партията спечели 5,1 процента от вота в национален мащаб и така стана петата по популярност украинска политическа партия, според екзитпол проучване на на Джей Еф Кей.

„Преди няколко години хората на Тягнибок бяха смятани за маргинална група. Днес те са наистина влиятелна сила“, писа украинският политически коментатор Константин Димов в статия, озаглавена „Фашизирането на Галиция“. В партийната платформа на „Свобода“, която критикува олигарсите и магнатите, има някои банални предложения към средната класа и националистически критики към Русия.
Партията призовава за подкрепа за фермерите, борба срещу корупцията и външна политика, която поставя „Русия и Украйна на равни начала, а не в отношения на цар и роб“.

Усетът на Тягнибок към нагласите на електората и недоволството му проруското правителство на Украйна, станаха напълно ясни на 27 май в Лвов, когато хиляди разгневени демонстранти освиркаха и крещяха обиди при преминаването на колата на президента Виктор Янукович. Тягнибок взриви тълпата с гневна реч срещу президента и администрацията му. По-късно този ден студенти поставиха на улицата комедийна пиеска, в която Янукович бе представен като объркан затворник – грозно напомняне за присъдите за нападение и кражба, които украинският президент е излежал през младежките си години.

Един от актьорите, играещ ролята на типичен евреин с очила с телена рамка и еврейски акцент, угоднически обеща да пренапише учебниците по история на Украйна. „Точно така, ваша милост, никога не е имало никакви украинци. И езикът им – това не е език, това е руски с полски акцент“. Тълпата изглежда хареса антисемитската сатира.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.