Руски генерали гинат мистериозно в реформата на корумпираната армия

Асошиейтед прес

Министърът на отбраната Анатолий Сердюков с Дмитрий Медведев. Снимка: официален сайт

Когато някогашният продавач на мебели Анатолий Сердюков беше неочаквано определен за министър на отбраната на Русия, много офицери от армията посрещнаха това с насмешка. Сега, след като заради неговите реформи десетки хиляди от тях губят работата си, подигравките преминават в ропот на назряващ бунт.

Съюз на ветераните от военновъздушните сили, смятани за най-професионалното и славно подразделение на руската армия, насрочиха за неделя, 7 ноември, протестен митинг срещу Сердюков, което само по себе си буди страхове от метеж в една от най-големите армии в света.

Някои наблюдатели казват, че кампанията на ветераните срещу Сердюков, който е първият цивилен министър на отбраната от 90 години, може да е режисирана от висши военни и от представители на оръжейната промишленост, които губят влияние и пари заради неговите реформи.

„Това е най-радикалната реформа в руската армия от 150 години. И засяга огромни ресурси“, заяви пенсионираният офицер от военното разузнаване Виталий Шликов, който съветва министерството на отбраната по въпроса за реформите. Съгласно реформите на Сердюков се съкращават 6 от всеки 10 офицери, разформироват се 9 от всеки 10 армейски единици и се въвежда 2-годишна забрана за набиране на нови курсанти във военните академии.

Шликов и други поддръжници на усилията на Сердюков казват, че болезнените съкращения са необходими, за да превърнат раздутата и неефективна армия в по-малка и стегната сила. Реформите са активно подкрепяни от Кремъл, но будят гняв сред много офицери и ветерани от армията, които смятат, че те съсипват въоръжените сили на Русия.

„Сердюков и неговите поддръжници създават непосредствена заплаха за сигурността на държавата ни“, казва пенсионираният генерал-майор Владислав Ачалов, който оглавява съюза на ветераните от военновъздушните сили, организирали митинга.
Видният московски анализатор по сигурността Виктор Кременюк, който внимателно следи реформата в руската армия, заяви, че съкращенията на офицерския състав са доста закъснели, но в резултат на тях 200 000 души, „обучени да убиват“, ще останат без работа.

„Това е доста жесток експеримент с хора, искали да защитават своята страна. Не бих изключил възможността някои военни лидери да проявят склонност да извършат нещо като военен преврат“, каза Кременюк. Той обаче добави, че според него е малко вероятно да се стигне до метеж, тъй като в Русия няма силна традиция армията да завзема властта.

Шликов отхвърли опасенията от бунт сред военните, като каза, че офицерите отдавна са свикнали, че правителството не изпълнява обещанията си. Сред тях беше обещанието да се дадят апартаменти на всички 200 000 съкратени офицери и да им се помогне да си намерят нова работа в гражданската сфера. Ачалов заяви, че министерството на отбраната не е удържало на думата си, а също е отказало основни облаги на много офицери. „Те дори отказаха да дадат на инвалидите статут на офицери, ранени в битка“, каза той пред телевизионния канал на Асошиейтед прес.

Ачалов подкрепи през август 1991 г. нескопосания преврат, организиран от хардлайнери, който за кратко свали съветския президент Михаил Горбачов и ускори разпадането на Съветския съюз. Две години по-късно се присъедини към парламентарен бунт срещу първия президент на Русия Борис Елцин. След като прекара няколко месеца в затвора, беше освободен съгласно амнистия.

Ачалов се въздържа от критики към Кремъл и отхвърли приказките за преврат, но настоя, че Сердюков трябва да напусне. „Военната реформа беше провал“, каза той.
Планираният от съюза на Ачалов митинг беше провокиран от посещението на Сердюков в академията на военновъздушните сили, където той се накара на директора на академията за това, че учреждението без разрешение е построило православна църква на своя територия.

Малко след това в руските медии се появиха съобщения, че министър-председателят Владимир Путин е уволнил Сердюков. Твърдението бързо и гневно беше отхвърлено от канцеларията на Путин. Миналата седмица командващият военновъздушните сили генерал-лейтенант Владимир Шаманов, смятан от някои за посредник между Сердюков и разгневените офицери от армията, беше тежко ранен, след като автомобилът, в който пътувал, бил пометен от тежкотоварен камион.

Един генерал загина миналия месец, след като паднал върху жп линия край Москва, а тялото на друг беше намерено същия ден в центъра на Москва. Странната смърт на тези генерали и на още двама, както и произшествието с Шаманов, подхранват конспиративни теории, че се провежда операция за отстраняване на потенциални размирници. Засега обаче няма доказателства за нечестна игра.

След като срещу него бяха отправени критики, Сердюков направи някои отстъпки на офицерите, включително като се отказа миналия месец от план за преместване на главната квартира на военния флот от Москва в Санкт Петербург. Поддръжниците на Сердюков казват, че повечето военни единици, разформировани като част от реформата, са съществували само на хартия, и че броят на офицерите в армията почти е бил равен на броя на постъпващите войници. Те твърдят, че тромавата военна структура, наследена от съветско време, отклонява ресурси от дълго отлаганата модернизация.

Почти две десетилетия след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. армията продължава да разчита почти изцяло на произведени по съветско време оръжия. Усилията за модернизиране на остаряващияя арсенал са възпрепятствани от ширещата се сред служителите корупция и от постепенното западане на руските предприятия. Самият Сердюков твърди, че е потресен от обхвата на кражбите в армията. Той постави началото на създаването на нова служба, която да отговаря за поръчките на оръжия за армията, за да се сложи край на кражбите.

Министърът има по-големи претенции към избора на оръжия за армията от своите предшественици и допълнително разгневи военнопромишления комплекс, като започна да купува оръжия от чужбина, нарушавайки традицията армията да разчита изцяло на руско оръжие и снаряжение. 48-годишният Сердюков се е занимавал 15 години с търговия на мебели, преди да постъпи на работа в данъчната служба през 2000 г., когато Путин стана президент. Четири години по-късно той оглави данъчната служба, а през 2007 г. Путин го определи за министър на отбраната.

Слабостите на руската военна машина станаха очевидни във войната с Грузия през август 2008 г., когато десетки руски бронирани машини излязоха от строя, преди да стигнат до бойната зона, а липсата на модерни комуникации и оръжия със сателитно насочване доведе до военни загуби от приятелски огън и до удари срещу райони с мирно население.

Две години след началото на реформата нейните организатори все още срещат значителна съпротива в опитите за модернизиране на оръжията и за повишаване на подготовката на войниците. „Армията още не е станала по-боеспособна. Положението е точно обратното, защото сега тя е в състояние на преход. Но поне има надежда, че ще стане по-боеспособна, след като приключи реформата“, каза Шликов.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.