Нито Живков, нито Костов имат някакви заслуги за икономиката

Димитър Ганчев. Снимка: личен сайт

По времето на Тодор Живков България е точно, ама точно средностатистическа държава. Не европейска, а изобщо.
По данни на Световната банка, БВП (всъщност BNI) на България през 1982-а година е 2400 долара. Средно за света в същата година е 2486 долара. До 1988-ма година нашата графика следва плътно развитието на световната икономика. Резкият спад настъпва през 1989-та година. Забележете – 89-а, а не 90-а! Живков е на власт почти до края на 89-а, така че е напълно отговорен за случващото се, макар да няма вина за това, че САЩ са твърдо решени да докарат Източния блок до фалит и спират кредитирането. А иначе не сме в чак толкова лошо състояние – както дългът, така и валутният ни резерв са сходни с днешните – $10 млрд дълг, $2 млрд резерв. От тогава сме много под графиката. Дъното е през 1997-ма година, след което развитието ни отново следва това на световната икономика с нейните си темпове, само че с 10 години закъснение. Нашият БВП сега е 5770 долара, а средно за света е 8740, като темповете ни на нарастване (нашето и световното) през последните 7 години са еднакви.

Евростат: Брутен вътрешен продукт на човек от населението, евро, 1990 г.

В доказателство на това, че Живков всъщност няма вина за спряното кредитиране в края на 80-те трябва да се види какво се случва в останалите страни от съветското икономическо пространство (Румъния, Украйна, Беларус) – точно същото, само че Русия има малко по-голям резерв и там сривът става през 91-ва и продължава до 2000-та. Това пък означава, че Костов не може да си припише обръщането на тренда през 97-ма, тъй-като същото се е случило едновременно навсякъде в региона.

Изводът е следният – никой никога нищо не е направил, за да може икономиката на България да се развива с темпове, различни от тези на световната икономика. Нито Живков, нито който и да е, когато и да е.

Единствената чувствителна промяна в България през последните 100 години е повишаването на средната продължителност на живота след Втората световна война от 55 на 70 години. Но това се е случило между 40-а и 60-а година, а Живков идва на власт 56-а, така че и това не е в неговата сметка. Същото се случва и сега – от 97-а до днес се е увеличила с още 3 години (което трябва да се отрази на възрастта на пенсиониране). Заслугата, обаче, е ничия – просто медицината в тези периоди бележи известен напредък.

Така че сравняването на икономическите постижения на един политик с друг от трети лица е глупаво, а от самите политици – недостойно. Има определени икономически цикли и страната ни ги следва 1:1, без да може да направи кой знае какво.

–––––––––––––
* Димитър Ганчев е интернет предприемач и мениджър в най-големия доставчик на интернет – “Нетера”. Коментарът му е публикуван във “Фейсбук”.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.