Иска ли Израел сблъсък с Иран?

Правда.ру

Израел гори от желание да влезе в бой с Иран. Засега впрочем предлага това да стане за сметка на американците. Неслучайно темата за иранската ядрена програма стана централна в хода на започналото посещение на израелския премиер Бенямин Нетаняху в САЩ.

С оглед на неуспешния опит за въздействие чрез санкции гостът се стремеше да убеди вицепрезидента на САЩ Джо Байдън да води по-твърда политика спрямо Иран. С други думи, ако Техеран продължава да отказва да спре ядрената си програма, САЩ да го заплашат с употреба на сила.

По думите му, тази тактика е постигала в миналото желания резултат. През 2003 г., например, Иран замразил ядрената си програма само защото президентът на САЩ Джордж Буш убедил иранския режим, че е готов да предприеме удар срещу Ислямската република.

Джо Байдън обаче е на друго мнение. Той казва, че санкциите срещу Техеран са дали ефект, тъй като много държави са подкрепили натиска върху иранския режим и са прекратили сътрудничеството с него. Ембаргото засегнало твърде болезнено Ислямската република.

Нетаняху обаче смята, че макар да са създали известни проблеми на Иран, санкциите не биха накарали режима на аятоласите да се откаже от ядрената програма.
Както каза Нетаняху, „единственият начин да получим гаранции, че Иран няма да разработва ядрено оръжие, е да убедим Ислямската република, че ако не спре ядрената надпревара, срещу нея ще бъде употребена военна сила“.

Междувременно Джо Байдън побърза да успокои Израел. В слово пред общата конференция на еврейските сдружения от Северна Америка в Ню Орлийнс той заяви, че Вашингтон остава сигурен съюзник на Израел и ще гарантира сигурността му и занапред.

Той посочи, че заплахите, отправени от Иран към Израел, не са останали незабелязани в САЩ. А Вашингтон при всяко положение е изпълнен с решимост да спре иранската ядрена програма. При все това отправи сигнал, че израелците трябва да изчакат малко и да не изпреварват нещата.

По-рано САЩ се опитваха да уредят проблема по дипломатически път, но след като видяха, че дипломацията фалира, Щатите прибегнаха към икономически натиск, увери той. И намекна, че преди да стане дума за силов сценарий, трябва да се мине през всички фази на диалога с Иран.

Според американски експерти шансовете за развитие на силов сценарий стават все повече. Защото Вашингтон е разтревожен от деструктивната роля, която играе в Близкия изток Техеран – подкрепя радикални ислямистки групировки като палестинското движение Хамас и ливанската Хизбула.

Шефът на американското отбранително ведомство Робърт Гейтс също побърза да успокои своя израелски съюзник, като увери, че САЩ не са се отказали от никой евентуален сценарий, предвиждащ действия срещу Ислямската република, включително от силовия.

Бенямин Нетаняху впрочем смята, че е време вече за заплахи с употреба на сила. Той е убеден, че световната общност подценява равнището на иранската заплаха, тъй като Иран успешно мами Запада и печели време, за да укрепи своята мощ.

За пример може да посочим различните оценки за иранската заплаха, които дават израелските и американските тайни служби. Докато експертите в САЩ са склонни да предполагат, че Иран едва доближава „червената линия“, мнозина в Израел не изключват, че Ислямската република може да произведе една-две ядрени бойни глави още сега.

Както и да стоят нещата, сегашната визита на израелския премиер нагледно доказва безпокойството, царящо в еврейската държава. Успяха ли горещите уверения на американците да успокоят Израел? Никак даже. Естествено, дори Нетаняху може все някак да бъде убеден. Как обаче да се внуши спокойствие на израелското обществено мнение, разтревожено от изявленията на иранското ръководство, че се канело да ликвидира Израел?

Политическият елит в еврейската държава чудесно си дава сметка, че Израел е бил и си остава единственият сигурен съюзник на САЩ в Близкия изток. Това обаче не му вдъхва спокойствие. В Ерусалим добре помнят как през 1975 г. Щатите обърнаха гръб на своя стратегически съюзник в Югоизточна Азия – Южен Виетнам. Затова, колкото повече протакат САЩ силовото решение на иранския проблем, толкова по-силно желание за това се усеща в Израел.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.