Журналистите вече не са будители, а хулители

Преди дни един учен, биофизик, написа отворено писмо до българските медии, в което някак простичко им обясни, че охулват науката с писанията си за БАН и сервилното обслужване на правителството.

Въпросният учен, Лъчезар Аврамов, е единственият учен от Източна Европа, номиниран за Наградата на Европейския съюз за изключително високи научни постижения – “Excellence in Scientific Research” (така наречения “Научен Оскар”) за изследвания, свързани с диагностика на онкологични заболявания. Основател е на ново за България научно направление „Биомедицинска фотоника“, характеризирано в световната литература като „революция на интерфейса между наука и технология“. Какъв е точно в института по електроника на БАН не е важно.

По-важно е, че той отбелязва един факт, който няма кой да го каже. Ето цитат от писмото:

„…Свидетели сме на ежедневна дезинформация, охулване на учени и научни институции, целенасочено търсене на верни и неверни скандали и абсурди, разпространение на клеветнически и злепоставящи твърдения. Особено вредни са стремежите да се представи общността на българските учени като некадърни тунеядци, събрани в анахронични институции и разсипващи обществени средства. Основен носител на тези внушения е една малка група от непрекъснато повтарящи се лица – платени социолози, любители политолози, самообявили се професори и корифеи на „чалга-науката”.

„Обществото, основано на знанието” ще бъде изградено върху труда на учените от естествените и инженерните науки, върху техните иновационни и технологични разработки и именно тези хора познават съвременната структура и практика за получаване на научно познание и неговото пресътворяване в живота. Техните лица напълно липсват от страниците и мониторите на българските медии.“

Нито една българска телевизия или вестник не намери достоен учен, каквито има, да даде мнението му. По страниците на вестниците и в телевизиите действително шестват като чалга певици 5-6 лица, които искат БАН да се закрие, да му се намалят парите и т. н. Няма кой да обясни какво е това фундаментална наука и наука въобще и за какво служи. Сегашният премиер си представя, че БАН трябва да произведе комбайн или електромобил. Щял да даде пари, но срещу „конкретни резултати“, както се изрази.

На БАН беше направен международен одит, който показа, че 53 (от 70) от институтите му са на световно и над световно равнище. Повечето от останалите напълно отговарят на европейските стандарти. А някои по-ниско оценени, като Института по металознание, на практика са с най-много иновации и продадени технологии по света. В България няма разбиране за наука, а българските медии наливат масло в огъня – да я изгорим!
Финансовият министър Дянков каза няколко велики фрази: „Науката не е важна по време на криза” и „Като им спрем парите, сами ще се закрият“. Средноевропейските инвестиции в наука са 3% от брутния продукт на страните. България отива към 0,2%, колкото страна от средна Африка.

И българските журналисти прислужват това да се случи.

Бюджетът за 2011 г. предвижда фактическа ликвидация на БАН. Това, което казва Дянков, го прави.

Няма кой да чуе биофизика Аврамов, който пише на журналистите: „Според икономическата и социална стратегия за развитие на Европейския съюз, единственият механизъм за преодоляване на икономическата криза и за осигуряване на бъдещия просперитет на Европа, е повишаването на „конкурентноспособността”. Това може да бъде постигнато единствено чрез увеличаване на обществените разходи за наука, иновации и образование.“

И вместо медиите да създават правилна представа за ролята на науката, иновациите, образованието (няма кой друг), и да обяснят защо трябва да се дават пари за това, те тичат като паленца пред Борисов и Дянков и министрите, за да ги обслужат.

Българските журналисти вече не принадлежат към народните будители, а към народните хулители.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.