Президентът, който ще става крал

Асошиейтед прес

Президентът на Гамбия Яя Джаме. Снимка: официален сайт

Президентът на Гамбия преди време претендираше, че е измислил лечение за СПИН, което включва натриване на тялото с билки и банани. Миналата година администрацията му арестува почти 1000 души в лов на вещици. А сега може скоро да се сдобие с нова титла в малката западноафриканска страна: Негово величество.

Местни вождове обикалят страната, за да осигуряват подкрепа за коронясването на президента Яя Джаме. „Президентът донесе развитие на страната и затова заслужава да бъде коронясан за крал на Гамбия“, казва Джънкунг Камара, вожд на западния район Фони Брефет. „Това е единственият начин, по който ние, народът на Гамбия, можем да изразим благодарността си към лидер, направил толкова много за страната си“.

Като много от управниците в тази част на Африка, 45-годишният Джаме дойде на власт с преврат. Избран бе за президент две години по-късно и в момента тече вече третият му изборен мандат в тази малка държава, заобиколена от три страни от Сенегал. Ако бъде коронясан за крал, Джаме ще може да се отърве от формалното изискване да се явява на избори.

Яя Джаме обича да бъде наричан „Ваше превъзходителство“ и се кичи с много титли – той е президентът шейх професор алхаджи доктор Яя Джаме и титлата „крал“ ще му дойде много добре. „Това е въпрос на изграждане на имидж“, казва Абдулай Саине, преподавател по политически науки в Университета на Маями в Охайо, който е специалист по Гамбия. „Той не е учен, не е доктор, не е и професор. Но дава мило и драго за тези титли.“ Саине казва, че коронацията на Джаме може да му донесе още една титла, но на практика няма да промени нищо в политически план. „Джаме вече си е крал“, казва Саине. „Той на практика притежава цялата страна. Контролира пресата, опозицията, духовенството и държавната хазна“.

В Субсахара е останала само една абсолютна монархия – южната африканска страна Свазиленд, но има лидери, които са правили опити да укрепят по този начин властта си. Иди Амин, бруталният диктатор, който управляваше Уганда през 70-те години на миналия век, се титулуваше „Негово пожизнено превъзходителство“. А Жан-Бедел Бокаса от Централноафриканската република се короняса през 1977 г. за император.

Призивът за коронясване на Джаме е поредното предизвикало полемика събитие, белязало неговото президентство. През 2007 г. управникът заяви, че е открил лек за СПИН и настояваше пациентите да спрат антиретровирусните лекарства, за да може да подейства неговото лечение.

Миналата година администрацията на Джаме задържа около хиляда души в лов на вещици, който обхвана цялата страна с население от 2 милиона. Властите принуждаваха предполагаемите вещици да пият халюциногенна течност и това доведе до сериозни бъбречни проблеми. Двама души починаха след такова принудително лечение, казва международната правозащитна организация Амнести интернешънъл.

Сам Сар, главният редактор на главния опозиционен вестник „Фороя“, заявява, че Джаме никога няма да бъде провъзгласен за крал. „Това е противоконституционно“, каза Сар. „Съгласно конституцията той заема изборен пост. Суверен е народът“. Не че ако стане крал, нещо ще се промени. „Президентството вече си е един вид монархия“, казва Сар. „Ако говорим за власт, той разполага с абсолютната власт“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.