Г-20 като трамплин за Саркози към 2012 г.

Франс прес

Обама и Саркози. Снимка: Белия дом

Франция заявява ясно своите амбиции, преди да поеме председателството в Г-20 – организация, обединяваща богати страни и бързоразвиващи се икономики – най-вече с надеждата да представи в нов блясък президентството на Никола Саркози преди изборите за държавен глава през 2012 г.

Форумът на Г-20 започна официално на 11 ноември с вечеря, която събра в Сеул най-важните лидери на планетата. Възпоменателните церемонии по случай годишнината на примирието от 1918 г. обаче задържат в Париж президента Саркози, който ще пристигне в корейската столица чак на следващия ден сутринта. Саркози ще участва обаче в заключителната вечеря на форума, насрочена за 12 ноември, преди да се завърне в родината си.

Оттогава нататък Франция ще оглави за една година Г-20, а от 1 януари ще съчетава този пост с председателството в Г-8, по-затворения клуб на най-богатите държави. Основен поборник на засилването на Г-20 като орган за вземане на решения по финансовото регулиране в самия разгар на световната икономическа криза, президентът Саркози неведнъж е имал случай да представи „амбициите“ на своето председателство, които засягат три големи проблемни сфери.

На първо място е реформирането на международната монетарна система, което френският лидер се надява да подложи на дискусия, в която „няма табута“. Нестабилните валутни курсове заплашват световния растеж, както сам той посочи пред посланици на 25 август; с оглед на това Саркози смята за „необходимо“ „въвеждането на инструменти, чрез които да се избегнат прекомерни колебания на валутите“.

Сред най-опасните подводни рифове пред неговата реформаторска воля е, от една страна, китайският юан, който Пекин не бърза да ревалвира, а от друга страна – доларът, обезценен неотдавна от американците чрез масивна инжекция на зелени банкноти в икономическия оборот. Както Пекин, така и Вашингтон се ръководят от стремежа да подпомогнат своя износ в момент, когато икономиката на Европа с труд успява да си поеме глътка въздух.

Други проблемни области са непостоянните цени на суровините (станали причина за гладни бунтове през 2008 г., по-специално в Хаити и в Африка) и реформата на световното управление (по-специално на Международния валутен фонд и Съвета за сигурност на ООН, разширен с африкански държави). Макар и „неизбежна“, дейността в тези проблемни сфери „няма да бъде приключена през идната година“ и „нашето желание е да я тласнем възможно по-далеч напред, преди да предадем щафетата“ в края на 2011 г., посочват в Елисейския дворец.

Никола Саркози сам призна пред китайския президент Ху Цзинтао, когото прие миналата седмица, че с оглед на мащабните задачи е „твърде трудно“ да си оптимист за резултатите от форума на Г-20. Рейтингът на Саркози във Франция остава нисък и във вътрешен план президентът се надява да извлече дивиденти от евентуалния успех на френското председателство в Г-20, както стана с председателството на Европейския съюз през второто полугодие на 2008 г., приветствано дори от политическите му противници.

„Саркози се надява да си оправи положението начело на Г-20, но дори да е чудесен като председател на Г-20, ефектът във Франция ще е почти нулев“, твърди обаче бивш френски министър социалист. Осемнайсет месеца преди президентските избори във Франция Никола Саркози разчита Г-20 да подчертае значимостта му като международна фигура, а във вътрешен план подготвя скорошни размествания в кабинета, за да започне отново на чисто.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.