EuroП.У.Т.К.А

Колаж – Georgieff’s Weblog.

Вече съм спокойна. Европейка съм. Имам и две неоспорими доказателства за тази ми принадлежност към цивилизования свят. Първото – конкурсът за красота, който се организира в Син Сити, където ще избират Мис Европейски съюз (че какво друго?!) и второто – новият европейски университет, чието местонахождение е Перник. Перник и Син Сити – европейските символи на България.

Просълзявам се от умиление само от представата, че възпитаничка на новоизлюпеното висше учебно заведение може да се окичи и с титлата „Красавица на ЕС”. Естествено, нимфетката ще получи приза в меката на чалгата. Без съмнение, и дипломата й, и почетната лента ще връчи премиерът Бойко Борисов, който някак чудесно пасва на ситуацията. Чалга, мускули, силикон и висше образование – така изглежда накратко Европа. Или поне Европа в България.

Но да продължим с пернишкия сценарий. След като ББ връчи почетната лента за красота на кръшната перничанка, двамата моментално ще се метнат за парадна обиколка на Голф 2-ка с лети джанти, ама само от страната на дискотеката (в Перник вече така декорирали колите си – като антикризисна мярка). След това ще хвърлят салфетки в захлас, но разделени минимум на две. Както едно време по закусвалните от едно пакетче успяваха да произведат поне четири пъти повече, за да спестят от консуматив. Криза е, както се разбрахме. А ние като добри европейци, каквито сме, с оглед изложените факти, трябва да даваме пример за ограничаване на разходите.

Малко предистория. За Пернишкия университет по телекомуникации, компютри и архитектура (П.У.Т.К.А) се заговори от година насам. Всички самоотвержено хвалеха ПУТКА-та, още преди да е отворила врати за целокупното народонаселение. Внезапно ги осени прозрение, че не е много възпитано да обявят свободен студентски прием на място с подобно име… Пък и нали някой трябва да открие ВУЗ-а! Как ще прозвучи примерно „Бойко Борисов преряза лентата на ПУТКА“. Вярно, че подобен акт е вид дефлорация, но поне да не се започва с позите от самото начало.

Та… както винаги се случва у нас, когато нещо добие очертания на женски полови органи, изведнъж се сещаме за европейската ни принадлежност и я експлоатираме безжалостно. Така от ПУТКА се сдобихме с ЕПУ – тоест, Европейски политехнически университет. В Перник. Докато Бойко Борисов режеше лентата му, без да рискува чудесното проектозаглавие от горните редове, стана ясно, че студентите в Перник – новата образователна столица на Европа – са основно от Саудитска Арабия, Камерун и Египет. Всъщност, защо не – само преди няколко седмици министър-председателят припозна като стратегически партньор на България Северна Корея. В този смисъл е по-добре да действаме по- на едро. Редно е Европейският университет в Перник да е поне Световен, ако не Галактически. Разбира се, за да сме последователни, в Син Сити трябва да се проведе конкурса Мис Свят.

Хубавото на цялата тая работа е, че след няколко години този диалог няма да е виц:

– Какво си завършил?
– Компютри.
– Къде?
– В Европейския в Перник…

Мило е да си имаш държава, в която университетът е с проектоиме П.У.Т.К.А. Още по-мило е дни преди откриването му, гинеколог да стане министър на здравеопазването. А най-трогателно от всичко е как върху цялата тази полова система обуваме европейски гащи.

И не на последно място – вече можем да казваме, че евроинтеграцията ни е през …. пернишкия.

От блога system of errors

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.