„Пастирът“ – нов герой на Джефри Дивър в смъртоносно състезание

Джефри Дивър. Снимка: личен сайт

Зад гърба на добре познати специални служби като ФБР и ЦРУ се крие секретна и анонимна правителствена агенция, специализирана в охраната при извънредни обстоятелства. Там работят най-добрите експерти по сигурност, наричани често от колегите си „телохранители по спешност”. В техните ръце се поверява живота на високопоставени личности, ключови свидетели, мишени, които никой друг не може да опази…

Корт е пастир – старши офицер в отдела за стратегическа защита на агенцията. Безкомпромисен, отдаден на мисията си да защитава живота на подопечните си, страстен почитател на настолните игри и теорията на играта, ненадминат тактик и блестящ стратег в работата си…

Хенри Лавинг е наемник. Професионален изнудвач, който напипва слабото място на жертвите си и изтръгва нужната му информация с всякакви средства – изнудване, отвличане, убийство…

Когато редовият полицай Кеслер изненадващо се превръща в мишена на безскрупулния престъпник, Корт поема защитата на семейството му за следващите три дни – тогава изтича крайният срок на наемника за набавянето на необходимата информация.

Така докато изнудвачът затяга кръга около жертвата и нейните близки, Корт се опитва не само да опази живота на подопечните си, но и да разбере кое от наглед незначителните разследвания на Кеслер е привлякло вниманието на Лавинг и неизвестния му „работодател”. Защото на пръв поглед изглежда повече от нелогично един потенциален убиец да набележи ченге с ограничени правомощия. Ала за експерта по сигурност този случай не е само професионално задължение – той е възможност да отмъсти на Лавинг за смъртта на близък приятел преди шест години…

Напрежението между членовете на семейство Кеслер расте, затворът, в който се намират, изостря взаимоотношенията им. Скоро ситуацията ескалира в смъртоносно състезание между защитник и наемник, в динамичен дуел между непредсказуеми мъже, в опасен мач по надлъгване и пресметнати рискове между достойни противници. Накрая пастирът трябва да реши дали да защити своите подопечни на всяка цена или да ги използва като стръв в името на отмъщението.

Харизматичният Корт е новото оръжие в арсенала на Дивър от запомнящи се персонажи. „Пастирът” се нарежда сред най-успешните романи на гросмайстора на жанра и според слуховете в издателските среди ще бъде начало на нова вълнуваща поредица.

Корт е първият герой на Дивър, който води повествованието от първо лице, единствено число. Както във всяка от книгите си, така и тук авторът изследва познати явления и обекти в дълбочина и от перспектива, неизвестна на мнозинството читатели. Едно от нещата, които поддържат интереса към романите на писателя, е умението всеки път да сътворява различни истории и да изненадва с неочаквани сюжети, развиващи се за ограничен период от време.

Всъщност в „Пастирът” ще открием всички характерни елементи от запазената марка „Дивър”: действието се развива в рамките няколко дни, изненадите и обратите настъпват след всяка обърната страница, героите са изключително интелигентни и изобретателни, а развръзката е толкова необичайна, че дори и най-заклетите фенове на Джефри не могат да я предвидят.

Джефри Дивър е юрист по образование, но избира писателския занаят пред скуката на съдебните зали. Още докато следва право и журналистика, в списание „Алфред Хичкок“ се появяват първите му разкази. През 1990 г. везните окончателно се накланят в полза на белия лист и Дивър се отказва от адвокатска практика.

Джефри е първият в криминалната литература, който отделя толкова внимание на криминологията. По-късно тази идея е разработена в романите, телевизионните сериали и широкоекранните филми. А и Райм не е детективът-супермен, който спринтира по тъмни улички, за да залови престъпника.

Всъщност милиони почитатели признават парализирания детектив за най-оригиналното откритие в жанра. Останал неподвижен от кръста надолу вследствие на инцидент в метрото, Линкълн Райм е затворен в нюйоркския си дом, а достъпът му до външния свят е неговият партньор Амелия Сакс и цял екип полицаи.

Романът „Колекционерът на кости“ е филмиран с Дензъл Уошингтън в ролята на Райм и Анджелина Жоли в ролята на Амелия Сакс. Филмът постига значителен успех и по продажби, и по възторжените реакции на зрителите и критиците. През 2010 г. на телевизионния екран се появи и филмовата версия на „Сълзата на дявола”. Откупени са и филмовите права на „Убийте Райм“, „Каменната маймуна“ и „Милост“.

Джефри Дивър е носител на почти всички награди за криминална литература.  Той е автор на „Колекционерът на кости”, „Убийте Райм”, „Часовникаря”, „Спящата кукла”, „Обект № 522”, „И няколко червени рози”, „Сенчеста зона”. Книгите му са преведени на 35 езика. Дивър е избран да бъде автор на следващата книга за Джеймс Бонд, която е планирана за 2011 г.

От блога Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.