Защо в Иран преследват рапа

в. Дейли телеграф

Иранският рапър Ерфан. Снимка: личен сайт

Началникът на техеранската полиция Хосейн Саджеди Ниа неотдавна разкри какво ще стане с младите иранци, привлечени от това, което той самият нарече „музика, развращаваща морала“. Според техеранския всекидневник „Техеран емруз“ полицейският началник е казал, че млади иранци и иранки са били арестувани миналата седмица при полицейска операция срещу нелегален рап клуб в столицата.

Рапърите – мъже и жени – явно се били самонастанили в празни помещения, за да създават музика, която иранският режим смята за упадъчна и антиислямска. В „Техеран емруз“ подробно беше описано как полицията е държала помещенията под наблюдение, след като е била информирана, че млади момчета и момичета са забелязани там в необичаен вид и с необичайни музикални инструменти.

Всичко това ще ядоса и уплаши младите иранци. За мнозина от тях най-важни са отношенията, които поддържат със съседите си. Малките, но необходими нарушения на иранските закони, налагат съседите взаимно да пазят тайните си. Така че, човек просто или пази тези тайни до гроб, или се намира някой, който да се раздрънка.

Из цялата страна се правят нелегални партита в домашни условия с контрабанден алкохол, големи количества канабис и с най-новата западна музика. Младите иранци са на мнение, че си струва да рискуват, стига да внимаваш, както казва един от участниците в подобни купони. „Стига да знаем кои са съседите ни, можем да танцуваме под звуците на каквато си щем музика“, казва друго момиче и е право. Често пъти иранската полиция си затваря очите за онова, което вършат иранците в домовете си.

Режимът може и да толерира неговата младеж да бъде тровена, но не може да толерира случаите, когато младите иранци активно подкопават авторитета му. Иранският рап не е пряка имитация на онова, което иранският режим нарича „месиански“ американски рап. Текстовете на иранските рап парчета често отразяват тежкия живот сред корупция и злоупотреби в Ислямската република.

С установяването на ислямския режим започна масово изселване на талантливи ирански музиканти. Известният ирански рапър, нарекъл се Ерфан, сега живее в Калифорния. В песните му не се говори за бързи коли и за пари. И те определено не са с неприкрито сексуално съдържание, както внушава иранското правителство. За все по-непопулярния и параноичен ирански президент Махмуд Ахмадинеджад тези песни са нещо още по-лошо.

„Ще разруша всички граници и предели, за да могат всички наши ценни мозъци да отлетят или избягат. Всички млади в Иран имат планове да напуснат. Те пътуват от континент на континент. След 2000 години настъпи моментът да разрушим традициите, да оставим родословнити ни дървета да изсъхнат в изгнание“. Това се говори в подтискащия текст на парчето „Сто обещания“. Тези думи особено удачно описват времето след 2005 г., когато Ахмадинеджад забрани по държавните телевизии и радиостанции да звучи западна и „неприлична“ музика.

Като неприкрита атака срещу режима Ерфан написа и парчето „Решителност“ след протестите през юни 2009 г. на „зеленото движение“ в Иран. В тази песен има такъв куплет за тези събития: „Всеки ден си казваш, че нашият Иран греши. Казваш си това, но продължаваш да биеш и да убиваш“. Заради подобни текстове в Техеран бяха арестувани млади музиканти.

Иранската диаспора несъмнено ще продължи да качва аматьорски музикални видеоклипове в интернет. В Иран хората скоро няма да имат такава възможност. Показателно е, че арестуваните рапъри бяха обвинени, че разпространяват музиката си по интернет. Нелегалната иранска музикална индустрия използва едно от най-полемичните и все по-опасни средства, за да преодолее ограниченията в Ислямската република – интернет. Това средство вече не е безопасно. Репресиите на режима срещу талантливи музиканти целят да прокудят нежеланите ирански младежи от родината им или да разрушат живота им в Иран.

По БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.