Путин си назначи нови олигарси, те го правят милиардер

в. Фигаро

Владимир Путин и Аркадий Ротенберг. Снимка: гзт

За разлика от милиардерите Михаил Прохоров и Роман Абрамович, познати заради ексцентричните си предпочитания в областта на футбола и пътуването по море, малка група руски олигарси търпеливо продължава да плете мрежата си в сянката на премиера Владимир Путин. От няколко седмици тези олигарси извършват все повече търговски и финансови операции и разширяват империите си. Това са Генадий Тимченко, Юрий Ковалчук и Аркадий Ротенберг. те са много дискретни и много влиятелни.

Най-загадъчен е първият от тримата. Шеф е на компанията за търговия с петрол Гунвор и е на път да стане главен акционер в руските държавни железници. Това е изключителна инвестиция в бизнеса за транспортиране на суров петрол, който извира в изобилие. През 2000 г. Тимченко беше обикновен и никому неизвестен борсов посредник. Днес 58-годишният олигарх контролира голяма част от руския износ на петрол и богатството му се оценява на 1,4 милиарда евро.

Вторият е банкер и се готви да инвестира в ТЕЦ в Санкт Петербург и в изграждането на важен участък от магистралата Москва-Санкт Петербург, както и в други шосета, за чието използване ще се събират такси. Богатството на Ковалчук се оценява на 685 милиона евро. Той е на 59 години и е президент на банката „Россия“.

В реализацията на инфраструктурните проекти Ковалчук ще бъде подпомогнат от 59-годишния Аркадий Ротенберг, чието състояние се оценява на 504 милиона евро и който е президент на компанията Ен Пи Ви инжинеринг. Ротенберг се занимава с изграждането на тръбопроводите на руския енергиен гигант Газпром.

Енергетика, финанси, строителство – това са трите сектора на руската икономика, в които се стремят да трупат богатства гореспоменатите трима олигарси. С изключение на Ковалчук, който е роден в Армения, останалите са родени в бившия Ленинград, също като Владимир Путин. Така че, те са членове на неофициалния клуб на петербургците, в който е и президентът Дмитрий Медведев.

И за да стане връзката още по-силна, Ротенберг е генерален директор на клуба по джудо „Явара Нева“, чийто председател е самият Путин. Братът на Ротенберг – Борис, който е на 53 години и чието състояние възлиза на 504 милиона евро, е вицепрезидент на руската Федерация по джудо, а джудото е любимият спорт на премиера. Нито една от транзакциите, в които участват тези олигарси, не се прави без намесата на премиера.

„Путин повери добри постове на приятелите си, но и на техните близки“, се казва в доклад на бившия премиер и настоящ опозиционер Борис Немцов. В доклада се споменава и за брата на Юрий Ковалчук – Борис, който е начело на държавната руска енергийна компания ИнтерРАО, която сега договаря стратегическо партньорство с френския енергиен гигант „Електрисите дьо Франс“.

За разлика от Сергей Пугачов, праволинейния банкер, който притежава 1,73 милиарда евро, но чиято звезда в последно време започна да залязва, късметът е на страната на гореспоменатите олигарси. В сравнение с историческите олигарси и бивши агенти на КГБ като шефа на руския държавен конгломерат Ростехнологии Сергей Чемезов и на неговия колега от държавните железници Владимир Якунин, новите олигарси представляват едно по-модерно течение.

Властта им вече е толкова голяма и връзките им в администрацията са толкова здрави, че те могат да се разграничат от своя покровител, смята Станислав Белковски, директор на Института за национална стратегия. „При връзките, които тези хора са създали с висши държавни служители и министри, за тях дори и падането на Путин от власт няма да има трагични последици“, казва Белковски.

Според много наблюдатели Дмитрий Медведев сега започва също да изгражда своята собствена мрежа от предани бизнесмени в сектор, смятан за по-модерен от петролния – в телекомуникациите.

Колкото до богатството на Путин, днес то продължава да е предмет на спекулации. Освен около 91 000 евро, апартамент, гараж и две колекционерски коли, които декларира официално през 2009 г., се твърди, че разполага и с блага, идващи от компании, контролирани благодарение на системата за взаимни услуги, търпеливо градена от 2000 г. насам. Упорито се твърди, че премиерът получава дивиденти от фирмите, контролирани от братята Ротенберг и от Юрий Ковалчук, както и от Гунвор, чиито печалби достигнаха главозамайващи нива в последните 10 години. Гунвор отрича.

Според Станислав Белковски, който е автор и на доклад за богатството на Путин, то се оценява на десетки милиарди долара и сега е разпределено между гиганта Газпром, превърнал се в държава в държавата, и Сургутнефтегаз, друга газова компания. Премиерът разполагал и с дялово участие от над 30 процента във втората от тези две компании, ръководена от изключително потайния Владимир Богданов. Тези информации обаче бяха опровергани от Путин.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.