Как Кустурица се прегърна с Лукашенко

Росбалт

Лукашенко награждава Костурица. Снимка: топикнюз

Прочутият сръбски кинорежисьор Емир Кустурица пристигна в Минск, за да участва в кинофестивала „Листопад“. Наистина филмът на сърбина „Завет“, е заснет още миналата година. Това обаче не притеснява беларуските изкуствоведи. И нищо чудно: Кустурица и Лукашенко изповядват едни и същи, „леви“ политически убеждения.

Кустурица – фронтменът на „Листопад-2010“, безспорно е ярка личност. Филмите му „Черна котка, бял котарак“ и „Когато животът беше чудо“ вече са станали класика. Емир е не по-малко известен и с политическите си възгледи. Той изпитва уважение към Фидел Кастро, Уго Чавес, Китайската народна република – изобщо към всички политици, които също като него мразят САЩ и техните имперски амбиции.

Поканата, отправена от Минск, не бе случайна: на 19 декември в Беларус предстоят избори. За пръв път от 16 години има вероятност Александър Лукашенко да стане легитимен президент в очите на европейските държави. В Минск впрочем дълго време се чудеха дали известният режисьор ще посети страната. Ето че пристигна – и тутакси отиде на среща с президента. На летището пък бе посрещнат от първия заместник-министър на културата Владимир Карачевски.

По време на разговора Лукашенко в движение направи на госта две предложения: да заснеме филм за Беларус и да участва в поредния международен фестивал на изкуствата „Славянски базар“ с музикалната си група „No smoking“. Между другото Кустурица е в Минск вече за втори път, а първия път наистина изнесе концерт – през декември 2008 г.
Политикът и режисьорът си размениха на срещата обилни комплименти. Бащицата се развихри: „Ако пожелаете да заснемете нещо солидно, макар да не е свързано с Беларус, според мен ще сметнем за чест да сътрудничим с човек като вас (. . .) И ако покрай другото научите на нещо десетина от нашите млади кинорежисьори, просто ще сте герой на страната ни. Толкова ни липсват силни, мъжествени и наистина професионални кинорежисьори“.

По-късно Лукашенко поясни: Кустурица „не умее да снима лоши филми и щом се прослави още веднъж, ще прослави и страната“. Бащицата е наясно с политическите убеждения на Емир, тъй че не пропусна да добави: „Много ми е приятно да се срещна с такъв кинорежисьор от Югославия като вас. Срещата не е само протоколна, това е среща с мой съмишленик – възгледите ни по твърде много въпроси са абсолютно сходни“. Трябва да посочим, че навремето беларуският президент наистина отправи остри критики срещу бомбардировките на НАТО в Белград.

За да е още по-убедителен, Лукашенко връчи на режисьора президентското отличие за запазване и развитие на духовните традиции в киноизкуството. „Радвам се, че имам честта да връча наградата на нашия кинофестивал „Листопад“ в знак на признание за вашите заслуги пред изкуството не само от мен, но и от цялата режисьорска гилдия“, добави той. Кустурица също бе почтителен и учтив. По думите му, „Лукашенко ръководи страната с голямо уважение и по оригинален начин“. И сподели радостта си да види как беларуският президент се бори за независимост.

„Днес има система, чрез която се разрушават малки държави. Наричат я шокова терапия, тъй като големи корпорации идват в страната и я разяждат (…) Но щом се разходи човек из улиците на Минск, вижда, че тук няма такова нещо“, радваше се Кустурица. После обясни: „Теорията на онези, които окупират днес малки държави, гласи, че те носели нови работни места. Корпорациите обаче оставят за себе си изгодата, която извличат“. „Вие ръководите по такъв начин, че придобитата изгода да остава в страната, за хората. Искате да запазите своята независимост“, добави гостът на разговора с президента.

Топлите отношения между беларуския лидер и сръбския режисьор не са нещо изненадващо, коментират експерти: Кустурица е в приятелски връзки със споменатия вече Уго Чавес и неведнъж е признавал колко обича Съветския съюз и Фидел Кастро. Лукашенко също е с леви убеждения. Левите възгледи са нещо нормално за европейския интелектуален елит, отбелязва беларуският политолог и изкуствовед Виктор Мартинович. „Фанелките с образа на Че Гевара вече са демоде. Затова пък излезе на мода да бъдат подкрепяни Лукашенко и други управници като него. Кустурица е европеец и по този начин протестира срещу властите в Европа. Да беше беларусин, може би щеше да стане изключителен либерал – това е форма на протест“, казва аналитикът.

При желание бихме могли да открием и друг политически смисъл в посещението на Емир Кустурица. В момента Европа открито симпатизира на Беларус заради днешните й политически разногласия с Кремъл. Ако Кустурица направи филм за живота в Беларус и за местния национален лидер, уважението и симпатиите към него на Запад може доста да нараснат. Напълно е възможно Кустурица да формира положителен образ на Лукашенко и чуждестранните журналисти после да го тиражират. Защото не е тайна, че материалите им до голяма степен почиват на стереотипи – те крайно рядко се отбиват в Беларус.

Еволюцията на отношението към Лукашенко на Запад напомня промените в собственото му мнение за Янукович. САЩ и ЕС първоначално критикуваха днешния президент на Украйна като „протеже на Кремъл“, а в крайна сметка забравиха предишните си фаворити – Юшченко и Тимошенко. Янукович – представител на елита от „донецкия клан“, фактически бе коронован на Запад за президент още преди вота; Западът предварително си бе затворил очите за евентуални нарушения в хода на украинските избори. И днес лидерът на Украйна му се отплаща стократно: външнополитическата му стратегия фактически е съвсем същата като тази на Юшченко, просто се реализира с по-меки и разумни средства.

Ще посочим, че срещата между Кустурица и Лукашенко внася сериозен смут в редиците на опозицията в Беларус. На електората бе нагледно демонстрирано, че европейските дейци на изкуството подкрепят Бащицата. И опозицията няма как да отвърне на удара. Много неща ще зависят сега от преговорите между Минск и Международния валутен фонд, чиято мисия, пристигнала в Беларус, ще работи там до 16 ноември. Превърне ли се Лукашенко в нов Янукович за САЩ и ЕС, успее ли да прикрие с „почвеническа“ риторика фактически прозападна икономическа политика, на дълголетието му ще завиди дори казахстанският президент Нурсултан Назарбаев.

По БТА

*Почвеничество – течение в руската обществена мисъл, близко до славянофилството, противоположно на западничеството, залагащо на уникално националните черти в развитието на обществото – Б.ред.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.