„Дейли Телеграф“: Великобритания става шпионска държава

Безпилотен хеликоптер с две камери. Снимка: фирмен сайт

Техниките за наблюдение навлизат и се разпространяват с такава скорост във Великобритания, че регулаторите се затрудняват да са в крачка, пише „Дейли Телеграф“, като се позовава на Кристофър Греъм от Комисията за информацията към британския парламент.

Въпреки ходовете на правителство да ограничи нарушаването на личното пространство, нова вълна от техники на наблюдение рискува да засили повече от всякога навлизането на държавата в личния живот на хората, сочи доклад на правителството. Отбелязва се, че визуалните, прикрити, информационни и други форми на наблюдение продължават да се развиват и че повечето от тях отиват отвъд границите на допустимото.

Комисията дава пример с проект на полицията в Мърсисайд да използва безпилотни хеликоптери за наблюдение. Според нея е твърде вероятно те да станат широко разпространени и да се използват за Олимпийските игри през 2012 г. Шест други полицейски отдела вече обмисляли да използват безпилотните машини, за да следят дали боклукът се изхвърля на определените за това места.

Британците отдавна са най-наблюдаваните граждани в демократичния свят заради редица системи като видеокамери за улично наблюдение, огромни държавни бази с данни и споделяне на лична информация, припомня вестникът.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.