Русофили, русофоби, вратове и рубли – кой е крив и кой е прав за газа?

Бойко Борисов се прегръща с Путин при посещението му в София. Снимка: Красимир Юскеселиев, в. „Дневник“

Бойко Борисов се прегърна с Путин по един характерен начин, както Тато се прегръщаше с Брежнев. После подписаха за газопровода “Южен поток”, съвсем конкретни стъпки, даже председателят на управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер заяви в руския ефир: „Днес “Южен поток” стъпи уверено в Европа“. И поясни, че „Ако работата продължи така и занапред, то срокът на пускане на „Южен поток“, определен по-рано за 31 декември 2015 г., може да бъде изтеглен напред с около четири месеца.“
Очевидно има някакво неочаквано забързване.

У нас неголяма група хора излезе на протест срещу Путин и обвързването с Русия. Сините и ДСБ излязоха с някакви декларации, че капитулираме пред Русия. Те нямат широка подкрепа и не са най-убедителните политици. Но казаното от тях съвпадна точно с определението, изречено в новините в централната новинарска емисия на държавния канал „Россия 1“: „Към пълната, но засега не безусловна капитулация пред Русия България крачеше от три години“. И още: „Политическото решение за включването на България в западната орбита още не означава, че икономиката и манталитетът също ще станат западни“.

Борисов клекна на Путин – такива оценки се чуват и от тукашни, и от руски наблюдатели. Така ли е наистина? Министърът на икономиката Трайков категорично отрича и обяснява, че това е изгоден проект. Борисов – също. И повтаря наляво-надясно думите на Путин, че газопроводът ще носи на България 2,5 млрд. евро годишно.
Дали?

Обективно погледнато, от този газопровод се нуждае Русия, а не България. България и сега получава руски газ по друга тръба. А неотдавна разкри нови газови находища, които ще покриват 20% от нуждите на страната. Тогава за какво толкова й е на България „Южен поток”? Той ще заобиколи Украйна, през която сега минава газът за Европа. И така руснаците ще могат да спират газа за Украйна, без да засягат доставките за Европа. И Украйна няма да взима транзитни такси, нама да може да иска повишаването им. Такси ще взима България – очевидно през тук е по-евтино.
И не е ясно дали наистина България ще взима за транзит 2,5 млрд. евро. Това число, повтаряно и от Путин, и от Борисов, е съвсем несигурно. Освен “Южен поток” рано или късно ще бъде завършен и “Набуко”, който ще докара газ на други цени от други азиатски страни. Ще има конкуренция и не е ясно дали “Южен поток” ще работи с пълен капацитет и на предполагаемите сега цени на газа.

Освен това не се знае дали след 2-3-4 години отношенията на Русия с Украйна няма да се други и газът да си тече със същия капацитет оттам, което означава по-малко газ в “Южен поток”, тоест и по-малко транзитни такси. Така че, да се закове цифра 2,5 млрд. евро за България годишно е несериозно.
А инвестицията е голяма и ще се изплаща 10-15 години по думите на министър Трайков (ако капят въпросните 2,5 млрд. евро годишно). България се ангажира с едно финансово набутване, в момент, когато тук са разкрити нови газови находища, които ще покриват 20% от нуждите от газ. И когато може да направи инвестиции като алтернатива за инсталации за втечнен газ от Близкия изток и Африка, който е по-евтин. Всъщност така България помага на Русия да продава повече на Европа и да я обвърже повече със своите енергийни доставки.

Премиерът Борисов много образно и уж убедително описва решенията си за руските проекти, но ползите за България са непредвидими и съмнителни. И за намаление на цената на газа за България не стана дума при подписването – щяло да се решава тихомълком. Впрочем по този въпрос върви нечувана демагогия. През юли тази година Борисов обяви след преговори с руснаците, че ще падне цената на газа. И пропагандната преса, която го подкрепя, го изкара герой. Нищо такова не се случи. Преди пристигането на Путин сега пропагандните вестници отново излязоха със заглавия „Газпром” сваля цените за България” – за да подготвят почвата за подписване на договора със съмнителни ползи.
Ако след години по тръбата тече по-малко газ, Борисов, да е жив и здрав, ще каже: “Ами аз осигурих изгоден договор, а тея сега с тяхната политика намалиха газа”. Или нещо такова. И ще си измие ръцете.

Положението може да се определи и още по-драматично – България става маша в ръцете на Русия – средство за шантаж срещу Украйна и срещу Европа. Защото “Южен поток” е пряк конкурент на “Набуко” и се опитва да го обезсмисли. И прокарването му е съпроводено със силен натиск на Русия в Азия да обвърже страните, които могат да доставят газ за „Набуко”, така че газът да върви през Русия за Европа. То и сега няколко бивши съветски републики точно това правят – продават газ на „Газпром”, който го продава 3 пъти по-скъпо на Европа (и на България включително – виж тук).
„Южен поток” е средство Русия да обвърже монополно с доставки на газ Европа и от Север, и от Юг, против стратегията на ЕС да направи диверсификация на енергийните източници. И част от тази диверсификация е “Набуко”.
Така България и ще плати два пъти – един път за “Южен поток”, втори път за “Набуко”, който ще се забави и оскъпи заради конкуренцията на руския проект.

Владимир Путин и Бойко Борисов палят свещи в храма „Св. Александър Невски“ по време на посещението на руския премиер в София. Снимка: Импакт прес груп

Но газопроводът все пак не е опасен екологично и така или иначе по него ще тече гориво, което не замърсява и не оставя радиоактивни отпадъци. Затова по-любопитно е как ще се развият събитията с АЕЦ “Белене”. Там набутването ще е много по-голямо. И обвързването с Русия – още повече. Това е цяла отделна тема.
В репортажа на държавния канал „Россия 1“ се казваше още, че ще има размразяване на проекта за АЕЦ „Белене“ и „няма как да бъде другояче в страна, централният булевард на чиято столица се казва „Цар Освободител“ по името на руския император Александър ІІ, катедралният храм е кръстен на Александър Невски, а на улица „Московска“ зад руската черква има паметник на руския поет Александър Пушкин“.
„Три години е нищо пред многовековната дружба – просто поемане на дъх преди началото на големи съвместни проекти“, продължава репортажът.

Тукашните русофили говорят колко било изгодно за България, а руснаците казват, че България капитулира. Тук преди 2 години Първанов каза „Голям шлем за България”, а в руската преса („Комерсант”) написаха „Голям член за България” (виж тук). И сега руската телевизия казва това, което тук премълчават – “няма как да бъде другояче” в такава страна.
Чува се на нов глас “Дружба от векове за векове”.

Ама зад това стоят интереси за много пари. Не в полза на България. Е, в полза на някои българи със сигурност. За такива Захари Стоянов казва: “Вратовете им широки, рубли да броиш на тях”.
Въпросът е – дали вратът на Борисов съответства на това описание или става въпрос за глупост?

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.