Чекисти срещу шпиони – война в Русия

След екстрадирането от САЩ провалената шпионка Ана Чапман се снима за руското издание на сп. „Максим“

Война между тайните служби на Русия е причина да бъде разгласено предателството на служител от външното разузнаване, довело до ареста на руски шпиони в САЩ през юни т.г. Под заглавие „Чекисти срещу шпиони“ опозиционният руски вестник „Новая газета“ (novayagazeta.ru) твърди това в понеделник.

Друг московски вестник –  „Комерсант“ – цитира миналата седмица източници от тайните служби, които хвърлят вината върху „полковник Шчербаков“ – офицер от Службата за външно разузнаване (СВР). Висш служител от руската Служба за външно разузнаване (СВР) е издал на американските тайни служби мрежата от нелегални разузнавачи на Москва в САЩ. Предателството на полковник Шчербаков (фамилията вероятно е променена) причини най-големия в историята шпионски скандал между двете държави, избухнал това лято, писа „Комерсант“.

През юли САЩ размениха 10 разкрити руски агенти срещу четирима руснаци, трима от които осъдени за шпионаж в полза на Запада. Руският премиер Владимир Путин призна, че причина за скандала е предателство, но не съобщи името на издайника, при все че безспорно го знае. Външният министър Сергей Лавров заяви пред журналисти, че няма представа кой е той. Тайните служби в Русия също грижливо укриват данните за основния виновник. Мащабното разследване по случая още не е приключило, посочва изданието.

Високопоставен източник от администрацията в Кремъл обаче заявил пред всекидневника: „Знаем кой е той. Или е извършил предателството за пари, или просто са го шантажирали с нещо“. Според събеседника на „Комерсант“, по следите на изменника „вече е изпратен Меркадер“. Рамон Меркадер е агентът на съветските тайни служби, ранил смъртоносно през 1940 г. в Мексико видния болшевик и съперник на Сталин Лев Троцки, изгонен от Съветския съюз, припомня вестникът.

Той „успял да научи“, че предателят е полковник Шчербаков, който ръководел дейността на руските нелегални агенти в Щатите. СВР неизвестно защо е пренебрегнала факта, че дъщерята на Шчербаков отдавна живее в САЩ. Година преди скандала полковникът отказал повишение в длъжност, вероятно за да избегне проверка с детектор на лъжата. Никой не обърнал внимание и че синът на Шчербаков, който работел в руската антинаркотична служба, спешно заминал за САЩ, малко преди да бъдат изобличени руските агенти.

Самият предател избягал в чужбина три дни преди визитата на руския президент Дмитрий Медведев в Щатите през юни и американците започнали спешно да арестуват агентите на Москва от страх Русия да не заподозре предателството. В навечерието на визитата това поставило в крайно неловко положение Белия дом , разказва „информиран събеседник на „Комерсант“ от руските държавни структури“.

За да не ядосват Москва още повече, американците отказали да назоват предателя – „нещо нехарактерно за истории от този род“, коментира вестникът. Високопоставен руски дипломат заявил пред „Комерсант“, че скандалът само на пръв поглед е минал безболезнено – хората от СВР били „толкова разярени“, че „торпилирали колкото може повече всяка съвместна дейност с американците, дори по една тъй важна тема като противоракетната отбрана“.

Редица руски силови ведомства все още разследват провала на СВР и „ще хвърчат и глави, и пагони“, прогнозира източник на изданието, запознат с хода на проверките. Според него отново са плъзнали слуховете отпреди година, че шефът на външното разузнаване Михаил Фрадков ще бъде сменен със Сергей Наришкин, ръководителя на кремълската администрация, добавя „Комерсант“. „Не коментираме и няма да коментираме“, заяви пред Ройтерс говорителят на СВР Сергей Иванов. „Мога да кажа само, че пресцентърът на СВР не е давал нищо от това на „Комерсант“, добави той, цитиран от агенцията.

Според военния наблюдател на „Новая газета“ Павел Фелгенгауер, информацията изтекла от Федералната служба за сигурност (ФСС) – основен наследник на съветския КГБ, която търсела начин отново да й бъде поверено външното разузнаване. През 90-те, когато президент на Русия бе Борис Елцин, КГБ бе разформиран и тези функции бяха поети от СВР, а за ФСС остана контраразузнаването и вътрешната сигурност.

При управлението на Владимир Путин като президент ФСС отново пое граничарите и правителствените служби за свръзка, които се занимават и с подслушване. Както е известно самият Путин е бивш агент на КГБ. Внушителният провал, арестуването и експулсирането на 10 нелегални руски агенти от САЩ, разменени със затворници, бяха използвани от ФСС като възможност да започне кампания, чрез която да си подчини службата, допуснала грешка – СВР.

Според източници, които „Новая газета“ определя като „компетентни“, тъкмо от ФСС, която води разследването на провала, е изтекла информацията за предателството на Шчербаков. В опит да избегне щети за своя имидж след публикацията в „Комерсант“ президентът Дмитрий Медведев бе принуден миналия петък да заяви, че е знаел в подробности случая с предателството още от юни. „Трябва да доведем докрай разследването и да си извлечем поука“, заяви държавният глава, който участваше в срещата на върха на Г-20 в Сеул.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.