Лондон ли пере парите на сомалийските пирати?

Франс прес

Сомалийски пират. Снимка: морнюз

Милиони долари на дребни банкноти: откупите, получавани от сомалийските пирати, възбуждат апетита и подхранват една паралелна икономика в целия регион, а и отвъд него, твърдят полицаи и международни експерти.

Въпреки че започна по аматьорски начин, с превземане на абордаж от някогашни рибари на всеки плавателен съд, минал покрай тях, бизнесът с пиратството край бреговете на Сомалия вече е в ръцете на структурирани, богати банди, разполагащи в няколко държави с мрежи за финансиране, разузнаване и водене на преговори.

„Тази година успяхме да свържем разследвания за пиратство между Западна Европа и Източна Африка“, съобщи изпълнителният директор на Интерпол Жан-Мишел Лубутен. „Публикувахме нашата първа „червена бележка“ – (задействане на процедура) за международно издирване на човек, търсен за пиратство“, добави той.

Според ООН 37 кораба са били пленени от началото на годината от сомалийски пирати и към този момент 438 моряци са в техни ръце. И пиратите са прибрали стотина милиона долара откупи през последните две години, сочи изследване на британския Кралски институт за международни отношения „Чатъм хаус“.

За да преговарят, да вземат и в крайна сметка да изперат парите, сомалийските кланове, специализирани в пиратска дейност, имаха нужда от помощ. И те намериха такава. „Според нас те имат мрежи от агенти в региона“, посочва пред АФП международен експерт, който подготвя доклад по въпроса и пожела да остане анонимен. „Това им позволява да преговарят откупите, после да прехвърлят извън Сомалия една част от парите.“

Друг специалист по темата, който работи в Обединените арабски емирства, допълва: „Това е иронията на Дубай: преговорите са водени тук, предаванията на пари са организирани от охранителни компании, които са базирани тук. Щом парите бъдат връчени, една част се връщат тук, дискретно.“ Според него за пореден път е използвана хауаля – неформална система за трансфер на пари в ислямския свят, която не оставя никаква писмена следа.

След статия във вестник „Индипендънт“, цитиращ детективи, работещи за собственици на кораби, според които част от откупите минават през Дубай, заместник-началникът на полицията в емирството заяви през април тази година, че „парите на пиратите не се перат в Дубай“.

В тазгодишния си стратегически доклад за контрола върху наркотиците, Държавният департамент на САЩ обаче пише: „Има информации, че (Обединените арабски) емирства са използвани като финансов център от пиратските мрежи, действащи край бреговете на Сомалия.“

Друга държава в региона – Кения, където цените на недвижимите имоти по странен начин се повишиха рязко през последните три години, също е посочена в този доклад, чиито автори отбелязват, че „е възможно кенийската финансова система да изпира годишно над 100 милиона долара, идващи от наркотрафик и от фондове, свързани със сомалийските пирати“.

През 2008 година в доклад на ООН, основан на свидетелски показания, събрани в сомалийския град Ейл – център на пиратството, бе посочено, че парите от откупите са поделяни на приблизително равни части между пиратите, местните милиции и племенните лидери, от една страна, и финансистите и спонсорите на операциите – от друга.
А сумите, за които става въпрос, будят апетит далеч отвъд района на Африканския рог.

Според г-жа Бирген Келеш, автор на доклад, представен през април тази година на комитета на НАТО за политическите въпроси, „една нова икономика е разцъфтяла в цял свят, като охранителни компании, адвокати и специално подготвени преговарящи извличат печалба от участието си в пиратски афери“.

„Лондон изглежда се е превърнал в сборен пункт за тези фирми, които подпомагат собствениците на кораби да решават правните проблеми, пораждани от плащането на откупи“, твърди тя.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.