Как хаджът се превърна в страхотен бизнес за Саудитска Арабия

Хотелът „Абрадж ал Бейт“ в Мека

Пустинният пейзаж, пресичан от магистралата Джеда-Мека, не бе никак привлекателен на времето. Сега обаче пътуващите могат да се насладят на фантастичната гледка, извисяваща се над суровия релеф, който ясно се вижда от 40 км. Новата 485-метрова часовникова кула в Мека щеше поразително да напомня за Биг Бен, ако не бе златният полумесец и арабската калиграфия по нея. Тя е начало на нова ера за Мека, символизиращо главозамайващата визия и растеж на религиозната туристическа индустрия в Саудитска Арабия. Близо 2,5 милиона мюсюлмани започнаха вчера годишното поклонение. Общият брой на туристите в Мека и Медина, дом на пророка Мохамед, се очаква да нарасне от 12 милиона до почти 17 милиона към 2025 г.

Часовниковата кула е част от проект, който се затруднява от тежестта на собствената си статистика. Абрадж ал бейт (Кулите на дома – бел.прев.) , комплекс от луксозни хотели, молове и апартаменти, е на стойност 3 млрд. долара със застроена площ от 1,4 милиона квадратни метра, 15 000 жилища и 70 000 квадратни метра площ под наем. Хади Хелял, маркетингов агент на Абрадж ал бейт, казва, че хората от различни националности търсят различни жилища, когато идват на хадж – петият стълб на исляма. Той трябва да бъде изпълнен поне веднъж в живота от мюсюлманите, които могат да си го позволят.

„Мароканците, тунизийците, турците, британците, алжирците и южноафриканците обичат комфорта и лукса. Честите клиенти на тези хотели са по-богати хора. Пакистанците не посещават луксозни хотели“. Нивото на предлаганите услуги в някои хотели, като тоалетни принадлежности от марката Аспрей, 24-часово обслужване по стаите, шоколадови лакомства на стойност 270 долара, може да е в конфликт с етиката на саможертва, простота и смиреност на хаджа, но не и за клиентите, които резервират кралски стаи за по 5880 долара на вечер, ядат сладолед и кръстосват огромните като хангари фоайета от полиран мрамор в типичните за хаджа бели дрехи или бурки. Всички 211 стаи в хотел „Рафълс“ са заети.

„Стига да правиш каквото трябва за хаджа, няма значение дали ядеш хляб или омар, дали спиш на легло или на пода. Не съм аз този, който трябва да каже на хората къде да отседнат, когато дойдат тук“. Апетитът за дрешници-стаи и огромни бани е засенчен от търсенето за самия хадж. Дори сега броят на туристите е само една малка част от 1,8 милиона мюсюлмани в света, които нарастват на година с 6,7 процента.

Бизнесдоклади сочат, че саудитският туризъм, особено религиозният, е неуязвим за рецесията. Държавната комисия за туризъм обяви, че приходите от туризма тази година ще достигнат 17,6 млрд. долара и ще станат почти два пъти повече до 2015 г. „Бизнес монитър интернешънъл“ предвижда, че ще има 319 000 хотелски стаи в сравнение с 218 000 през 2009 г. в Саудитска Арабия. Силата на страната е стабилната и растяща религиозна туристическа индустрия и финансовите ресурси за инфраструктурни инвестиции, твърди компанията.

Знак за това колко сериозно Саудитска Арабия възприема туристическата индустрия и нейният потенциал да разнообрази икономиката е железопътната линия от 440 км на стойност 6 млрд. долара, която ще свързва двата свещени града, както и разширяването на капацитета на летището в Медина на стойност 2,4 млрд. долара от 3 милиона до 12 милиона пътници на година. Международното летище „Крал Абдула“ в Джеда също ще увеличи капацитета си от 30 милиона пътници през 2012 до 80 милиона пътници.

Последните усилия да се подобри престоя на поклонниците е метрото „Машаир мукаддаса“ свещени места – бел.прев. , което ще превозва хора между долините Муздалифа, Мина и хълма Арафат – важни места в ритуалите на поклонничеството. В най-натоварените часове то ще транспортира 72 000 пътници и до някаква степен ще облекчи безкрайните задръствания и опънатите нерви на поклонниците всяка година.

Изгледът от часовниковата кула разкрива физическото измерение на тази стремителна амбиция. Навсякъде около Голямата джамия и Каабата, които са засенчени от кранове и небостъргачи, строежите продължават с бясна скорост. Планини бяха изравнени със земята, за да се направи място за кули – подход към гостоприемството в стил „колкото по-високо, толкова по-скъпо“, а много къщи бяха разрушени.

Планините на Мека – Омар, Кааба и Хандама – вече не съществуват. Районът Шамия съвсем изчезна. От терасата на часовниковата кула до уличното ниво се носи смрад на машинно масло и цимент, примесена с по-познатите миризми на хаджа – пот, лишения и джапанки.
Строят се колкото може повече кули, каза Хелял. „Имаше малки, старовремски къщи. Но възможностите на Мека растат. Все повече хора ще идват на хадж, търсенето бе повече от предлагането, а сега са почти наравно. Ще се опитаме да повишим предлагането. Големите хотели идват тук, защото знаят, че има бизнес. Хората няма да спрат да идват на хадж. Хаджът не може да .се извършва никъде другаде“
.
Саудитска Арабия се опитва да настигне своите лъскави съседи от емирствата по отношение на хотели, но според Халял това не е опит да се откраднат мюсюлманите туристи от места като Дубай. „В Мека няма забавления. Тук не се идва заради тях. Тук се идва за поклонението. Правителството ще похарчи още пари, за да направи Мека красива, защото иска всички да останат доволни.“ Преобразяването на Мека е източник на гордост и уважение за онези, които работят в хотелите и туристическия сектор.

Асим Гарут, любезен и замислен 38-годишен мъж, е живял през целия си живот в Мека. Сега той работи в Кралската часовникова кула на Мека и казва, че саудитското правителство изтъква колко високо цени свещения град. „Те искат Мека да бъде сърцето на исляма. Искат да се гордеят с нея. Искат да й придадат стойност и да я направят забележителна. Всички говорят за Гринуич, но те се опитват да намерят времеви ориентир за мюсюлманите“, каза той, визирайки часовниковата кула.

По-бедните хотели и жилища вече липсват, заменени от тесни кули, които бързо се превръщат в образец за Мека. „Опитваме се да разширим услугите си, за да осигурим на всички поклонници, които идват тук в смесица от съвремие и традиция. Тъжно ми е, че някои хора са загубили домовете си. те получават компенсации и нови домове, но понякога това ме натъжава. След това обаче се замислям за поклонниците, които се мъчат да си намерят добро място, където да отседнат. Понякога трябва да се правят жертви“.
БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.