Аун Сан Су Чжи – една жена срещу диктатурата в Мианма

Ройтерс

Освобождаването на нобеловата лауреатка Аун Сан Су Чжи. Снимка: от тв екрана

Излизането на свобода на Нобеловата лауреатка Аун Сан Су Чжи от седемгодишен домашен арест връща на дневен ред в Мианма въпроса санкциите на Запада, добавяйки ново измерение към бързо променящия се политически пейзаж на контролираната от армията страна. Освобождаването на продемократичната лидерка от домашен арест в събота, шест дни след силно критикуваните избори означава, че тя няма да има официална политическа роля, но може да стане решаващ посредник между Запада и необщителните военни ръководители за преразглеждане на санкциите.

Ембарговите мерки, наложени от САЩ, Австралия и Европейския съюз, които имаха за цел да тласнат генералите към реформи, бяха разкритикувани като неефективни, тъй като съседни страни като Китай, Тайланд и Индия наливат в Мианма инвестиции, чрез които режимът забогатява.

Вместо да се формира предприемчива средна класа, която да издигне глас за промени, армията и нейните помагачи монополизират всяка дейност, затвърждавайки половинвековното лошо управление на икономиката в страна, която някога бе една от най-обещаващите в Югоизточна Азия. В момента една трета от населението живее в бедност, отбелязват икономисти. Държани настрана от санкциите, западни международни компании оценяват огромния потенциал на 50-милионната страна. Залозите са и от голямо геополитическо значение за САЩ, тъй като санкциите тласкат страната към могъщия Китай.

Ако санкциите бъдат отменени, Мианма ще представлява интерес за минната промишленост, добива на природен газ, агробизнеса, туризма, финансите и телекомуникациите. Всичко ще е привлекателно – от пристанищата до телекомуникациите, заяви Дъглас Клейтън, бивш мениджър на хедж фонд, който в момента е изпълнителен директор и партньор в Леопард Кепитъл, частно акционерно дружество, специализирано в отдалечени пазари.

Въпросът сега е каква ще бъде точно ролята на Су Чжи. „Завръщането на Су Чжи на сцената ще бъде използвано в момент, когато САЩ и ЕС се опитват да поемат някакви ангажименти“, заяви познавачът на Мианма и пенсиониран британски дипломат Дерек Тонкин. „Има области, в които тя може да играе значителна роля. Су Чжи може да води консултации с дипломати, дори и режимът да не е готов да разговаря с тях засега. Има неща, които тя може да направи с представители на Запада, които те не могат да постигнат с режима.“

По-рано Су Чжи призоваваше за санкции, но през последните години промени позициите си. Миналата година тя изпрати писмо до върховния лидер Тан Шве, предлагайки помощ за отменяне на санкциите, но хунтата определи жеста й за неискрен. Вчера тя отказа да коментира пряко пред репортери дали ще призове Запада за вдигане на санкциите, които според мнозина вредят на обикновените хора като позволяват на хунтата да монополизира богатата на ресурси икономика. „Ако хората наистина искат санкциите да бъдат премахнати, ще взема това предвид“, отбеляза тя.

В тайнствена Мианма, известна и като Бирма, никой не знае дали отношението на Тан Шве и кликата му от генерали към стария им враг Су Чжи се е променило до такава степен, че в момента да виждат в нейно лице възможност за прекратяване на международната изолация. Експерти твърдят, че санкциите са от полза за режима, доколкото получава икономическа и политическа подкрепа от Китай. Изолирането на Мианма възпрепятства международната намеса и разследването на извършваните в продължение на десетилетия огромни нарушения на човешките права.

Гладният за енергия Китай подкрепя хунтата финансово и предлага политическа защита като отхвърля всеки опит за налагане на наказателни мерки срещу режима в Съвета за сигурност на ООН. Според други обаче подкрепата на Китай не е достатъчна и генералите може би се опасяват от почти пълна зависимост от богатството и закрилата на съседа си.

Военните с дългогодишен опит са обсебени от идеята за сигурността и са решени да укрепят въоръжените сили, за да се борят с вътрешни заплахи като етнически размирици или дори с инвазия на чуждестранни сили. Докато действа оръжейно ембарго, достъпът им до модерна технология за оръжия се ограничава главно до Китай и Русия.

Освобождаването на 65-годишната възпитаничка на Оксфорд Су Чжи след изтичането на присъдата й, наречено от генералите „помилване“, може да бъде тактически ход за връщане на санкциите в дневния ред. „Прекалената близост с Китай може да бъде проблем в дългосрочен план и санкциите удрят режима в сърцето“, заяви Аун Наин О, бирмански учен и заместник директор на базирания в Тайланд мозъчен тръст „Ваху дивелъпмънт инститют“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.