Никой не реагира на простака. Няма го Радой Ралин да каже “Сит търбух за наука глух”

“Ако им дадем още 25 млн. на БАН, ще са най-умните в света. Ако не им дадем, значи ги убиваме”, каза премиерът Борисов пред бТВ.

Такива думи за Българската академия на науките не могат да се оправдаят с каквито и да е културологични особености на премиера. Каквото и да се говори за неговата простодушност, неподправеност и импулсивност, това е страшна простащина.

Може да изглежда скандално да оценяваш така думите на премиера, но още по-скандални са те. И се приемат с мълчание от медиите и с хихикане от феновете му. Така навремето пълни зали се смееха на дебелашките шеги на Тодор Живков.

Ще каже някой – ама това е извадено от контекста. Както и от какъвто и контекст да го вадиш това, то е скандално изказване.

Борисов каза още нещо за БАН – “Еми нека се самозакрият, омръзна ми да слушам заплахи отляво и отдясно”.

От такъв премиер и правителство не може да се очаква реформа – законодателна или каквато и да е – за БАН, науката, културата, образованието.

Законът за научните степени и звания, който изработи сегашният министър на образованието Игнатов беше отменен изцяло от Конституционния съд – почти половината му текстове бяха противоконституционни и това го направи неизползваем.

Очаква ли някой, че същият човек може да направи реформа в науката? Който освен това отказва да се срещне с ръководството на БАН, а само преди две седмици е излъгал техни представители, че не се готви никакво преструктуриране.

Сега се оказва, че има вече готов закон, според който институтите на БАН ще се финансират от министерствата. Тоест – няма да има централно ръководство на БАН, съставено от учени, които да определят бюджети, а някакви чиновници на министерства ще решават какви пари да отпускат за научни изследвания. Това е на практика закриване на БАН, завоалирано с демагогски приказки за реформи.

Законодателните промени са точно в духа на дебелашките изказвания на премиера Борисов, и на цинизма на вицепремиера Дянков, който май лежи в основата на атаките срещу БАН. Преди години, още преди да стане министър, той заяви, че имотите на БАН трябва да се продадат и той да се закрие.

Пари няма, оправдават Борисов поддръжниците му. То и в ЕС няма, ама има принцип – процентът от бюджета за наука да е минимум 3%. Тук е 0,3% и го намаляват още. Тоест България не е европейска страна.

Нито едно правителство от 1989 г. насам не е било на толкова ниско културно равнище. Цецка Цацева ще обяснява на студентите, че щели да дадат пари, ама да има реформи и „ясна визия“.

Студентите я освиркаха, а тя потърси сметка от ректора – освирквали парламентаризма. Държавата – това съм аз, Цецка. Това, че я охраняват повече от Цола Драгойчева й е дало самочувствие. И хора като нея, Фидосова и Игнатов ще пишат закони и ще правят реформи и „визии“…

Навремето Радой Ралин написа в своите забранени и изгорени “Люти чушки” поговорката “Сит търбух за наука глух”. Тя беше илюстрирана от Борис Димовски с рисунка на прасе, чиято опашка е завъртяна като подписа на Тодор Живков.

Тази поговорка става отново актуална, този път опашката на прасето трябва да е подписът на Борисов. Но де ги сегашните Радой Ралин и Борис Димовски?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.