Защо Сомалия е най-опасната страна в света

Майк Пфланц

Сомалийски ислямисти. Снимка: панафрикан

Сомалия няма зъл лидер като иранеца Махмуд Ахмадинеджад или палячо-деспот като Ким Чен-ир в Северна Корея. Няма ожесточена война като в Афганистан или наркобарони, които тероризират населението като в Мексико. Защо тогава се смята за една от най-опасните страни в света?

До голяма степен, защото никой не може да поеме или да задържи контрола. Има липса на власт, което създаде страна, която не е институционално прогнила, но в която злото е необуздано. Има правителство, разбира се, финансирано почти изцяло от Запада, включително Великобритания.

Дори лидерите на страната я смятат за толкова опасна, че 275-те депутати и 31 членове на кабинета могат да бъдат открити по-често в Найроби, отколкото в Могадишу. Преходната федерална администрация контролира малко повече от няколко улици в столицата и то само благодарение на силата, осигурена от няколко хиляди миротворци от Африканския съюз. Отвъд тези няколко улици цари хаос.

Почти две десетилетия нямаше централна власт, която да изгради пътища, да наеме учители, да снабди болници или да наложи ред. В този вакуум нахлуха могъщите кланове, чиито главатари разделиха страната на владения, които облагаха с данъци като средновековни лордове, за да купуват оръжия.

Когато нямаше полицаи, които да ги арестуват или съдилища да ги съдят, управлението им беше абсолютно. Тази ситуация продължава и днес. Беше направен опит страната да бъде поставена под управлението на един господар, но този господар беше радикалният ислям.

Като допълнение към смесицата от анархия, сега има няколко течения в ислямисткия бунт, свързани с Ал Каида, които се опитват да наложат стриктно тълкуване на ислямското право сред постоянно заплашваното население. Заради това много малка част от страната е достъпна за външни лица, особено за хора от Запада.

Международни хуманитарни агенции в южна Сомалия разчитат на местния персонал. Чужденците трябва да вземат изключителни мерки за сигурност ако пътуват до Сомалия.

Ислямистките бунтовници от групировката Аш Шабаб доскоро се фокусираха върху опустошаването на страната, която са решени да управляват. Но след това изпратиха атентатори самоубийци срещу футболните фенове на финала на Световната купа в Уганда, през две страни в Източна Африка. Почти 80 души загинаха при два отделни взрива.

Отдавна е опасно да бъдеш сомалиец в Сомалия – ако си свързан с неправилния клан или не си достатъчно религиозен за скитащата се религиозна полиция на Аш Шабаб.
Сега опасението е, че тази най-неконтролируема от всички страни планира нов износ на злини от неуправляваната си празнота.

И това е без да се броят пиратите, с които Аш Шабаб поддържа трудни отношения.
Въпреки че основната мотивация на пиратите е користна, а не политическа, те също изнасят хаос, насред Индийския океан, както се убедиха в това Пол и Рейчъл Чандлър (британско семейство, прекарало 388 дни в плен на сомалийски пирати – бел.ред.)

Какво е решението на постоянната сомалийска заплаха? Откровено казано, никой не знае.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.