Въпреки подписа на България, ЕС препъва „Южен поток“

Един от най-амбициозните енергийно-политически проекти на Русия – газопроводът „Южен поток“, срещна в България същите проблеми като тези с газопровода Ямал-Европа в Полша, пише руският в. „Комерсант“.

ЕС настоява за промени в междуправителственото споразумение между България и Русия с искане всички желаещи да имат достъп до „Южен поток“ и София е съгласна. Москва все още разчита да получи за проекта специален статут, чрез който да запази монопола върху газовия транзит. Конкурентният европейски проект „Набуко“ вече има такъв статут, пояснява изданието.

Европейската комисия е недоволна от това, че сто процента от пропускателната способност на „Южен поток“ са разпределени сред акционерите, затова споразумението в предишния му вариант е невъзможно да действа, обяснило за „Комерсант“ българското министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

Според министерството в София съвместното предприятие между „Газпром“ и Българския енергиен холдинг ще настоява за частична отмяна на правилата, както бе в случая с „Набуко“, пише вестникът.

След изявленията на ЕС председателят на управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер проведе специално съвещание за „Южен поток“. След това компанията монополист съобщи, че за да напредне дейността по проекта, ще е необходима активна работа, както и редовно и ефективно сътрудничество между участниците в проекта и ЕС“.

Същия ден Александър Медведев от управата на „Газпром“ съобщи, че Русия и ЕС създават работна група за проучване на последиците от въвеждането на третия енергиен пакет и на „пътната карта“ за съвместната дейност в газовата сфера до 2050 г.

Според заместник-председателя на Държавната дума Валерий Язев, президент на Руското газово дружество, двете страни ще направят опит да сближат позициите си на 22 ноември в Брюксел по време на конференцията „Десет години енергиен диалог между Руската федерация и ЕС“, добавя „Комерсант“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.