САЩ прибраха „търговеца на смърт“ Бут, Русия изненадана

Арестът на Виктор Бут в Тайланд. Снимка: АП/БТА

Екстрадирането от Тайланд в САЩ на руския бизнесмен Виктор Бут, обвинен в трафик на оръжия, мина в обстановка на повишена секретност и засилени мерки за сигурност, посочва „Время новостей“. Тя бе „пълна изненада“ не само за роднините на Бут, но дори за местния му адвокат и за руските дипломати в Тайланд, добавя вестникът.

Всяко от обвиненията на САЩ срещу Бут, които включват също измами, пране на пари, заговор с цел убийство, подпомагане на терористи и др., го заплашва с десетки години затвор. Съответно тайландската епопея на Бут, траяла почти две години и половина, най-вероятно ще стане само първа част от международната му одисея. Бизнесменът вече има далеч по-малко шансове да се върне в родината си, отколкото до вчера, пише „Время новостей“.

Всекидневниците припомнят, че Бут не признава вината си. Печатът отбелязва твърдата реакция на руското външно министерство, според което екстрадицията на Бут е незаконна, лишена от рационално обяснение и резултат на безпрецедентен натиск от страна на Вашингтон.

Очевидно е, че тайландските власти са преценили позицията на Русия като „много по-малко значима от позицията на САЩ“, коментира пред „Время новостей“ Леонид Слуцки от ръководството на външнополитическата комисия в Държавната дума. „Това е досадна лъжица катран, но тя няма да развали бурето с мед“, защото руско-тайландските връзки са „доста стабилни и конструктивни“, смята обаче депутатът.

„Виктор бе откаран без документи, без някой да бъде уведомен, сякаш не е гражданин на Русия, а на САЩ, сякаш не става дума за жив човек, а за някакъв предмет“, възмутено заявила съпругата на Бут Алла, цитирана в „Росийская газета“.
Руският консул в Банкок Андрей Дворников не успял да уреди среща на Бут с жена му и неговия адвокат, тъй като задържаният бил „екстрадиран на пожар“, добавя официозът. Москва поиска от властите в САЩ незабавен консулски достъп до Виктор Бут, напомня печатът.

Руски дипломати наричат „политическо“ решението на Тайланд да екстрадира Бут. То бе взето от кабинета, при все че според закона е прерогатив на съда. Защитата на Бут веднага заяви, че действията на тайландските власти са незаконни, посочва „Новие известия“.

Новината предизвика широк отзвук в Русия, изтъква вестникът. Руското външно министерство трябва да препоръча на гражданите да намалят пътуванията до Тайланд – страната до голяма степен се изхранва от туристите, много от които са руски граждани, заявил пред него Игор Баринов от комисията по отбрана в руския парламент.

Екстрадицията е свършен факт и занапред Русия трябва да взема мерки, за да брани правата на Бут в САЩ „или там, където ще се намира“, подчертава председателят на парламентарната комисия по външна политика Константин Косачов пред „Независимая газета“.

Косачов нарича действията на САЩ „твърде болезнен удар върху взаимното доверие, партньорството между нас“. „Това ще се отрази в бъдеще върху климата на сътрудничеството“, макар че Москва „не бива да тръгне по пътя на някакви санкции или репресии“, допълва руският депутат.

„Коректно решение“ според него би било Бут да се екстрадира в Русия и следствените действия да се осъществяват съвместно от всички заинтересовани страни. Американците обаче са „извили ръцете“ на тайландските власти, за да откарат Бут на своя територия, и това „поражда сериозни съмнения дали ще е обективен и справедлив съдът, който го заплашва там“, казва Косачов.

Бут не знае някакви страшни тайни, които да увредят имиджа на Русия, коментира Руслан Пухов от обществения съвет към руското министерство на отбраната, цитиран във „Ведомости“.

През 90-те години имаше доста подобни бизнесмени авантюристи, които превозваха рискови стоки из Африка и Азия; има ги и днес. Руската държава не използва услугите им. При това бизнесът на Бут почти постоянно се е развивал в Обединените арабски емирства – държава, поддържаща тесни връзки със САЩ.

Просто, макар да е превозвал товари и в полза на американците, Бут някак им е напакостил. Така че да бъде съден е въпрос на престиж за тайните служби в САЩ, допълва за „Ведомости“ руският експерт.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.