Колко живота има Силвио Берлускони?

РИА Новости

Силвио Берлускони. Снимка: флоутв

През последните месеци в Италия спомене ли някой за „криза“, значи има предвид премиера Силвио Берлускони. Тези понятия са синоними в политическия лексикон на Апенините. Всъщност съвещанието на държавното и законодателното ръководство си беше „съвещание за Берлускони“. Защото ако не беше той, нямаше да дойдат и поредните неприятности.

На 15 ноември от кабинета на Берлускони се оттеглиха министърът по европейските въпроси Андреа Ронки, заместник-министърът на икономическото развитие Адолфо Урсо, държавният секретар в министерството на земеделието Антонио Буонфилио и Роберто Мения, държавен секретар в министерството на околната среда. Всички са привърженици на председателя на долната камара на парламента Джанфранко Фини.

Още преди това Фини скъса със „своя приятел Силвио“, създаде нова крайнодясна партия „Бъдеще и свобода за Италия“ и прикани Берлускони да подаде оставка. Наистина подобни неща само възбуждат и или каляват италианския премиер, един непреклонен политически боец; съответно той изобщо не си тръгна – тръгнаха си министрите на Фини. За раздяла със Силвио и кабинета му в най-близко бъдеще се готви и един малък член на коалицията, партията „Движение за автономия“, която държи поста заместник-министър във ведомството по инфраструктурата и транспорта.

Бившите съюзници на Силвио настояват за неговата оставка, за пълно обновяване на кабинета и осъществяване на програмите за икономически и законодателни реформи, които според тях Берлускони хич и не мисли да започва. В отговор премиерът заяви, че няма да си тръгне и толкова, нека си правят вот на недоверие срещу него, той пък ще се опъне, та да види кой ще надделее.

Берлускони няма мнозинство в долната камара, затова пък разполага с мнозинство в горната; затова обяви, че „ако стане нещо“, ще насрочи само избори за камара на депутатите, без да пипа Сената. Направо смайващо, но италианската конституция предвижда и такъв вариант, един вид „полуизбори“. Прочее, вотът на недоверие срещу кабинета се очаква да бъде гласуван от парламента през първата половина на декември.

Става нещо невероятно. Само една десета от нещата, в които обвиняват Берлускони, отдавна би затрила кариерата на всеки политик от Великобритания, Германия или Дания, камо ли премиер. В гардероба на Берлускони има толкова много скелети, толкова много са всичките му грехове и греховце (афери с малолетни, гуляи с проститутки в правителствени резиденции, шуробаджанащина, подкуп на съдии, връзки с мафията, машинации с недвижими имоти, лъжи под клетва), че от въпросния мебел се разнася не само тракане с кости, а грохот, изпълнил вече цяла Италия и Европа. Той обаче се отърсва от всички обвинения, после все едно сваля повредената черупка и се ражда наново. И никой не знае до ден днешен къде е скрит последният живот на Берлускони.

Напоследък Берлускони събра очите на публиката с още един трик. Преди около месец премиерът се „срещна“ със 17-годишната мароканска танцувачка (всъщност момиче на повикване) Карима ел Махруг, а на следния ден полицията я арестува. Силвио се обади в участъка и нареди да пуснат „внучката на египетския президент Мубарак“. И полицаите я пуснаха, а пред шефа на участъка се очерта повишение в службата.

Италианците дълго време приемаха изпълненията на премиера като „десерт“, подслаждащ от време на време трудноусвоимите, скучни и фалшиви материи на обичайната политика. Секс на 74 години (навършени от Силвио през септември)? Че какъв грях е това в Италия?

Навремето един съратник на Берлускони от дясната коалиция, Виторио Сгарби – забележете, бивш зам. министър на културата в кабинета му, каза следното за „великия съблазнител“: „Ако не бъде задоволен сексуално, Берлускони управлява зле.“ Щом Кавалера вече три пъти е съблазнявал Италия, бил е премиер през 1994-1995, 2001-2006 и от май 2008 г. насам, а се надява да стане и президент след три години, значи там смятат, че управлява добре. С други думи, сексуалната съставка от управленските му таланти постоянно се пълни догоре.

Представителен, екстравагантен, ярък, непредсказуем, с маниери на младеещ плейбой, самовлюбен, егоистичен и бог знае още какъв, Силвио всъщност никога не е прикривал много-много непреодолимата си слабост към прекрасните щерки на Апенините. Че кой италианец не я изпитва? Естествено, слабостта на някой Виторио или Марио и слабостта на един премиер са крайно различни неща. Но съвсем не и катастрофа. Кой ли не се е прочул с подобно нещо – от Джон Кенеди до Франсоа Митеран, Бил Клинтън, та дори и британският премиер Джон Мейджър. Всички са кръшвали понякога.

У Силвио обаче виждаме и друго – някакво всепоглъщащо, безгранично честолюбие, показно безстрашие и самохвалство, опиянение от демонстративната му безнаказаност. И неговият „десерт“ вече доста е втръснал на италианците. Трудно е безответно да обичаш премиер, станал вече за посмешище на цяла Европа.

Как ще се развият нещата в Италия оттук нататък? Прогнозата е възможна, но рискована. Най-вероятно Берлускони ще оцелее и след вота на недоверие. Неговата гениалност се състои в това, че по някакъв напълно непостижим начин (само вестниците, списанията, телевизиите и радиостанциите във владение на медийния магнат Силвио не са достатъчни) успя да убеди италианците, че съдбата им е свързана точно с него, че без него ще бъдат като изоставени деца.

А всъщност не му е било чак толкова трудно. През последните 12 години левоцентристките партии смениха осем лидери, а Берлускони все си оставаше „Дуче“. И макар да е неприятен за твърде много хора, левите и центристите пък са направо отвратителни.

И затова е трудничко да предскажем какви още трябва да ги надроби Берлускони, та да му отнеме някой поста. Както се изрази един набожен, далеч не кръвожаден известен италиански адвокат, за да се отърве от Берлускони, Италия вероятно ще трябва да организира атентат срещу него. Силничко звучи, няма спор. Затова пък става ясно докъде са стигнали нещата.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.