„Та неа“: Антигерманският фронт в Европа се разширява

Германският канцлер Ангела Меркел е подложена да залпов огън заради досегашните й действия, за които се смята, че са разпалили дълговата криза в Европа, заплашила непосредствено Ирландия и Португалия.

Наред с това американският президент Барак Обама оказва жесток натиск, за да се намери изход и за да не може кризата в еврозоната да се превърне в бомба за световната икономика. Белият дом в свое съобщение изрази доверие, че Европа ще може да се пребори с кризата, така че Ирландия и евентуално други страни да не бъдат застрашени. Твърди се, че самият Обама е поискал от европейците да вземат незабавни мерки заради кризата на започващата утре в Португалия сесия на НАТО.

Меркел изглежда по-изолирана от всякога, тъй като поведението й по отношение на ирландската криза бе подложено на критики от ръководителя на МВФ Доминик Строс-Кан, от шефа на Дойче банк Йозеф Акерман и от председателя на Европейската социалистическа партия Пол Расмусен. Недоволство от твърдата позиция на Меркел дори изразиха висши правителствени представители от Холандия, Финландия и Австрия, страни, които по традиция се придържат към политиката на Германия.

Едновременно с това продължават трескавите преговори на европейците с Ирландия, за да бъде намерен начин да се отпусне финансова помощ на страната и да се избегне опасността от ефекта на доминото в еврозоната. Дъблин дори за първи път призна, че може да прибегне до капитали от чужбина, но след като обсъди възможността за предоставяне на финансова помощ на страната.

Екип на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд вече е на посещение в ирландската столица за спешни разговори, за да проучи как страната би могла да се възползва от възможността за помощ от така наречената тройка. Ръка за помощ към Ирландия протегна и британското правителство, което вече проучва вариант да отпусне заем от няколко милиарда на Ирландия съвместно с европейците.

В интервю за германското списание „Шпигел“ Доминик Строс-Кан предупреди, че положителните показатели на германската икономика няма да продължат дълго, ако останалите страни от еврозоната в скоро време не отбележат растеж. Германската икономика зависи от силата на потребителите в другите страни на Европейския съюз. И колкото по-бавен е икономическият растеж в тези страни, толкова повече германското икономическо чудо няма да трае дълго. Макар на някои политици да им се иска да заявят, че кризата е свършила, моят отговор е „не“, със сигурност „не“, допълни шефът на МВФ.

Изявленията на Меркел бяха взети на мушка и от управителя на Дойче банк. Германският мегабанкер поиска от правителството в Берлин да вземе под внимание реакциите на пазарите по този въпрос, за да бъдат минимализирани евентуални странични загуби.
Германски и британски банки са сериозно обезпокоени от сегашните процеси, тъй като държат в сейфовете си ценни книжа на стойност 288 млрд. долара, свързани с ирландския дълг, според сп. „Шпигел“.

За възникване на безредици в еврозоната обвини Меркел и лидерът на Европейската социалистическа партияа Пол Расмусен, който дори избухна като каза, че Меркел трябва да се научи, че понякога е по-добре „политическите ръководители да затворят уста“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.