Барак Обама: Да вдъхнем нов живот на съюза между Европа и САЩ

Барак Обама

Барак Обама с Нобеловата награда за мир в Осло. Снимка: Белия дом

Горд съм, че след заседанието на НАТО и срещата САЩ-ЕС в Лисабон тази седмица, ще съм посетил Европа половин дузина пъти като президент. Този факт отразява една трайна истина в американската външна политика – отношенията ни с нашите европейски съюзници и партньори са крайъгълен камък в нашата ангажираност със световните дела и катализатор за глобално сътрудничество.

САЩ нямат с нито един друг район на света толкова тясно единение на ценности, интереси, способности и цели. Трансатлантическата търговия, като най-мащабното в света икономическо взаимодействие, създава милиони работни места в САЩ и Европа и формира фундамента за нашите усилия за възстановяване на световната икономика.

Като съюз на демократични страни НАТО осигурява нашата колективна отбрана помага за укрепване на младите демокрации. Европа и Съединените щати работят заедно за предотвратяване разпространението на ядрените оръжия, за установяване на мир в Близкия Изток и за борба с климатичните промени. И, както се видя от неотдавнашните предупреждения за заплаха в Европа и от осуетения заговор за предизвикване на експлозии в презокеански товарни самолети, ние всеки ден сме в тясно сътрудничество за предотвратяване на терористични атаки и защита на сигурността на нашите граждани.

Просто казано, един за друг ние сме най-близки партньори. Нито Европа, нито САЩ могат да се справят един без друг с предизвикателствата на нашето време. Тъй че тези срещи са възможност да задълбочим още повече нашето сътрудничество и да покажем, че НАТО – най-успешният съюз в човешката история – продължава и през това столетие да бъде толкова важен, колкото беше през миналото. Затова и нашият дневен ред в Лисабон ще бъде пвсеобхватен.

Първо, що се отнася до Афганистан, ние можем да обединим усилията си за преход към водеща роля на афганистанците, като запазваме трайната си отговорност за бъдещето на афганистанския народ.

В нашата, водена от НАТО, коалиция в Афганистан участват 48 нации, помощ от всички 28 страни членки на НАТО и 40 000 военнослужещи от приятелски страни, чиито принос и саможертва ние ценим. Нашите общи усилия са необходими, за да лишим терористите от сигурно убежище и да подобрим живота на афганистанците.

С пристигането на допълнителни коалиционни сили през последните две години ние най-накрая имаме стратегия и ресурси да разбием талибаните, да отнемем крепостите им, да обучим повече афганистански сили за сигурност и да помогнем на местните хора.

В Лисабон ние ще насочим нашия подход, така че следващата година да можем да започнем предаването на отговорностите на Афганистан, и ще приемем целта на афганистанския президент Хамид Карзай местните сили за сигурност да поемат   страната до края на 2014 година.

Преходният период за Америка и съкращаването на числеността на военнослужещите ще започне през юли и НАТО, както и САЩ ще могат да постигнат дълготрайни партньорстки отношения с Афганистан, за да стане ясно, че афганистанците няма да останат сами.

Докато ние напредваме в Афганистан, НАТО също ще се трансформира в Лисабон с нова стратегическа концепция, в която ще влязат способностите и партньорите, които са ни нужни, за да отговорим на заплахите в 21 век. Това трябва да започне с потвърждаването на жизнения принцип на Алианса – нашия член пети, който гласи, че атака срещу един от нас е атака срещу всички.

За да сме сигурни, че този ангажимент има значение, трябва да усилим всички способности, които са нужни, за да защитим нашите граждани днес и да се подготвим за мисиите утре.

Точно когато модернизираме нашите конвенционални сили, ние се нуждаем от реформа на командните структури на НАТО, за да ги направим по ефективни, да инвестираме в технологии, които позволяват на нашите сили да действат заедно, и да развием нови защити срещу заплахи като кибератаките.

Друга необходима способност е противоракетната отбрана на НАТО, която трябва да отговори на реалната и нарастваща заплаха от балистични ракети. Поетапният адаптивен  подход спрямо европейската ракетна защита, който обявих миналата година, ще осигури силна и ефективна защита за територията и населението на Европа. Нещо повече, той формира основата на по-голямо сътрудничество с роля за всички съюзници, защита за всички тях и възможност за сътрудничество с Русия, която също е заплашена от балистични ракети.

В допълнение, ние можем да работим по създаването на нови условия за намаляване на ядрените арсенали и да вървим към визията, която подчертах в Прага миналата година – свят без ядрени оръжия. Докато тези оръжия съществуват обаче, НАТО трябва да остане ядрена алианс и аз дадох да се разбере, че САЩ ще поддържат надежден, безопасен и ефективен ядрен арсенал, който да откаже от действия всеки неприятел и да гарантира защитата на нашите съюзници.

Накрая, в Лисабон ние ще продължим да изграждаме партньорства, които да помогнат нашият алианс да бъде стълб на глобалната сигурност. Ние трябва да държим вратата отворена за европейски демокрации, които отговарят на стандартите на НАТО за членство. Трябва да задълбочим сътрудничеството с организации, които допълват силите на НАТО, като Европейския съюз и ОССЕ. А с присъствието на руския президент Дмитрий Медведев може да възобновим практичното сътрудничество между НАТО и Русия, което е от полза и за двете страни.

Както САЩ и Русия рестартираха своите отношения, така това може да направят НАТО и Русия. В Лисабон ние можем да дадем да се разбере, че НАТО вижда Русия като партньор, не като съперник. Ние можем да задълбочим сътрудничеството си по мисията в Афганистан, в борбата с наркотиците и предизвикателствата пред сигурността в 21 век – от разпространението на ядрени оръжия до екстремизма. И, придвижвайки напред сътрудничеството по противоракетната защита, можем да превърнем един източник на напрежение в миналото в източник на сътрудничество срещу една обща заплаха.

Повече от шест десетилетия европейци и американци стоят рамо до рамо, тъй като работата заедно помага на интересите ни и защитава свободите, които ценим като демократични общества. Светът се промени и заедно с него се промени и нашият алианс – от това станахме по-силни, по-спокойни и по-богати. Такава е нашата задача в Лисабон – още веднаж да вдъхнем нов живот на нашия съюз и да гарантираме сигурността и просперитета за много десетилетия напред.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.