Либия ври и кипи под похлупака на Кадафи

Ройтерс

Муамар Кадафи. Снимка: Либия тудей

Нов кръг в борбата за власт между реформатори и защитници на статуквото в Либия показа, че само Муамар Кадафи ще решава по кой път да поеме страната. Той обаче не е готов да произнесе присъдата. Последният спор, която изправи един срещу друг прореформаторския син на либийски лидер и влиятелни консерватори в управлението, завърши без победител, стигна до задънена улица и удължи несигурността за бъдещата посока на страната износител на петрол.

Препирнята започна, скоро след като медийна група, свързана със сина на Кадафи Сейф ал Ислям, поведе жестока битка срещу правителството. Явно, за да си отмъстят, властите задържаха 20 журналисти от фирмата, а един от вестниците бе закрит.
Разпрата бе прекратена с намесата на Муамар Кадафи, който от над 40 години е ръководител на Либия и „Вожд на революцията“. Той нареди журналистите да бъдат освободени. „Кадафи се опитва да се превърне в рефер“, каза Ашур Шамис, либийски писател и редактор на онлайн вестника akhbar-lybiaonline.com. „И според мен се наслаждава на битката“.

През последните шест години Либия измина пътя от парий в международните отношения, чиято икономика бе в стагнация, до бурно развиваща се страна, където всеки месец никнат нови офис сгради и хотели, а чужди бизнесмени се стичат в търсене на доходни сделки. Фирми като „Бритиш петролиъм“ и ЕНИ инвестираха в петролни сондажи, строителни компании наддават за огромни инфраструктурни проекти, а банки като Ейч Ес Би Си и Стандард Чартърд искат да открият свои клонове.

Много от промените обаче са повърхностни. На хартия Либия все още спазва принципите, залегнали в „Зелената книга“ на Муамар Кадафи, която отменя ръководната роля на правителство и твърди, че страната се управлява в социалистически дух от гражданите в комитети. На практика вземането на решения в Либия, където са най-богатите доказани петролни залежи в Африка, се осъществява чрез променяща се мрежа от неформални съюзи и лични контакти, които, според критиците, са благодатна почва за лошо управление и корупция.

В центъра на Триполи, например, в сянката на хотел „Коринтия“, където нощувката е 260 евро, боклуци се въргалят по улиците, а сградите се рушат. „Корупцията засегна благополучието на нормалните хора, затова сега те се оплакват повече“, каза либийски анализатор, пожелал да остане анонимен. „Срамота е“, продължава той. „Преди 20 години държавата функционираше по-добре“.

СЪПРОТИВА СРЕЩУ ПРОМЯНАТА

Поддръжници на промяната, водени от Сейф ал Ислям, искат конституция, която да въведе в ред в управлението. Те се опитват да поставят на официални постове учили на Запад технократи на водят кампания срещу корупцията. Опонентите на Сейф ал Ислам имат различна мотивация. Някои не желаят корупцията да бъде пресечена, други ненавиждат намесата на външни лица, трети вярват, че принципите на революцията ще бъдат забравени или смятат, че реформите ще предизвикат нестабилност.

Кавгата този месец бе поредният спор, засягащ Сейф ал Ислям. Когато той приключи, резултатът на практика бе нула на нула.
Вестник „Оае“, орган на медийната група Ал Гад На Сейф ал Ислам, отново започна да излиза, но с ново име и с редактор, който отхвърли конфронтациите на предшественика си с властите. Главният изпълнителен директор на групировката Ал Гад, бивша опозиционна фигура, чието назначаване миналата година подразни консерваторите, подаде оставка. Засега не е посочен негов заместник.

От друга страна инструкциите на Муамар Кадафи да бъдат освободени задържаните журналисти, бяха упрек към този, който е наредил те да бъдат арестувани. Междувременно войнствената интернет версия на „Оеа“ си съществува и показва, че изданието ще продължи да работи като преди. „Той (Сейф ал Ислям) не е по-силен, но проектът му продължава“, каза либийският редактор Шамис.

От цялата история обаче е ясно, че никой в Либия няма власт да съперничи на Муамар Кадафи. Някои, които го познават, казват, че Сейф ал Ислям, който не заема държавен пост, няма харизмата и политическите умения на баща си. „Нито държавата, нито т.нар. реформатори, нямат свои политически лагери“, каза либийският анализатор. „За да имаш поддръжници, са нужни идеология, програма, визия и идеи, в които да вярваш. Сегашните са на Кадафи и той още е на сцената, за да ги осъществи“.

Кадафи, който е роден през 1942 г. и не показва признаци на слабост, не бърза да посочи някого за свой приемник. Междувременно изглежда е доволен да позволи на съперничещите си групировки да се борят помежду си, докато решава в каква посока да поеме Либия. „Разумът му казва: Трябва да се модернизираме. Да, трябва да възприемем западния подход и пътят е Сейф“, каза Чарлз Гърдън, лондонски експерт по Либия в консултантската компания „Менас асосиейтс“. „Сърцето му казва: Все още съм революционер.Тук съм вече 40 години. Ако Сейф зареже всичко, което постигнах за последните 40 години, няма да мога да оставя нищо след себе си“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.