Фидел Кастро се оттегля от последния пост, Куба рекламира реформи

Фидел Кастро на представяне на новата му книга на 2 август 2010 г. Снимка: кубадебате

Фидел Кастро заяви, че крехкото му здраве го е принудило да делегира правомощията си като лидер на Комунистическата партия. С този ход Кастро вероятно дава сигнал, че се оттегля от последния си лидерски пост. Според държавни медии Кастро казал пред студенти в четвъртък, че не се среща с тях от позицията си на първи секретар на управляващата партия. „Разболях се и направих каквото трябваше – делегирах властта си. Не мога да правя нещо, на което не съм в състояние да посветя цялото си време“, каза той. Кастро предаде временно президентския пост на брат си Раул Кастро през 2006 г., след като претърпя коремна операция, а през февруари 2008 г. се оттегли официално от тази позиция. Той остана обаче, поне официално, лидер на Комунистическата партия, която е единствената законна политическа партия в Куба.

В това време кубинското правителство започна настъпателна рекламна кампания в подкрепа на предложените икономически реформи, като същевременно се опитва да предизвика ентусиазъм сред хората и в собствените си редици преди конгреса на компартията, който трябва да одобри реформите през април. Чрез управляваните от държавата вестници, телевизия и радио бе изпратено послание, че промените са необходими за подобряване на икономиката, така че социализмът да остане жив и след като си отидат настоящите лидери и че начинът, по който се приемат реформите, е голям урок по демокрация.

„Това е процес. Хората са тези, които ще решават“, четем тази седмица в заглавие на партийния вестник „Гранма“. „Революцията ще укрепне“, гласи друго. Още е твърде рано да се каже дали кампанията е ефикасна, но изглежда правителството смята, че трябва да положи усилия. В статии на първа страница се коментират изказвания на президента Раул Кастро, а в вътрешните страници са пълни с лични изповеди на кубинци, ентусиазирани от това, което предстои. По подобен начин работят телевизията и радиото.

„Този процес е много своевременен и много необходим, защото това са нови времена и ние трябва да подобрим нашия социално-икономически модел“, казва един човек, цитиран от вестник „Хувентуд ребелде“. „Ние ще анализираме предложенията с увереността, че това ще бележи един невероятен момент“, казва друг. Цялата тази реклама се отнася за един стегнат документ от 32 страници, озаглавен „Проект за насоките в икономическата и социалната политика“. Този огласен миналата седмица от Кастро проект прави детайлни предложения за оздравяване на крехката кубинска икономика.

Същината на реформите е намаляване на ролята на държавата и разрешаването на повече частни предприятия. Правителството ще продължи да държи по-голямата част от собствеността, но ще бъде бъде позволено да има повече „самонаети лица“, за да се подобри производителността. Някои от предложенията вече са се прилагат, но всички очакват одобряването им от конгреса на управляващата Комунистическа партия – първият такъв партиен форум от 1997 г.

СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ДЕМОКРАЦИЯ

Конгресът, който през годините бе отлаган на няколко пъти, ще бъде предшестван от период на публична дискусия, в която кубинците ще могат да изразят мнението си като част от демокрацията. „Както се е случвало много пъти досега, още веднъж народът ще бъде главното действащо лице. Това е пореден пример за нашата истинска социалистическа демокрация“, казва друг от хората, говорили пред комунистическия орган „Гранма“.

На фона на разговорите за важността на промените кубинските лидери тази седмица като че ли правят крачка назад, обяснявайки, че това е просто модернизация, а не реформа на комунистическата система, наложена след революцията от 1959 г. и издигнала на власт Фидел Кастро, по-големия брат на Раул. „Няма реформа. Това е подобряване на икономическия модел“, бе цитиран от „Гранма“ министърът на икономиката Мартино Мурильо. „Никой не трябва да си мисли, че ние ще се откажем от собствеността.“

Това изявление, направено в особен момент, посочва възможната причина, накарала правителството да работи толкова усилено, за да прокара промените, а именно – че не всички са напълно съгласни с тях. Твърди се, че президентът Кастро е трябвало да преодолява значителна вътрешна съпротива в партията, за да прокара предложените промени и може би все още се опитва да убеди тези, които държат на идеологическата чистота, че те няма да внесат много привкус на капитализъм.

Обикновените кубинци също са със смесени чувства. Общо взето те подкрепят промените, които могат да подобрят живота им, но се чудят и дали ще имат облаги от тях. От една страна има опасения от бюрокрацията и таксите, с които ще се сблъскат бъдещите „самонаети лица“, а от друга е страхът от загуба на сигурната работа и на държавните субсидии. „Не съм уверен дали ние, или държавата ще спечели от тези предложения“, казва Донел Гарса, който работи в ресторант.

Правителството, което е работодател на повечето от кубинските работници и контролира 90 на сто от икономиката, планира да съкрати един милион работници на държавна заплата и да издаде най-малко 250 хиляди лиценза за „самонаети лица“. То иска също да премахне месечните хранителни дажби, които кубинците получават от десетилетия. Но каквито и съмнения да имат другите, Раул Кастро не ги споделя и може би от това зависи всичко.

Според „Гранма“ на първата официална дискусия по насоките президентът е казал, че „прилагането им няма алтернатива“. Тогава той извадил коза в кубинската политика – позовал се на своя 84-годишен брат, която се оттегли от властта през 2008 г., но е почитан от мнозина кубинци. „Идеите на Фидел присъстват във всяка от предложените насоки“, каза Раул Кастро.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.