Т. С., проститутка: Дъщеря ми знае какво работя, не й е приятно, но го приема

Т. С. Снимка: личен архив

Т. С. е 38-годишна, работи като проститутка в салон за масажи, заедно с още три жени. Има дъщеря ученичка и иска да се раздели с тази професия. За пръв път е влязла в тази професия през 90-те години, след това дълго е работила друга работа, в последните 3 години отново се е върнала към проституцията.

– Как станахте проститутка?

– Аз съм бивша спортистка. Опрях до тая работа заради безпаричието, имам дъщеря, за която се грижа самичка.

– Защо решихте да започнете точно с тази професия?

– Шест години бях треньор по спортна гимнастика и когато спортът започна да запада, започнах друга работа на няколко места, заплатите бяха ниски, и накрая опрях до това.

– Какво работехте преди?

– Работех в детективска агенция, тогавашния шеф искаше да правя секс с него, аз отказах и той ме спря от случаите. Останах без средства… Тогава просто пуснах обява във вестника и вечерта бях наета. Това беше 1996 и 1997 година. После един човек ми помогна, подсигури ми работа и се занимавах с плодове и зеленчуци близо девет години. Преди три години и половина този човек почина и пак прибягнах до тази професия… Понеже имам здравословни проблеми, работех на три места по час, по два, и започнах много да се изморявам, търсех доходна работа, не можах да намеря и… започнах да работя в масажен салон.

– Имате дъщеря. От съжителство с мъж ли е тя?

– Не. Аз се разведох, с мъжа ми имахме дете, което почина при раждането, и след това просто исках да имам дете, не съм търсила дълготрайни отношения с мъж, а пък и проблемът е, че повечето мъже искат секс и, така, бягат от отговорност. Сама съм си я отгледала. Тя знае какво работя, не й е много приятно, но го приема, защото знае, че го правя, за да си поемем разходите.

– Какви са плановете ви за нея?

– Скоро ще завърши средното си образование. Иска да учи в чужбина. Търсим варианти за безплатно обучение, защото аз не мога да поема обучението в чужбина… И така… Просто не искам никога да опира до тази професия, искам да учи, да се развива.

– Има ли други ваши близки, които знаят каква е професията ви?

– Да, и родителите ми знаят, имам и две сестри. Те също знаят.

– Какво мислят за това?

– Приемат го, не им е приятно, но го приемат

– Какви жени проституират и много ли са според наблюденията ви?

– Ами доста голям е обемът. Много жени се принуждават поради липса на средства, жени над 30 години, с деца, разведени жени, млади момичета, които искат да учат. Има и момичета, които не могат да работят тая работа, защото трябва малко по-силна психика. И това е проблемът – повечето са наркоманки и прибягват до алкохола, просто натоварват психиката си на тази работа, защото се срещат с всякакви хора, всеки е с неговите претенции и изисквания. И някои идват и си изливат проблемите пред теб…

– Имате ли впечатления от сводниците? Откъде произлизат според вас?

– Преди бяха от групировките, за момента не знам, но, предполагам, имат отношение с полицията. Аз лично съм без сводник. Моите наблюдения са от 1996-1997 година. Беше, така…, доста страшничко, защото ни нямаха за хора. Ако клиентът се оплаче, просто се стигаше до пребиване. Нямаш право да отказваш на клиент, което не е приятно. Сега е малко по-добре на някои места. Няма глоби, няма насилие, нещата са по-нормални…

– Какви са другите жени, с които работите?

– Ние сме общо четири. Всички сме над 30 години, имаме деца и… Мисля че сме нормални жени, просто професията ни е, така…, не е приета от обществото… За сега.

– Кога нещата биха се променили? Легализацията на проституцията начин ли е за това?

– За мен, не само за мен, но мисля, че и за всички момичета би било добре да се направи закон. Така всяка от нас ще работи, ще плаща данъци, всичко ще бъде спокойно. Няма да бъде преследвана от някакви бивши мутри и полицаи – корумпирани.

– Според вас колко голяма е мрежата от подобни масажни салони и публични домове?

– В София е много голяма, може би има такива места във всеки квартал. В центъра масажните салони, както се водят, и клубове, са най-много. Има апартаменти с масажни маси, с легла. Аз лично изкарах едни курсове за класически масаж, за да избегна секса донякъде. И ако може, минавам само на масаж и на еротика…

– Какви са отраженията от това, което правите, върху вас самата?

– Вече нямам усещания почти. Имам приятел, с който все по-рядко правя секс, много трудно стигам до някакви усещания, но това е вследствие на работата. И предполагам, че в момента, в който я спра, тези неща ще отшумят. Физически ми е неприятно различни мъже да докосват тялото ми… Това е проблемът – че се бориш със самия себе си, за да можеш да го работиш това нещо.

– Има ли зависимост за момичета и жените, които започват да продават тялото си? Защо не започнат да работят нещо друго? Как е при вас самата?

– Свиква се с изкарването на по-висок доход и на много жени, нали, им е трудно да минат към, да кажем една заплата от 500 лева, защото решават, че няма да се справят, ако имат деца. Аз започнах тази работа с идеята да работя една година и да прекъсна. Но просто не се получи. Засега.

– Имате ли желание да се откажете?

– Имам желание, да, имам желание! Това е за мене лично е много неприятна работа, не я пожелавам на никоя жена или младо момиче. Нали, това си е вече начин на мислене, всеки си решава. Аз вярвам, че в един момент ще намеря подходяща работа, за да мога да се откъсна от това нещо.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Б. а. – Проституцията генерира за управляващите бизнеса годишно между 30  и 60 млн. лева само на територията на София. По данни на МВР само в столицата са регистрирани 29 клуба. Но данните на МВР са крайно неадекватни, защото само по обяви  във вестниците и в интернет могат да се видят доста повече от 29 клуба. Според различни други източници подобни заведения в София  са между 80 и 150.
По данни на на Tempep, организация, която следи проституцията в Европа, миналата година България е на трето място по износ на проститутки в Европа. На първо е Румъния с 12% от проститутките в Европа, на второ Русия с 9%, а България е на трето място с 8%. Но на човек от населението България е номер едно.

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.