Страната на невинните

Румен Белчев

Живеем си като едно малко, дружно семейство – вечер се поскарваме, посбием, поколим малко, пък сутрин всички заедно си пием кафето и си приказваме мили работи.

И всички сме невинни – никой не може да ни докаже противното!

Или не смее – за справка – Първа частна Дупница…

Ама и ние не сме за изхвърляне! Яви се някаква европейска програма за разделно събиране на боклуците, купят ни шарени контейнери – да си знаем къде какво хвърляме, а според „НОВИНАР“ ние, невинните, сме им намерили друго приложение – „Любители на зимнината крадат контейнерите, правят си зелето в тях“.

Колко му е – изплакваш контейнера, пускаш зелето и остава само да претакаш до Коледа… По-оправните ги ползвали и за джибри – на тая ракия все някъде трябва да є втасва пращината!

Разграби се чинията на Бузлуджа – в „ЗАСАДА“ прославят казанлъчанин, който „още носи балтона на Тодор Живков с инвентарен номер на хастара“. Но човекът си е невинен – бил си го купил за дребни левчета. Все пак – балтонът е секънд хенд… С инвентарен номер „Тодор Живков, ЦК на БКП, инв. № 101“.

Невинни се оказаха и шумно арестуваните белослатински катаджии. Както отбелязва „ТРУД“, „Частният КАТ в Бяла Слатина не бил банда“. Изнудването не било организирано, било просто длъжностно престъпление. По-любопитен е финалът на информацията – „По ирония на съдбата зад решетките остава собственикът на таксиметровата фирма, алармирал за безобразията на частния КАТ“. Таксиджията търка наровете шести месец по подозрение, че участвал в телефонни измами… Набедените от него длъжностни лица пък са си вкъщи под гаранция.

Като си говорим за гаранции и мерки за неотклонения, още един невинен стана жертва на полицейски произвол. Пуснатия под домашен арест Алексей Петров го спрели катаджии на път за Пловдив и, както пише в „24 ЧАСА“, „Полицаи се държали лошо с Алексей“… А ВИП домашният арестант само бързал към втория си дом – Пловдивския университет. Да си подпишел молбите за неплатен отпуск.

И с баба Цеца се държали зле – този път докторите. Вместо да лекуват старата майка на Вальо Топлото, те били я питали „Как ще си вземеш милионите от Виена“… Добре че е „МОНИТОР“, та да ни успокои – „Баба Цеца здрава, но в стрес“. Причината за следващото отлагане на делото срещу невинния є син вече се знае – „Вальо Топлото попита дали не е опасно майка му да се явява през зимата на съдебни заседания, когато навън е студено и заледено“…

Съвсем неочаквано невинен се оказа дори и съпругът на Марая Кери – както пише в „ЗАСАДА“, тя била забременяла „с помощта на пуканки“…

Но да гледаме позитивното в живота – според статистиката на „ТРУД“ в най-новата ни история има „три пика в търсенето на трикольори – веднага след идването на демокрацията, през 1994 г. заради световното по футбол и сега – при Бойко Борисов“.

Как няма да има търсене – пак според трудовата статистика „Бойко реже 600 метра лента на година“!

А гражданската апатия, обхванала носителите на балтони с инвентарни номера и отглеждащите зеле в контейнери за боклук, намери своето неочаквано обяснение в „СТАНДАРТ“ – под гръмкото заглавие „10 ноември е равен на Освобождението“ рожбата на демократичните промени Емил Кошлуков пише (четем и не вярваме на ушите си): „В началото на прехода хората бяха активни в политиката. Сега са малко по-пасивни, може би защото има интернет“…

Само интернетът ни е виновен на нас за крадливото време и лумпенизацията – пише го във вестника, значи е вярно!

Виж още текстове в блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.