Професор прави бакалски сметки – българите изчезват, циганите стават 8 млн.

В следващите десетилетия българите ще бъдат „екзотично малцинство“, ще преобладават етносите на ромите и турците – изрече на някакъв демографски форум в София проф. Петър Иванов, научен ръководител на изследване на неправителствената организация „Център за демографска политика“. Според проф. Иванов през 2030 г. ромите у нас ще бъдат 2 млн., турците – 1 млн., а българите – 3,4 млн. Професорът прогнозира, че през 2100 г. населението на България ще бъде 10 млн., от които 8 млн. роми, 1,5 млн. турци и едва 300 хил. българи.

Това са забележителни професорски сметки. Колко ли пари е взела тази организация, за да изчисли кога ще изчезнат българите. И как през 2100 г. циганите ще станат 8 млн.
Много ефектни цифри, но сметката е прекалено глупава, за да бъде вярна. Дори един сайт (vesti.bg) трепетно да съобщи, че според професора дори до 2015 г. българите ще останат „екзотично малцинство”. Някак по-сензационно звучи.

Какво не е вярно в тази сметка? Много демографи, не само този пресметлив професор, вдигат врява как се размножавали циганите, а как падала раждаемостта при българите. Но това се неща, които се променят във времето. Видя се например, че раждаемостта сред българите се повиши от 90-те години насам. Сега България е на средно равнище сред европейските страни по раждаемост. Същевременно има твърде малко проучвания за раждаемостта сред циганите, но те показват, че при тях тя полека-лека намалява. Като поиде циганинът на работа по чужбина, като му вземат детето принудително на училище, както правят във Франция, то няма да роди 10 деца. Образованието рано или късно ще се наложи сред циганите в България – иначе ще има санкции от Европа, подписани са ангажименти за това при присъединяването.

Доказано е сред много подобни групи по света – колкото повече възприемат социалния модел, от който сега са изолирани, толкова повече циганите искат да живеят по-добре, по-цивилизовано, с по-малко деца. Интеграцията на ромите е неизбежна. Тя минава през смесени училища и образование. И след това няма как да станат 8 млн., а българите – 300 000 както пророкува професорът. (Впрочем – има и 200 000 българи пресни емигранти в САЩ, емиграцията продължава и нацията се претопява в по-устойчиви нации – лошо ли е това?)

А българите няма да изчезнат, ако им се подобрява стандартът на живот и материалното състояние – от 90-те насам става точно това. Освен ако диващината на разни атакисти, ВМРО-вци и прочее не доведе до там България да престане да бъде член на ЕС, циганите да бъдат изолирани в гета, а икономиката да стане криминална (и вероятно обвързана с Русия).
Има такива тенденции, но засега не могат да надделеят. И ако надделеят, тогава подобна нация наистина ще изчезне, няма как да просъщестува в модерен глобален свят.

На форума казаха още, че България е на трето място, заедно с Румъния, по най-малка средна продължителност на живота. И дадоха данни от някакво европейско изследване, че продължителността на живота е по-висока при по-високо образованите.

Сега някой да направи сметка как орязаните бюджети за образование се отразяват пряко на нацията. Само безотговорно и невежо правителство може да прави икономии от това.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.