Болни старци се борят за власт в Саудитска Арабия

Ройтерс

Саудитският крал Абдула. Снимка: официален сайт

Саудитска Арабия усилено се стреми да покаже на съюзниците си, че няма да има вакуум във властта в най-големия световен петролен износител заради здравословните проблеми на прехвърлилите 80-годишна възраст нейни управници, но се запазва опасността от открити спорове за наследяването на престола.

Крал Абдула заминава днес за САЩ за лечение на тромб и дископатия, а престолонаследникът Султан се завърна набързо вчера след прекарани повече от два месеца в Мароко, последвали над две години неуточнени здравословни проблеми. Редица официални съобщения за здравето на краля през последната седмица контрастират с по-непрозрачния начин, по който се подхождаше към такива въпроси в миналото. Това отразява желание да се успокои дългогодишния съюзник Вашингтон, че контролът на кралското семейството над държавните дела остава стабилен в напрегнат период.

„Всеки трябва да е наясно, че имаме система за решаване на всички неочаквани ситуации. Знаем, че принц Султан беше болен, и сега знаем, че кралят е болен“, заяви близкият до някои от основните принцове влиятелен саудитски журналист Джамал Кашоги. „Няма да има вакуум, защото съветът за вярност към монарха е уточнил нещата. Има система“, каза той, имайки предвид съвет от най-важните принцове, създаден от Абдула за гарантиране на консенсус по бъдещи решения кой да стане престолонаследник.

Въпреки че страната контролира над една пета от световните запаси на суров петрол, държи големи доларови активи и е основен съюзник на САЩ, тя няма избран парламент или политически партии. Кралят е на възраст 86 или 87 години, а престолонаследникът е само с няколко години по-млад. Като дом на най-светите места на исляма и същевременно родно място на лидера на Ал Каида Осама бин Ладен Саудитска Арабия играе ключова роля в световните усилия за борба с ислямския екстремизъм.

Вашингтон иска Рияд да продължи социалните и икономическите реформи на Абдула, които се смятат за жизненоважни, след като извършителите на нападенията на 11 септември 2001 г. бяха предимно саудитци. Продължава обаче да цари объркване около действителното здравословно състояние на двамата мъже и съдбата на предприетите от Абдула политики.

Западни дипломати в Рияд, които често сравняват играта на анализ на политиката и кадровите промени в известната със затвореността си династия с наблюдаването на Кремъл, казват, че остават в неведение. Когато по-миналата седмица държавната информационна агенция съобщи, че синът на Абдула Митаб ще поеме контрола над Националната гвардия – елитен бедуински корпус, който отговаря за вътрешната сигурност – тя не стигна дотам да заяви директно, че кралят се е отказал от контрола.

„Саудитска Арабия сега заема важно място, като се имат предвид Йемен, Ирак, Иран, Афганистан. Вашингтон и целият Запад се нуждаят от стабилност в Саудитска Арабия“, каза живеещият в Лондон саудитски анализатор Май Ямани. Сигнал от саудитското разузнаване помогна на западни правителства да спрат колети бомби за САЩ, изпратени миналия месец със самолети от Йемен. Рияд планира да закупи въоръжение от САЩ на стойност до 60 милиарда долара. Тази сделка се приема от анализаторите като американско-саудитски опит да се контролира набиращият сила Иран.

Макар и официалните медии да се стремят да покажат единство в кралския род, съществуват напрежения между основните принцове кой ще управлява страната и за осигуряване на постове за синовете им в бъдещата политическа структура на абсолютната монархия.
Управниците досега все са били синове на основателя Абдул Азиз ал Сауд и мнозина от 18-те милиона саудитци искат геронтокрацията да предаде властта на ново поколение.

Абдула назначи миналата година вътрешния министър принц Найеф, негов относително млад 76-годишен полубрат, за втори вицепремиер, с което ясно показа кой ще отговаря за управлението, когато и кралят, и престолонаследникът са неразположени. Постът обаче не гарантира, че Найеф ще стане крал, след като Абдула се въздържа от назначаване на заместник-престолонаследник, когато взе властта през 2005 г. Това се възприе като ход срещу Найеф, който дълго време отричаше, че зад атентатите от 11 септември стоят саудитци. Найеф разшири влиянието си отвъд сигурността и започна да се изказва публично по икономически въпроси. В някои правителствени офиси и сайтове снимката му стои редом с тези на Абдула и Султан.

На карта е завещаното от водещи фигури от саудитския кралски род от 70-те години насам. Найеф е възприеман като ястреб, който е равнодушен към предприетите от краля социални и икономически реформи, включително опитите да се намали влиянието на твърдолинейното духовно ръководство в страна, където се прилага стриктният ислямски закон шериат. След назначаването на сина си кралят вчера удължи мандатите на основни поддръжници на реформите му, включително водещият духовник великият мюфтия Шейх Абдул Азиз Ал ал Шейх и саудитския посланик във Вашингтон Адел ал Джубейр.

Анализаторът по въпроси на отбраната и сигурността в Дубай Тиодор Карасик заяви, че на карта са и елементи от външната политика ако Найеф стане крал. „Допускам, че Найеф има по-твърда позиция към Иран, така че може да има промени във външната политика“, каза Карасик. Анализаторът Саймън Хендерсън каза, че завръщането на Султан не само показва, че той все още има амбиции да стане крал, а че иска да засили позициите на собственото си семейство след като Абдула повиши Митаб.

Синът на Султан Халед е заместник-министър на отбраната, а синът на Найеф Мохамед е заместник-министър на вътрешните работи.
„Султан вероятно усети известен натиск да се завърне у дома“, каза Хендерсън и добави, че председателстването от Султан на седмичното правителствено заседание може да е знак за решителността му да остане на върха.

Не е ясно до каква степен Султан ще може да поеме контрола над управлението в отсъствието на краля. Според официални лица той работи нормално, но дипломати казват, че е бил доста по-слабо активен в общественото пространство след лечението на заболяване, което според дипломатите било рак. Абдула бе фактическият управник години наред, след като крал Фахд получи инсулт. „Това не е първият път, в който се извършва такова раздвижване“, каза саудитският преподавател по политология Халед ад Дакил.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.