Западът играе ва банк в Молдова

Фонд за стратегическа култура

Парламентът на Молдова. Снимка: официален сайт

Ако беше успял, референдумът за промяна в конституцията на Молдова би дал на управляващия прозападен Алианс за европейска интеграция (АЕИ) възможността да не разпуска парламента и да запази властта за още 4 години. Той обаче шумно се провали, което до голяма степен деморализира партиите от алианса. От общо 21 партии, участвали в кампанията за референдума, само три се обявиха против него. Всички останали в една или друга форма подкрепиха Алианса. Но дори взети заедно, тези 18 партии не успяха да осигурят участието поне на 33,3 на сто от гражданите, необходимо за валидност на референдума (не помогна и това, че Алиансът свали летвата от 60 на 33 процента).

На референдума гласуваха не повече от 30 процента от населението. Така днешните управляващи в Молдова получиха вот на недоверие. Същевременно това засили опозицията – Партията на комунистите на Република Молдова и Социалдемократическата партия.
Резултатът от референдума принуди и. д. президент Михай Гимпу да разпусне парламента и да обяви началото на нова предизборна кампания. Днешната кампания за избори на молдовски парламент протича с колосално напрежение, до голяма степен заради откритата намеса на Запада. Още през първите дни след началото й в Молдова побързаха да се отбият 27 външни министри на държави от Евросъюза. Всички те превъзнасяха усилията на АЕИ за интеграция в европейската общност.

На 21 октомври 2010 г. чрез резолюция на Европарламента ЕС изрази задоволство от реформите в Молдова и обеща либерализиране на визовия режим, без да уточни впрочем кога се очаква тази „либерализация“. Колкото и да бе абстрактна, резолюцията позволи на партиите от алианса да твърдят, че през 2012 г. Молдова ще получи безвизов режим, а през 2014 г. ще стане членка на ЕС. Както личи, Брюксел се опитва директно да подкрепя Алианса.

Известни американски мозъчни тръстове, разработващи планове за „оранжеви революции“, вече от година провеждат тренинг с активисти от управляващия либерален алианс, инвестирайки за целта стотици хиляди долари. По сходни задачи във връзка с Молдова работят и други европейски фондации като „Жан Жорес“, „Конрад Аденауер“ и т. н. Цяла Молдова е покрита с плакати: Европа означава процъфтяване, ОНД значи бедност! Президентът на Румъния Траян Бъсеску публично обещава на алианса морална и дипломатическа подкрепа.

Същият Бъсеску заяви, че е готов да сключи с Молдова споразумение за граничния режим, за да отнеме от ръцете на комунистите една от основните теми в предизборната агитация. Комунистите, социалдемократите, Демократическата партия на Молдова и партия „Равноправие“ винаги са обвинявали Румъния, че не подписва с Молдова базов договор и договор за границата, сиреч не признава суверенитета на молдовската държава.

На 8 ноември, само 20 дни преди края на избирателната кампания, Букурещ сключи най-сетне с Молдова Договор за режима на държавната граница, сътрудничеството и взаимната помощ по граничните проблеми. От молдовска страна сложи подпис премиерът Влад Филат, лидер на Либерално-демократическата партия на Молдова. Договорът не съдържа политическо признание на молдовско-румънската граница и същевременно подпомага лидера на либералдемократите да прокарва имидж на „пробивен политик“.

В момента Румъния открито финансира близо 15 вестници и списания в Молдова; преди две седмици румънският Първи канал започна да излъчва за цялата страна наред с досегашните още две румънски телевизии („Публика Те Ве“ и „Журнал Те Ве“), които не крият, че работят за Алианса. Трябва да посочим, че и руски телевизии, чийто сигнал се препредава в Молдова от частни компании, често обслужват прорумънските партии.

Стигна се дотам, че румънските власти предприеха безпрецедентна стъпка – разрешиха в деня на изборите студенти от Молдова, следващи в страната, да пътуват безплатно с междуградски автобуси и влакове, за да гласуват за „прорумънските партии“. Алиансът се погрижи вместо 40 да бъдат открити 80 избирателни секции в чужбина. Хората в Русия обаче гласуват за проруските комунисти и социалдемократи и там ще действат едва 5 от тези изборни секции, при все че във федерацията работят 400-500 хиляди молдовски граждани. Затова пък в Румъния са открити 8 избирателни секции, в Италия – 20 и т. н.

Посолството на Чехия любезно предостави за ползване филм за комунистическите репресии в Чехословакия и той се излъчва по всички телевизии в Молдова. Печално известната „Комисия Гимпу“ за осъждане на тоталитаризма, предложила по-рано да се забрани компартията (някои от членовете й настояват Русия да плати 27 милиарда долара обезщетение за „съветската окупация“), издаде с цел да дискредитира компартията тритомен сборник „Молдовците под болшевишкия терор“.

Особено твърдо и агресивно действа партията на Влад Филат. Успял да си гарантира подкрепата на Брюксел, през август и октомври той се срещна в неформална обстановка с лидера на Приднестровието Игор Смирнов. Филат издейства пускането на влак между Кишинев и Одеса, обещание да се възстанови телефонната връзка между левия и десния бряг на Днестър и облекчен износ на приднестровски стоки. С това успя да вдигне рейтинга си сред част от центристките и рускоезичните избиратели, а проруските сили в Молдова понесоха сериозен удар. А хора от западните посолства в Кишинев открито заявяват, че Русия трябва да бъде „изхвърлена от Молдова“, и че ще бъдат положени всички усилия за целта.

Както научихме, в края на октомври в Молдова е пристигнала група политолози от САЩ и Грузия. Грузински (а и сръбски) „експерти“ впрочем бяха забелязани в Кишинев и по време на опита за „оранжев преврат“ на 7 април 2009 г. Няколко неправителствени организации, финансирани от западни фондации (включително от фонда на Сорос), организираха в средата на ноември акция под наслов „Чист парламент“ – представиха списък от 30 „съмнителни“ политици, недостойни според тях да бъдат депутати. Както всъщност се очакваше, 23 имена от 30-те са преписани от изборните листи на комунистите.

От 4 до 21 ноември бяха осъществени 6 социологически проучвания, щедро финансирани от западни структури. От трите компании, представили резултатите, две са румънски, а третата е пряко свързана с една от либералните партии в алианса. По техни данни, рейтингът на комунистите, стигнал през юли 45 на сто, неотклонно пада – 41, 39, 37, 35 процента. Ясно е, че става дума за анкети, които „формират“ мнението на електората. За противовес срещу тях най-големият информационно-аналитичен портал в Молдова Ava.md представи на 18 ноември данни от допитване, според които тяхната партия може да събере близо 53 на сто от гласовете.

Телевизията в Молдова не съобщи нищо за проучването на Ava.md, затова пък данните от другите анкети се „въртят“ всекидневно. Да не говорим изобщо за информационната блокада на опозицията, за това как се използва полицията и как се сплашват хората. Според някои медии, агитатори от Либералдемократическата и други партии от алианса пускат из селата слухове, че ако изборите бъдат спечелени от комунистите, те щели да видят „нов 7 април“. Изборите са насрочени за 28 ноември. Все още има време за някакви промени.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.