Въпреки зрелищните арести – мафията е жива

Ройтерс

Босът на Камората Антонио Йовине беше заловен след като се укриваше от 14 години. Снимка: АП/БТА

Италианското правителство може и да се перчи с извършените напоследък зрелищни арести на мафиоти, но експерти по организираната престъпност казват, че тези успехи създават грешно впечатление заради нарастващото проникване на организираната престъпност насевер във финансовия център на страната. Арестът по-рано този месец на Антонио Йовине, бос от Камората, мафията действаща около Неапол, бе обявен за „голям удар по организираната престъпност“ от вътрешния министър Роберто Марони, който се похвали, че само двама от 30-тимата най-издирвани мафиоти на Италия са на свобода.

Премиерът Силвио Берлускони, който очаква през декември вот на доверие и е изправен пред перспективата от предсрочни парламентарни избори, също използва арестите, за да се похвали с настъплението срещу организираната престъпност, довело според Марони до 6754 ареста. Арестите на престъпни босове са стъпка напред, макар че признаците за нарастващата сила на клановете в по-малко традиционни сфери на влияние породиха дебати за ефективността на правителствената стратегия за борба с мафията.
„Борбата срещу мафията е много сериозна и правителството постигна известни успехи, главно като арестува някои от босовете“, казва Анна Бул, професор по италианска история и политика в университета Бат в Англия. „Но има още един елемент на организираната престъпност в Италия и това е финансовият елемент“, допълва тя.

Мафиотските групи по традиция са пуснали корени в по-бедния италиански Юг. Там пипалата на сицилианската Коза ностра, калабрийската Ндрангета и кампанийската Камора са се впили дълбоко във всички обществени слоеве. Но доклад на италианската Дирекция за разследване на организираната престъпност, публикуван в интернет тази седмица, описва как криминалните групи са все по-тясно свързани с фирми и местни органи на властта в италианските северни области като Ломбардия – икономическия център на Италия.

„Калабрийският мафиотски модел се утвърждава в най-богатите и най-развитите области в северната част на страната, където има значителни възможности за неговото прилагане“, се казва в доклада на италианската дирекция. „За да проникне в политическата сфера и в местната администрация, мафията използва вече по-съвършени методи“, се допълва в документа.

Подобни изявления на Роберто Савиано, авторът на книгата „Гомор“ – яростно разобличение на Камората, предизвикаха открит спор с Роберто Марони, един от лидерите на Северната лига, коалиционен партньор в правителството на Берлускони. В телевизионна програма, гледана от 9 милиона души, по-рано този месец Савиано, който е принуден да живее под полицейска защита заради смъртните заплахи срещу него, заяви, че членове на Ндрангетата редовно имат вземане-даване със Северната лига. Марони, чиято партия дълго време иронизираше корупцията и престъпността на италианския Юг, отличаващи го от по-проспериращия и подчиняващ се на законите Север, реагира гневно, като нарече твърденията на Савиано срещу Северната лига „клевета“.

Според бизнес асоциацията СОС Импреса годишно стокооборотът на мафията в Италия възлиза на 135 милиарда евро. Експерти казват, че проникването на мафията на север дълго време е било пренебрегвано, защото се е смятало за проблем на юга. „Мафията присъства на север от дълго време, нейното влияние нараства тихо-мълком“, казва Лоренцо Фриджерио, представител за Ломбардия на антимафиотската организация Либера. „Те винаги са се стремели да завържат връзки с властта, независимо за коя политическа партия става дума“, допълва той.

Масова полицейска операция от юли разкри мащабите на проблема. Тогава полицията арестува стотици хора, свързани с Ндрангетата, след голямо разследване на връзките на организираната престъпност с бизнеса и финансовите среди в Северна Италия. Ломбардия сега се нарежда на четвърто място сред италианските области по конфискувани мафиотски имоти и на трето място по конфискувани мафиотски фирми, твърди организацията Либера.

Връзките на мафиотските кланове със северните банки и фирми им помогнаха да се превърнат в изгоден сектор и в място за легализиране на приходите от престъпни дейности като трафика на наркотици. „Тези престъпни организации успяха да установят контакти с юридически лица, каквито са банките, защото се нуждаят от изпиране на парите“, казва Анна Бул.

Данните за съмнителни транзакции, които може да са част от операции за пране на пари, се увеличиха с около 32 процента в първата половина на 2010 г. в сравнение с първите 6 месеца на 2009 г., се казва в доклада на италианската дирекция. Почти половината от тези транзакции са били извършени в северните области, като повечето от случаите са разкрити в кредитни институции, финансови посредници и в държавната администрация, според доклада.

Финансовата криза не помогна, а напротив насърчи уязвими фирми да се обърнат към мафията и стана причина за съкращения на бюджета на полицията и органите за сигурност. Привърженици на битката с мафията казват, че за решаването на проблема е необходимо много повече от зрелищни арести. „За да се спечели наистина битката срещу мафията, ние трябва да работим за превенция, за премахване на социалните, икономическите и политическите условия, които позволяват мафията да упражнява влиянието си в нашата страна“, казва Лоренцо Фриджерио от Либера.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.