Изтокът забогатява шеметно

в. Ханделсблат

Богатството в Китай през последните десет години се е увеличило повече от три пъти. Благосъстоянието в Русия пък е нараснало даже пет пъти. Банките в целия свят се надяват на нови сделки със състоятелните азиатски клиенти.

„Средното царство“ става все по-богато. В своя „Глобален доклад за богатството“ голямата швейцарска банка Credit Suisse подчертава, че имуществото на частните домакинства в Китай през последните десет години се е увеличило повече от три пъти. През 2000 г. недвижимото имущество и инвестираните средства на всички китайци е възлизало на около 4.7 трилиона долара, а сега този показател наближава 16.5 трилиона долара. За сравнение – германците са увеличили частното си притежание от 5.8 на приблизително 11 трилиона долара, тоест с почти 90 %.

В този, публикуван за първи път, доклад и неговите приложения със статистически данни икономистите от Credit Suisse изследват как се е променяло богатството в света през последните десет години. Техният главен извод е, че въпреки спукания балон на интернет индустрията, фалита на Lehman Brothers и икономическата криза благосъстоянието в целия свят в дългосрочна перспектива очевидно се увеличава.

Credis Suisse оценява намиращото се в частни ръце имущество на около 200 трилиона долара. Разпределено средно на всички възрастни жители на планетата, това означава собственост на стойност около 43 800 долара, което е с 43 % повече в сравнение с 2000 г.. Част от измерваното в американски долари нарастване швейцарските икономисти приписват на слабостта на американската валута в сравнение с други водещи валути. Но дори и да се изключи валутният фактор, населението на планетата днес е средно с 24 % по-богато отколкото преди 10 години.

Тази тенденция се подсилва от бурния ръст на страните с развиваща се икономика. Най-бърз пробив в нарастването на благосъстоянието са извършили Индонезия и Русия. По оценка на икономистите в тези две страни средният размер на собствеността на всеки възрастен човек през последните години се е увеличил пет пъти. Разбира се, базата за сравнение при това изчисление е относително ниска – средната собственост на човек в Индонезия през 2000 г. е била около 2500 долара, а сега е 12 200 долара. Според банката за повишаване нивото на благосъстояние в тази южноазиатска страна в най-голяма степен са допринесли растящите цени на недвижимите имоти.

Към шампионите по ръст на богатството се причисляват и страни като Австралия, нова Зеландия, Полша, Румъния и Китай, където нивото на благосъстояние се е утроило. В САЩ размерът на собствеността на домакинствата се е увеличил за десет години само с 22 %, което е твърде скромно. В Япония това ниво почти не се е променило, като ръстът възлива на само 5 %. В долния край на тази класация са Исландия и Аржентина, където благосъстоянието дори се е понижило с 30 на сто.

Забогатяващите общества в Азия и Източна Европа окриляват фантазиите на банкерите и занимаващите се с недвижима собственост. Всички те сега искат да правят пари заедно с новите чичковци Скрудж на планетата. Банката Credit Suisse, например, възнамерява до 2012 г. да увеличи размера на операциите си в Източна Европа с 20-25 %. В Азиатско-тихоокеанския район кредитната институция разчита на ръст от 15-20 %. В сравнение с тези намерения перспективите за Западна Европа изглеждат скучни – според швейцарците, максималният ръст за Стария свят може да достигне 7 на сто.

„Ръстът в трансграничните сделки ще се поддържа от богатите клиенти от стремящите се напред страни с развиваща се икономика в Близкия Изток, Източна Европа, Латинска Америка и Азия“, подчертава ръководителят на отдел в швейцарската банка Валтер Берхтолд.

Въпреки цялата тази еуфория, управляващите богатството в никакъв случай не трябва да оставят без внимание своите традиционни пазари. Тъй като „лъвският пай“ от своя оборот те осигуряват за сметка на работата си с богати клиенти от Северна Америка и Западна Европа, които владеят 63 % от глобалното богатство.

Начело в списъка на страните, в които живеят най-богатите хора на света, са малки страни като Сингапур, Швейцария и Норвегия. Но също Австралия, както и Франция – единственият представител на Европейския съюз, успял да стане член на ексклузивния клуб на държавите, в които средно на всеки възрастен жител се пада собственост, надвишаваща 250 хиляди долара. В страни с огромна икономика като САЩ, Япония, Великобритания и Канада всеки възрастен жител средно притежава собственост за над 200 хиляди долара. Германия със средна собственост от около 165 хиляди долара се намира някъде в края на класацията.

Нещата изглеждат различно, ако броят на богатите хора се погледне в абсолютни цифри. Според последния доклад на „World Wealth Report“, подготвен от консултантската фирма Capgenimi, повече от половината от всички хора, разполагащи със свободни средства за инвестиране от над 1 милион долара, живеят в САЩ, Япония или Германия. Със своите 861 хиляди нето-милионери Германия е на трето място. Четвъртото място с 477 хиляди добре осигурени жители заема китай.

Разликата е все още достатъчно голяма, но китайската финансова аристокрация нараства значително по-бързо от германската. През 2008 и 2009 г. броят на богатите китайци се е увеличил с 31 %, докато богатите германци са се увеличили само с 6 %. И в тази област се очакват големи промени.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.