Енергия от дълбините в Берлин, Източен Салвадор

ДПА

Геотермална електроцентрала край Берлин, Източен Салвадор. Снимка: фирмен сайт

Застанал на върха на вулкана Пелон в Салвадор, човек може да си помисли, че Берлин е малък провинциален град. Берлин в Източен Салвадор е основан от германеца Серафин Бремен в кратера на отдавна угасналия вулкан Пелон, заобиколен от хълмове, на които на надморска височина от 1500 м се простират плантации за кафе.

Но най-голямото богатство на Берлин е дълбоко под земята. На северозапад склонът, обрасъл с гъста гора, преминава в равнинни земи около река Лемпа, с изглед към далечния вулкан Сан Мигел, висок над 3300 метра. Изведнъж от зеления пейзаж изниква изпускащо пара чудовище с тръби, които вървят във всички посоки, и големи резервоари, които изпускат много пара.

Това е геотермалната централа в Берлин, в провинция Усулутан, която заедно с геотермалната централа в Ауачапан в Северен Салвадор задоволява почти една четвърт от нуждите на централноамериканската страна от електричество. „Вулканите са опасни, но човек може и да възползва от тях“, заяви Карлос Ернесто Мелгар, главен инженер на завода.

В Берлин водата и парата излизат от 1200 метра под земята и е с температура 300 градуса. На 14 места в обекта салвадорско-италианската енергийна компания „ЛаГеа“ е била сондажи в горещите магмени слоеве на активен вулкан, но не и на повърхността. Сравнително прост процес превръща смесицата от вода и пара в суха пара, която задвижва две турбини за произвеждане на електричество.

Такива благоприятни условия има на практика в цяла Централна Америка и Мексико, където има стотици вулкани – предимно угаснали, няколко спящи и малък брой активни. „Тук горещата вода се намира точно под повърхността“, отбелязва Райнер Шрьоер, експерт по енергетика от Германското дружество за техническо сътрудничество.“За да попаднеш на гореща вода, трябва всъщност само да разровиш почвата“.

За в бъдеще Германското дружество за техническо сътрудничество ще използва геотермалната енергия и за други цели освен за изграждането на големи електроцентрали. В Салвадор в момента е в ход един новаторски проект. Когато в началото на октомври германският министър на икономическото сътрудничество и развитие Дирк Нибел бе в Салвадор, той го нарече предвестник на бъдещето.

Германската компания „Дюмен“ от Райнберг в Долен Рейн създаде огромния градинарски бизнес „Ред Фокс“ (Червена лисица) – отглежда мушкато и други декоративни растения в оранжерии на 44 хектара земя. Близо 270 милиона растения се очаква да се изнасят всяка година за американския пазар.

„Условията за инвестиции са най-добри в Салвадор, дори по-добри от тези в Мексико“, заяви предприемачът Симон Шулц. Досега „Ред Фокс“ е изграден само наполовина, но вече са открити близо 400 работни места. В крайна сметка фирмата се надява да наеме на работа 800 души.

А дотогава има достатъчно гореща вода. Тя затопля оранжериите и осигурява електричество за изкуственото осветление, за хладилниците и помпите. И ако се окаже, че „Ред Фокс“ не е печеливша, Шулц ще си опита късмета с друг източник на енергия, с който Салвадор също е благословен – със слънцето.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.